Javno su otkrili svoju dijagnozu: Ovih 7 slavnih osoba ima autizam

Anthony Hopkins

Poremećaj iz spektra autizma, koji se obično naziva autizmom, razvojni je poremećaj koji utječe na učenje, ponašanje i komunikaciju kod ljudi.

Naziva se poremećajem “spektra” zbog širokog raspona simptoma i njihove različite težine među oboljelima.

Otprilike jedno dijete od njih 36 i jedna od 45 odraslih osoba pate od autizma, a mnoge slavne osobe otvoreno dijele svoja iskustva s tim stanjem. Ranije je autizam obuhvaćao različite dijagnoze, poput Aspergerovog sindroma, koje su sada objedinjene pod jedinstvenim pojmom “poremećaj iz spektra autizma“, od revizije dijagnostičkih kriterija 2013. godine.

Unatoč ovoj konsolidaciji, neki se pojedinci i dalje poistovjećuju s prijašnjim dijagnostičkim pojmovima, posebice s Aspergerovim sindromom, koji se često doživljavao kao “blaži” oblik autizma. Ova preferencija proizlazi iz osjećaja da ovi izrazi bolje sažimaju njihove simptome i iskustva.

Pročitajte članak “Zašto se izraz ‘Asperger’ više ne koristi kao dijagnoza? Otkrivamo zašto je zastario i što će se koristiti umjesto ovog pojma“.

Slavne osobe s autizmom

Nekoliko poznatih i slavnih osoba javno je raspravljalo o svojim dijagnozama i kako je to utjecalo na njihove živote.

Elon Musk
FOTO: Shutterstock

Elon Musk

Izvršni direktor Tesle i predsjednik X-a otkrio je svoju dijagnozu Aspergerovog sindroma tijekom gostovanja u Saturday Night Live, našalivši se na račun svojih izazova s društvenim znakovima i sklonosti da stvari shvaća doslovno.

Sia

Australska pjevačica nominirana za Grammy otkrila je svoju dijagnozu autizma, izražavajući olakšanje što može prigrliti sebe nakon godina osjećanja potrebe da se prilagodi društvenim očekivanjima.

Wentworth Miller

Poznat po svojoj ulozi u seriji Prison Break, Wentworth Miller podijelio je svoju dijagnozu autizma, naglašavajući da je pristup dijagnozi autizma privilegija i otkrio svoju želju da podigne svijest o autizmu bez da zasjeni glasove autistične zajednice.

Sir Anthony Hopkins

Hvaljeni glumac otkrio je da ima blagu Aspergerovu dijagnozu, osvrćući se na svoje putovanje samospoznaje i prihvaćanja, unatoč godinama nesigurnosti i neizvjesnosti.

Courtney Love

Pjevačica i glumica otkrila je svoju dijagnozu blagog oblika autizma u mladosti (s devet godina), rasvijetlivši svoja iskustva u svojoj biografiji Courtney Love: The Real Story.

Courtney Love
FOTO: Shutterstock

Daryl Hannah

Glumica poznata po ulogama u Blade Runneru i Splashu govorila je o svojoj dijagnozi autizma i mehanizmima suočavanja s društvenim situacijama u Hollywoodu.

Za portal Boston.com je rekla:

Nikad nisam išla na talk showove, nikad nisam išla na premijere. Odlazak na dodjelu Oscara bio je tako bolan za mene. Skoro bih se onesvijestila samo hodajući crvenim tepihom. Bila sam tako neugodna u društvu da sam na kraju dospjela na crnu listu.

Susan Boyle

Poznata pjevačica otkrila je svoju dijagnozu Aspergerove bolesti, izražavajući prihvaćanje svojeg stanja i slobodu koju ono donosi njezinu identitetu.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu