Previše Facebook prijatelja izaziva stres kod tinejdžera

aplikacija za smartfon

Istraživanje sveučilišta u Montrealu Facebook behaviors associated with diurnal cortisol in adolescents: Is befriending stressful?, pokazalo je da više od 300 prijatelja na društvenoj mreži značajno povećava razine kortizola (hormona stresa) kod adolescenata.

Utjecaj previše prijatelja na Facebooku tijekom adolescencije može varirati, od dobivanja podrške do stvaranja raznih pritisaka.

Tim znanstvenika je proučavao 88 tinejdžera u rasponu od 12 do 17 godina.

Sudionici su se izjasnili o učestalosti korištenja Facebooka i broju prijatelja na društvenoj mreži. Znanstvenici su također prikupili uzorke kortizola od tinejdžera (četiri puta dnevno tijekom tri dana).

Uspjeli smo pokazati da adolescenti s 300 Facebook prijatelja imaju višu razinu kortizola, stoga možete zamisliti pod kojim su stresom oni koji imaju 1000 ili 2000 prijatelja na Facebooku“, rekla je profesorica Sonia Lupien, koja je vodila studiju.

Facebook

Tim je priznao da razina stresa nije u povišena samo zbog Facebooka. Postoji niz čimbenika koji mogu utjecati na razinu kortizola, ali Facebook i dalje uvelike izaziva stres.

Ovi rezultati mogli bi imati dugoročno negativne učinke na pogođene mlade ljude. Stalno povišene razine kortizola mogu uzrokovati smanjivanje broja novih moždanih stanica, što zatim utječe na koncentraciju, donošenje odluka i socijalnu interakciju.

S druge strane, studija je također pokazala da oni tinejdžeri koji su podržavali prijatelje „lajkanjem“ ili komentiranjem njihovih objava su imali smanjenu razinu kortizola.

Ovo istraživanje je dio područja Facebook cyberpsihologije – proučavanja kako društvena mreža utječe na ljudsko ponašanje i blagostanje.

Članak objavljen:

Saznajte više o stresu u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o depresiji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu