Granični poremećaj ličnosti i ljubav – simptomi, ponašanje i liječenje

Granični-poremećaj-ličnosti-i-ljubav

Granični poremećaj ličnosti (borderline) je poremećaj koji se nalazi na granici između neurotskih i psihotičnih simptoma.

Osim što je karakteriziran ekstremnim idealiziranjem, autodestruktivnosti, samoozljeđivanjem, unutarnjom prazninom te disociranim stanjem, granični poremećaj ličnosti prate intenzivne promjene raspoloženja koje se za samo nekoliko minuta može naglo promijeniti iz izrazito dobrog do teškog depresivnog.

Granični-poremećaj-ličnosti
Photo: Photospin

Granični poremećaj ličnosti i ljubav – simptomi

S obzirom na to da je granični poremećaj ličnosti emocionalno nestabilna ličnost, riječ je o osobama s kojima je jako teško postići kvalitetne bliske odnose, a ako se to i ostvari, održavanje odnosa je ponekad prilično teško i naporno.

Treba biti spreman na poteškoće koje će se zasigurno javljati kao posljedica poremećaja stoga Vam preporučujemo da budete upućeni u sljedeće simptome osoba s graničnim poremećajem ličnosti u bliskim odnosima:

 • emocionalna nestabilnost popraćena nejasnim izljevima osjećaja,
 • iskrivljena slika o sebi i osjećaj manje vrijednosti,
 • česte promjene raspoloženja od manije do depresije,
 • impulzivni i agresivni ispadi,
 • nejasna svijest o sebi,
 • česte promjene prijatelja, posla, vrijednosti i ciljeva,
 • brza izmjena idealiziranja i omalovažavanja partnera,
 • česti ljubomorni ispadi,
 • strah od samoće.

Na primjer, kada je u pitanju borderline, majka koja pati od njega će vjerojatno djeci zagorčati život zato što im nikad neće dati da odu od nje i ostvare svoju samostalnost. Strah od samoće, afektivne promjene i autodestruktivnost će vjerojatno igrati glavnu ulogu u prijetnjama kojima će pokušati zadržati djecu uz sebe cijeli život.

Granični poremećaj ličnosti – uzroci

Uzroci poremećaja ličnosti su gotovo uvijek povezani s genetskim predispozicijama u kombinaciji s okolinom za vrijeme djetinjstva. Sve više se naglašava biopsihosocijalni pristup kod otkrivanja uzroka poremećaja ličnosti, odnosno povezanosti genetske, socijalne i psihičke pozadine pojedinca.

Pokazalo se kako iskustva u ranom djetinjstvu igraju gotovo najvažniju ulogu u razvoju poremećaja. Pretjerane kritike, nedostatak pažnje, zanemarivanje, fizičko ili psihičko zlostavljanje te brojne druge okolnosti u djetinjstvu mogu biti okidač za nastanak poremećaja ličnosti koji je ionako već prisutan u genetskoj pozadini osobe.

Nerijetko se pojave i različite kombinacije poremećaja ličnosti pa tako granični poremećaj ličnosti često dolazi u kombinaciji s afektivnim bipolarnim poremećajem.

Granični poremećaj ličnosti i inteligencija su se također pokazali povezanima u nekim studijima, no konačni znanstveni dokazi se još uvijek čekaju s obzirom na to da se brojna istraživanja još uvijek provode.

Granični-poremećaj-osobnosti
Photo: Photospin

Granični poremećaj ličnosti i ljubav – ponašanje u vezi

Osobe s graničnim poremećajem ličnosti očajnički žele imati uspješnu ljubavnu vezu, ali problem je u njihovom ponašanju koje potpuno odbija ljude. Međutim, njihova potreba za bliskošću i intimnošću je toliko snažna da su sposobni potpuno prikriti svoje problematične simptome kako bi pridobili osobu koja im se sviđa.

Granični poremećaj ličnosti je u ljubavi posebno problematičan zbog nejasne slike o sebi i osjećaja bezvrijednosti. Naime, oboljeli pojedinci stalno traže potvrdu o vlastitoj važnosti od druge osobe kako bi imali osjećaj identiteta i pripadnosti.

Problem nastaje onda kada njihova prevelika potreba za ljubavlju rezultira jednostranim odnosom u kojemu druga osoba neprestano mora popunjavati prazninu koju osjeća njihov oboljeli partner ili partnerica.

Granični poremećaj ličnosti i ljubav – prekid veze

Za osobe s graničnim poremećajem ličnosti, pomisao na prekid je gotovo jednaka kao i suočavanje sa smrću. Činjenica da će ostati same i da će ih druga osoba zauvijek napustiti za njih nije nikako prihvatljiva. Zbog toga stalno traže potvrde od partnera kojima im on može dokazati da ih voli i da će ostati uz njih.

Ovdje se posebno često javlja ljubomora. Strah od samoće rezultira pretjeranim provjeravanjem partnera i optuživanjem za prevare koje nije učinio. Čak i kada se prekid dogodi, osobe s graničnim poremećajem ličnosti nisu mirne. Tek onda kreću optužbe, osvećivanje, vrijeđanje partnera i iskaljivanje bijesa.

To može potrajati neko vrijeme, ovisno o dužini veze i ozbiljnosti poremećaja kod oboljele osobe. Najgori mogući ishod je bilo kakav primjer suicidalnog ponašanja koji je također moguć kod osoba s graničnim poremećajem ličnosti.

Pravo zagorčavanje života nastaje onda kada započnu prijetiti partneru i okrivljavati ga za sve što im se dogodi. Nažalost, ponekad je izlazak iz ovakvog odnosa toliko kompliciran i zapetljan da je potrebno čak i nekoliko mjeseci da se potpuno oporavite od svih turbulentnih situacija koje ste doživjeli.

Borderline
Photo: Photospin

Granični poremećaj ličnosti i ljubav – liječenje

Granični poremećaj ličnosti se najbolje liječi kombinacijom psihofarmakologije i psihoterapije. Odgovarajući tretman liječenja može rezultirati potpuno normalnim odnosom kao i životom općenito. Zanemarivanje simptoma i izbjegavanje liječenja će vjerojatno završiti najgorom mogućom kombinacijom svih gore navedenih simptoma i problema.

Srećom, danas se poremećaji ličnosti sve uspješnije dijagnosticiraju zahvaljujući brojnim psihijatrijskim i psihološkim procjenama i testiranjima. Kada je u pitanju granični poremećaj ličnosti, test za otkrivanje istog postoji u nekoliko standardiziranih verzija koje možete dobiti samo kod psihologa ili psihijatra. Svi brojni online testovi nisu pouzdani i nikako ne mogu dijagnosticirati poremećaj.

Parovima se često preporučuje grupna terapija ili obiteljsko savjetovanje posebno ako su jedna ili obe osobe oboljele od ovog ili nekog drugog poremećaja ličnosti. Zajedničko prolaženje kroz terapiju te stručno praćenje napretka i problema koji se pojavljuju može biti od velike pomoći za normalnu dugotrajnu vezu ili brak.

Borderline-i-ljubav
Photo: Photospin

Granični poremećaj ličnosti – iskustva

Na internetu je moguće pročitati niz različitih iskustava osoba koje su bile ili su trenutno u vezi s partnerima koji pate od graničnog poremećaja ličnosti. Naravno, iskustva su i pozitivna i negativna kao i u svakoj drugoj vezi. S problemima je teško izlaziti na kraj samo onda kada se stanje ne kontrolira i ne liječi. U suprotnom, stanje je većinom stabilno i ne razlikuje se pretjerano od drugih bliskih odnosa.

U svakom slučaju, kada je u pitanju granični poremećaj osobnosti, slike ljubavnih parova mogu na prvi pogled djelovati jako bajkovito. No, tako je kada su u pitanju i brojni drugi parovi. Svi oni imaju svoje probleme s kojima se moraju boriti, a svaki odnos je popraćen preprekama koje je potrebno savladati.

Imajte na umu da je za svakoga potrebno imati dovoljno strpljenja i ljubavi neovisno o njegovoj dijagnozi jer, u konačnici, svatko od nas bi si lako mogao pronaći nekakvu vrstu poremećaja kada krenemo osjećati brojne leptiriće u trbuhu, dileme i preispitivanja u glavi te probleme s odlučivanjem kada se pojave prve prepreke.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Cagliostro, D. (2018). Borderline Personality Disorder. Psycom, Vertical Health LLC.
 2. Lancer, D. (2016). Loving Someone with Borderline Personality DisorderPsych Central
 3. Meyers, S. (2016). The Price of Loving Someone Borderline or Narcissistic. Psychology Today.

Ocijenite članak

4.50 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu