12 – Festival prava djece – panel o mentalnom zdravlju djece i mladih

Festival prava djece

Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator organizirala je povodom otvorenja 12. Festivala prava djece, online panel RAZGOVARAMO LI S DJECOM I MLADIMA O MENTALNOM ZDRAVLJU?“ u kojem se govorilo o mentalnom zdravlju i dobrobiti mladih tijekom pandemije, putem Zoom aplikacije, na Facebook stranici Festivala prava djece kao i na platformi R plus.

festival prava djece - online panel

Kako pandemija utječe na mentalno zdravlje djece i mladih i što učiniti?

Koji su konkretni savjeti stručnjaka? Što o svemu misle mladi?

Naš Festival ima moto „Mali festival za velike teme“ i te velike teme stavljamo u fokus i kroz filmove koje su snimili djeca i mladi, ali i kroz razgovor sa stručnjacima. Današnja tema je jedna od „velikih“ tema, to je mentalno zdravlje djece i mladih, njihova dobrobit ali i mogućnost razgovora o osjećajima s odraslima, roditeljima, nastavnicima.

10 listopada se obilježava Svjetski dan mentalnog zdravlja i ova tema je aktualna više nego ikada“ napomenula je uvodnim govorom direktorica programa Festivala prava djece i moderatorica panela Katarina Ivče Farnell. „Cilj panela i Festivala je educirati i osvijestiti učitelje, profesore, općenito djelatnike u obrazovnim institucijama i sustavu, kao i širu javnost, koliko je mentalno zdravlje goruća tema u društvu

Istraživanje Edukacijsko – rehabilitacijskog fakulteta u sklopu projekta „Pozitivan razvoj adolescenata u Hrvatskoj“, provedeno prije dvije godine na oko 10 000 djece i mladih u Hrvatskoj, pokazalo je da se više od četvrtine mladih tijekom zadnja dva tjedna od anketiranja osjećalo tužno i bezvoljno, a da ih je 14,5% barem jednom u životu ozbiljno razmišljalo o počinjenju samoubojstva. Oko trećine ispitanih mladih izvještava o ozbiljnim simptomima anksioznosti, dok ih 20% izvještava da ima ozbiljne znakove depresije i stresa.

Svaki peti adolescent ima ozbiljne depresivne simptome dok ozbiljnije anksiozne smetnje ima svaki treći srednjoškolac. Djevojke su u punom većem riziku nego mladići, svaka treća djevojka ima ozbiljnijih simptoma koji ukazuju na narušeno mentalno zdravlje. Djevojke posebno trebaju našu pomoć. Mladi kasne u traženju pomoći čak dvije do sedam godina. Općenito ne vjeruju odraslima i misle da im ne bi pomogli. Više od 50 % djece koji imaju neki problem se ne javljaju stručnjacima“ iznijela je dr.sc. Miranda Novak, psihologinja i docentica na Edukacijsko- rehabilitacijskom fakultetu koja je provela istraživanje.

Trenutna situacija uzrokovana epidemijom bolesti COVID-19 donijela je nove izazove, poput otežanih uvjeta obrazovanja, obiteljskih odnosa i provođenja slobodnog vremena.

Osim među članovima obitelji, brizi o mentalnom zdravlju nužno je posvetiti veliku pozornost u odgojno-obrazovnim ustanovama. Na tim mjestima djeca i mladi provode mnogo vremena, grade svoj karakter i odrastaju, stoga im je potrebno sigurno i uključivo okruženje koje podrazumijeva i pružanje programa socijalnih i emocionalnih vještina, te pravovremene podrške. „I ovdje dolazi FILM koji nam je saveznik pri pomoći djeci i mladima u razvoju vještina koje će im koristiti u ostvarenju kvalitetnih društvenih veza, te ih naučiti kako se suočiti s problemima i riješiti ih. Film omogućuje svima da zastanu na trenutak i zagledaju s u sebe i osjete trenutak!“ rekla je dr.sc. Ana Žnidarec Čučković, predsjednica Alternatora.

Stela Toner, učenica II. gimnazije Zagreb, članica Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu, govorila je kako su ona i njezini kolege doživjeli prekid nastave i fizičku udaljenost jedni od drugih i kako im sada izgleda kvaliteta života tijekom pandemije. „O tome se vrlo malo govori, a kako se osjećamo, vrlo rijetko dijelimo zbog stigme ili srama u društvu

Svi filmovi koje su snimila djeca bit će dostupni njihovim vršnjacima u svim školama u Hrvatskoj putem mrežne stranice Festivala, a učitelji će moći preuzeti i nastavne pripreme za rad na razne teme koje spadaju u područje mentalnog zdravlja. Cilj je da što više učitelja preuzme nastavne pripreme i što više razgovara s djecom i mladima na temu mentalnog zdravlja.

Program zabavnih i poticajnih obiteljskih filmova „Dobre vibracije“ se umjesto u kinu, ove godine odvija, na HRT 3. Filmovi su prilagođeni i za djecu s oštećenjima sluha i vida.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu