Velike vrućine mogu ozbiljno naštetiti unutar 30 minuta

Velike vrućine mogu ozbiljno naštetiti unutar 30 minuta

Nova studija pokazuje da čak i mladi i zdravi pojedinci mogu doživjeti srčani stres zbog izloženosti toplini koja podiže tjelesnu temperaturu.

U studiji su znanstvenici izložili 20 zdravih mladih odraslih osoba, 21 zdravu stariju odraslu osobu i 20 starijih odraslih osoba s koronarnom arterijskom bolešću uvjetima koji su povećali njihovu tjelesnu temperaturu za 1,5 °C.

Ovo izlaganje toplini dovelo je do povećanja protoka krvi u miokardu, što je krv koja cirkulira kroz koronarne arterije, kako je objavljeno u Annals of Internal Medicine.

Ovo stanje može rezultirati srčanim udarom

Prema starijem autoru studije dr. Danielu Gagnonu, izvanrednom profesoru na Institutu za srce u Montrealu i Sveučilištu u Montrealu, tijekom izlaganja toplini tijelo preusmjerava krv na površinu kože kako bi raspršilo toplinu. Ovo povećava radno opterećenje srca povećanjem broja otkucaja srca i kontraktilnosti kako bi se održao stabilan krvni tlak.

Dok je ovaj odgovor normalan, bolest koronarnih arterija ograničava sposobnost arterija da se šire, ograničavajući dovod kisika do srčanog mišića i potencijalno uzrokujući ishemiju miokarda. Ovo stanje može rezultirati bolom u prsima, nepravilnim srčanim ritmovima ili srčanim udarom.

Iako sudionici nisu pokazivali simptome ishemije miokarda, skeniranje slika otkrilo je dokaze ovog stanja kod sedam starijih odraslih osoba s koronarnom arterijskom bolešću nakon izlaganja toplini.
čak i mladi i zdravi pojedinci mogu doživjeti srčani stres zbog izloženosti toplini
FOTO: Shutterstock

Teški simptomi mogu nastupiti unutar 30 minuta

Sameed Khatana, kardiolog koji nije bio uključen u studiju, za Everyday Health je izjavio da je primijetio da su neki sudionici mogli doživjeti blage simptome poput nelagode u prsima ili kratkog daha. Teška ishemija može dovesti do srčanog udara ili abnormalnog srčanog ritma, ovisno o toplini, odjeći, vlažnosti, aktivnosti i razinama kondicije.

Međutim, laboratorijski uvjeti razlikovali su se od situacija iz stvarnog života jer su sudionici prestali uzimati lijekove, nosili odijela koja sprječavaju znojenje i nisu smjeli piti vodu.

Prema Victoru Ferrariju, dr. med., rizici od povišene tjelesne temperature i toplinskog udara povećavaju se s ekstremnom vrućinom i vlagom, potencijalno uzrokujući teške simptome unutar 30 minuta. Simptomi kao što su vrtoglavica, ošamućenost i žeđ mogu prethoditi ozbiljnijim simptomima toplinskog udara kao što su nejasan govor, dezorijentacija, zbunjenost i nesvjestica.

Dr. Ferrari savjetuje osobama sa srčanim bolestima da izbjegavaju aktivnosti na otvorenom tijekom najtoplijeg doba dana i da poduzmu mjere opreza kao što su hidriranje, traženje hlada i korištenje lepeza.

Ljudi bi trebali biti svjesni simptoma kao što su bol u prsima, otežano disanje, pritisak u prsima, vrtoglavica ili mučnina i odmah potražiti liječničku pomoć ako se ti simptomi pojave.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Barry, H. i sur. (2024). The Effect of Heat Exposure on Myocardial Blood Flow and Cardiovascular Function. Annals of Internal Medicine, M24-3504.
  2. Rapaport, L. (2024). Hot Days Can Raise Body Temperature and Strain the HeartEveryday Health.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu