Uzimanje antidepresiva u trudnoći povećava rizik od autizma

Antidepresivi u trudnoći

Velika kanadska studija je pokazala da uzimanje antidepresiva u trudnoći povećava rizik od autizma kod djeteta za 87 posto!

Čak šest do deset posto trudnica koristi antidepresive, naglašavaju istraživači koji su analizirali podatke 145.456 trudnica u Quebecu. Njihova studija je objavljena u časopisu JAMA Pediatrics.

Znanstvenici su pratili 145.456 djece od rođenja do dobi od deset godina te su provjerili je li majka u trudnoći uzimala antidepresive. Također su studiju uključili i druge čimbenike koji bi mogli doprinijeti razvoju autizma.

Antidepresivi u trudnoći

U ovoj studiji, autizam je dijagnosticiran kod 1.054 djece s prosječno 4,5 godina (0,72 posto).

Autizam kod djece se u posljednjih pola stoljeća se jako povećao. Dok je 1966. godine četvero djece od 10.000 obolijevalo je od te bolesti, danas ih ima 100 od 10.000.

Znanstvenici su se fokusirali na drugo i treće tromjesečje jer je to doba kada mozak djeteta prolazi ključnu fazu razvoja. Prioritet javnog zdravstva bi trebalo biti bolje prepoznavanje posljedica uzimanja antidepresiva s obzirom na njihovu široku uporabu.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Uzimanje antidepresiva u trudnoći povećava rizik od autizma

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.