Jednako su opasni u prometu kao i pijani vozači: Ljudi s ovim problemom skloni su nesrećama, ali postoji način da se to spriječi

Istraživanje je pokazalo da su vozači koji pate od akutnih alergija na pelud potencijalno jednako skloni nesrećama kao i pijani vozači

Istraživanje je pokazalo da su vozači koji pate od akutnih alergija na pelud potencijalno jednako skloni nesrećama kao i pijani vozači, jer zbog samo jednog kihanja pri brzini od 100 km/h vozač može voziti naslijepo i do 30 m, podaci su njemačke agencije TÜV.

Premda određeni lijekovi mogu pomoći kod simptoma poput curenja iz nosa i suznih očiju, stručnjaci preporučuju provjeru integriranih kabinskih zračnih filtara koji zadržavaju neželjene komponente iz zraka poput peludi, prašine, bakterija ili alergena izvana.

Dok su novi, filtri sprečavaju ulazak peludi i prašine u kabinu automobila, no filtri koji dugo nisu mijenjani mogu se začepiti i postati leglo plijesni i ostalih spora.

I antibakterijski i fungicidni premazi filtra prestaju biti učinkoviti nakon dugog razdoblja korištenja. Stoga bi se novi filtri obavezno trebali provjeriti čim koncentracija peludi dosegne vrhunac.

Preporučuje se zamjena filtara
FOTO: Shutterstock

Preporučuje se zamjena filtara

Stručnjaci savjetuju da se filtri u automobilima zamijene svakih 15.000 km te dodaju da bi ih i vozači koji ne prijeđu toliku kilometražu trebali promijeniti barem jednom godišnje kako bi se zajamčila njihova učinkovitost, preporučuju njemački stručnjaci.

To se obično obavlja u sklopu tehničkog pregleda, podsjeća tehnički inspektor TÜV-a Vincenzo Lucà. No, ako ste prisiljeni svakodnevno voziti kroz područja puna peludi, možda ćete morati promijeniti automobil. 

Samo je nekoliko modela automobila koji vlasnicima omogućuju da sami jednostavno isključe i uključe filtre. Većina vozača svoj će automobil morati odvesti u mehaničarsku radionicu radi zamjene

Tzv. multifilteri s aktivnim ugljenom mogu se naknadno ugraditi u mnoge modele vozila, premda je takva opcija nešto skuplja. Filtri s aktivnim ugljenom, osim od peludi i prašine izvana, istodobno štite od neugodnih mirisa i određenih kontaminanata.

Kako se zaštititi od peludi kao vozač
FOTO: Shutterstock

Kako se zaštititi od peludi kao vozač?

Patite li od peludne groznice, nastojte izbjegavati parkiranje ispod drveća za vrijeme peludne sezone, jer bi u suprotnom, kad se vratite, vaš automobil mogao biti prekriven cvjetovima koji padnu s drveća i posljedično prepun peludi.

Da biste simptome alergije sveli na minimum, trebali biste izbjegavati izravan kontakt s peludi.

Nakon boravka vani jaknu stavite u prtljažnik automobila da pelud s nje ne biste prenijeli u kabinu vozila. Uz to je za vrijeme vožnje prozore najbolje držati zatvorenima, jednako kao i krovni prozor, ako ga automobil ima.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu