Online kupovina majčinog mlijeka – velika opasnost za zdravlje

društvene mreže

Čak 93 posto izdojenog mlijeka koje se prodaje preko interneta sadrži bakterije, a među opasnostima se kriju hepatitis B i C, HIV i sifilis.

Trgovina majčinim mlijekom razvila se kad žene koje nisu imale dovoljno vlastitog mlijeka i nisu željele hraniti svoju dojenčad nadomjesnim mlijekom.

U međuvremenu osim novopečenih majki, ovo mlijeko je pronašlo i druge kupce poput bodybuildera, oboljelih od karcinoma ili naprosto fetišista. Kako navodi BBC, takvo mlijeko prodaje se na specijalnim internetskim stranicama i preko društvenih mreža.

Sveučilište Queen Mary iz Londona upozorava da je to mlijeko nepasterizirano i može nositi opasne klice. Tvrdnje da jača imunosni sustav su zavaravajuće i mogle bi biti vrlo opasne, pogotovo za slab imunitet pacijenata koji boluju od raka.

majcino-mlijeko-opasno-po-zdravlje

Sarah Steele s London School of Medicine izjavila je za BBC da to tržište pokazuje “stalni rast širom svijeta”, iako je zapravo teško procijeniti koliko se točno proda majčinog mlijeka preko interneta.

Steele najviše zabrinjava činjenica da se takvo mlijeko prodaje oboljelima od raka jer kod njih imunosni sustav ne funkcionira kao kod zdravih odraslih osoba. Majčino mlijeko reklamira se kao “korisno za imunosni sustav, ali zapravo predstavlja rizik, ljudi se izlažu bakterijama i virusima koji mogu zakomplicirati njihovo zdravstveno stanje na vrlo opasan način”.

Jedna od internetskih stranica za prodaju mlijeka odgovorila je na upit iz BBC-a kako uvijek savjetuje kupce da se mlijeko pasterizira prije uporabe te da su većina korisnika pošteni i samo žele “omogućiti hranjenje beba majčinim mlijekom”.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu