Digitalno naprezanje očiju uzrokuje zdravstvene probleme

društvene mreže

Organizacija Vision Council u novom izvješću naglašava da previše vremena ispred računala i na mobitelu negativno utječe na vaš vid.

Izvještaj  “Eyes Overexposed: The Digital Device Dilemma“ se temelji se na anketi u kojoj je sudjelovalo 10.000 Amerikanaca.

Rezultati su pokazali da gotovo 65 posto pati od “digitalnog naprezanja očiju”, koji karakterizira umor očiju, suhe, iritirane oči, zamagljen vid, glavobolja, pa čak i bol u leđima i vratu.

Više od 90 posto ispitanika je izjavilo da provode najmanje dva sata dnevno ispred svojih digitalnih uređaja, a jedna od 10 osoba troši 75 posto svojih budnih sati gledajući u mobitel i računalo.

Digitalno naprezanje očiju

Organizacija Vision Council je izdala i pet savjeta za borbu protiv digitalnog naprezanja očiju:

  • Nosite naočale za računalo s lećama koje mogu pomoći smanjiti simptome digitalnog naprezanja očiju, blokiraju štetno plavo svjetlo i poboljšavaju vid.
  • Slijedite pravilo 20-20-20: Uzmite dvadesetominutnu pauzu od ekrana svakih 20 minuta i gledajte u nešto udaljeno šest metara (20 stopa).
  • Smanjite stropno osvjetljenje na radnom mjestu kako bi uklonili odsjaj.
  • Držite monitor na pravilnoj udaljenosti od očiju.
  • Povećajte slova na digitalnim uređajima za jednostavnost čitanja.
Članak objavljen:

Saznajte više o glavobolji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu