Dekompresija kralježnice – kada se izvodi?

Kralježnica

Dekompresija kralježnice je oblik konzervativne terapije koja se služi vrstom trakcije za smanjenje pritiska između kralježaka i oslobođenje ukliještenog intervertebralnog diska.

Velika većina ljudi tijekom života osjeti bol u slabinskom dijelu kralježnice, a u gotovo 80% slučajeva uzrok leži u mehaničkim i degenerativnim procesima koji pogađaju intervertebralne diskove. Određene radnje i pokreti poput saginjanja i rastezanja, rotacija u kralježnici, naglih promjena položaja i podizanja teških predmeta, dovode do hernijacije diska.

Za hernijaciju intervertebralnog diska najprije se preporuča krenuti konzervativnim i neinvazivnim liječenjem – analgetici, fizikalna terapija i rehabilitacija. U tom smjeru pripada i tzv. trakcijska terapija koja smanjuje pritisak nastao utjecajem gravitacije, tjelesne mase i okolnog mekog tkiva te stvara dovoljnu napetost kojom se odvajaju kralješci i oslobađa intervertebralni disk.

Spinalna dekompresijska terapija je jedna od relativno nedavno implementiranih oblika trakcije.

Kada se koristi dekompresija kralježnice?

Dekompresija kraljeznice
Foto: Pixabay

Tko ne smije koristiti dekompresiju kralježnice?

Spinalna dekompresijska terapija nije namijenjena svima, te je kontraindicirana kod osoba koje imaju:

Princip spinalne dekompresijske terapije

Dekompresija kralježnice

Princip rada je na smanjenju pritiska između kralježaka dovođenjem hranjivih tvari i kisika. Napravi se područje negativnog tlaka namještanjem smjera i kuta trakcije ovisno o lokaciji intervertebralnog diska.

Pacijent leži obučen na krevetu, sa zdjelicom i prsnim dijelom kralježnice fiksiranima zračnim pojasem. Glava pacijenta se također fiksira kako bi se izbjeglo klizanje, a na područje vratne i trtične kralježnice učvrsti se robotski mehanizam koji započinje istezanje i postupno ga pojačava dok pacijent ne kaže da osjeti bol. Potom se malo smanji istezanje ispod točke boli i drži neko vrijeme.

Dekompresijska terapija vrši se u par tretmana i svaki put se lagano pojačava istezanje, taman do ispod točke boli. Traje obično 30 do 45 minuta i prije, odnosno poslije, moguće je kombinirati s ultrazvučnom terapijom, električnom stimulacijom mišića te termalnom terapijom.

Neka istraživanja pokazala su pozitivne ishode kod pacijenata koji su bili adekvatni za dekompresiju kralježnice, s posljedičnim smanjenjem boli. No s obzirom na cijenu i upitnu korist navedene terapije, potrebno je najprije iscrpiti standardne metode fizikalne terapije koje su pružene i pokrivene od strane HZZO-a.

Cijena dekompresijske terapije kralježnice

Jedan tretman košta oko 300 kuna, a paketi od više tretmana oko 2400-2700 kuna.

Članak uređen:

Ocijenite članak

4 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: arithera dekompresija kralježnice, kompresija i fizikalna terapija, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Dekompresija kralježnice – kada se izvodi?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.