Britanske državne bolnice odbijaju operirati pretile osobe i pušače

pretilost

Kako javlja britanski The Telegraph, podružnica državnog zdravstvenog osiguranja British National Health Service (NHS) iz North Yorkshirea najavila je prilično drastične mjere štednje. Bolesnici s indeksom tjelesne mase BMI iznad 30 i pušači će morati duže čekati na operacija kuka i koljena. Ova mjera bi se mogla proširiti i na ostale državne bolnice koje muku muče s pokrivanjem troškova liječenja osiguranika.

Raniji termin za one koji uspiju skinuti kilograme…

U praksi, to će izgledati ovako: pacijenti s indeksom tjelesne mase BMI 30 ili više, neće se naručivati za operacije koje ne predstavljaju ugrozu za život sljedećih godinu dana. Primjerice, bolesnik/ica visine 180 cm će morati pričekati na operaciju ako teži više od 97 kg. Uspije li „skinuti“ 10 posto težine, u navedenom slučaju gotovo 10 kg, može se nadati ranijem prijemu u bolnicu. Ako pretila osoba u godinu dana ne poradi na svojim kilogramima, nije poznato hoće li se tada obaviti operativni zahvat, ili će se odgoditi na daljnjih godinu dana.

prestanak-pusenja

… i one koji nisu “zapalili” 8 tjedana

Pušačima koji odbiju prestanak pušenja, lista čekanja će se produžiti za šest mjeseci. Dokažu li da su u međuvremenu apstinirali od pušenja tijekom osam tjedana, mogu se nadati ranijem terminu.

Sve ove mjere ne vrijede za pacijente s rakom, ili one koji su životno ugroženi iz nekog drugog razloga.

Dobrobit za pacijente, sustav zdravstvenog osiguranja i porezne obveznike

„Glavnina operacija predstavlja mnogo veće rizike za pretile osobe koji puše“ rekao je glasnogovornik NHS-a. „Pojedine bolnice su u pravu kada podržavaju svoje pacijente u gubitku tjelesne težine i odricanju od pušenja prije operacije kuka ili koljena. Smanjivanjem pretilosti i prestankom pušenja će profitirati bolesnici, a NHS i porezni obveznici će uštedjeti milijune funti.“

Članak uređen:

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Britanske državne bolnice odbijaju operirati pretile osobe i pušače

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.