Britanske državne bolnice odbijaju operirati pretile osobe i pušače

pretilost

Kako javlja britanski The Telegraph, podružnica državnog zdravstvenog osiguranja British National Health Service (NHS) iz North Yorkshirea najavila je prilično drastične mjere štednje. Bolesnici s indeksom tjelesne mase BMI iznad 30 i pušači će morati duže čekati na operacija kuka i koljena. Ova mjera bi se mogla proširiti i na ostale državne bolnice koje muku muče s pokrivanjem troškova liječenja osiguranika.

Raniji termin za one koji uspiju skinuti kilograme…

U praksi, to će izgledati ovako: pacijenti s indeksom tjelesne mase BMI 30 ili više, neće se naručivati za operacije koje ne predstavljaju ugrozu za život sljedećih godinu dana. Primjerice, bolesnik/ica visine 180 cm će morati pričekati na operaciju ako teži više od 97 kg. Uspije li „skinuti“ 10 posto težine, u navedenom slučaju gotovo 10 kg, može se nadati ranijem prijemu u bolnicu. Ako pretila osoba u godinu dana ne poradi na svojim kilogramima, nije poznato hoće li se tada obaviti operativni zahvat, ili će se odgoditi na daljnjih godinu dana.

prestanak-pusenja

… i one koji nisu “zapalili” 8 tjedana

Pušačima koji odbiju prestanak pušenja, lista čekanja će se produžiti za šest mjeseci. Dokažu li da su u međuvremenu apstinirali od pušenja tijekom osam tjedana, mogu se nadati ranijem terminu.

Sve ove mjere ne vrijede za pacijente s rakom, ili one koji su životno ugroženi iz nekog drugog razloga.

Dobrobit za pacijente, sustav zdravstvenog osiguranja i porezne obveznike

„Glavnina operacija predstavlja mnogo veće rizike za pretile osobe koji puše“ rekao je glasnogovornik NHS-a. „Pojedine bolnice su u pravu kada podržavaju svoje pacijente u gubitku tjelesne težine i odricanju od pušenja prije operacije kuka ili koljena. Smanjivanjem pretilosti i prestankom pušenja će profitirati bolesnici, a NHS i porezni obveznici će uštedjeti milijune funti.“

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu