Subungvalni melanom – uzroci, simptomi i liječenje

Subungvalni melanom

Melanom je zloćudna vrsta raka kože koji se rijetko javlja ispod površine nokta. U ovom članku opisat ćemo upravo karakteristike tog subungvalnog (doslovno prevedeno s latinskog znači “ispod nokta) melanoma. Obično se prezentira kao smeđa ili crna linija za koju se može krivo misliti da je hematom kao posljedica nekog udarca ili djelovanja sile na prst.

Češće se javlja u afroameričkoj i azijskoj populaciji, a generalno je subungvalni melanom odgovoran za tek 0,7 do 3,5% pojava zloćudnih melanoma. Zanimljivo je jer te populacije obično imaju vrlo nisku incidenciju zloćudnih kožnih melanoma zbog zaštitne uloge melanina od sunčanih ultraljubičastih (UV) zraka. Najčešće se javlja u dobi od 70 godina u muškaraca i 60 godina u žena, a nožni palac i palac na ruci su najviše puta prijavljeni kao mjesto pojave subungvalnog melanoma (čak 75 do 90% slučajeva).

Subungvalni melanom – uzroci

Za razliku od kožnog melanoma čija je pojava usko povezana s povećanom izloženošću suncu, za subungvalni melanom nije dokazano da sunčane zrake imaju utjecaja na razvoj. Isto je porijeklo nastanka – iz stanica melanocita koji se aktiviraju i počnu nepravilno dijeliti iz nepoznatog razloga.
Opetovano ozljeđivanje prsta ili nokta prepoznato je kao jedan od mogućih čimbenika rizika za razvoj subungvalnog melanoma.

Subungvalni melanom – simptomi i znakovi

Subungvalni melanom

Kako prepoznati subungvalni melanom?

  • smeđa ili crna linija ispod nokta,
  • linije koje se povećavaju,
  • ne sjećate se da ste se udarili na to mjesto,
  • modrica koja ne nestaje kako nokat raste,
  • odvajanje nokta od prsta,
  • pojava rane, čvorića ili krvarenja,
  • tamnjenje kože u neposrednoj blizini nokta (napredan stadij melanoma),
  • deformiran i oštećen nokat (napredan stadij melanoma).

Subungvalni melanom – dijagnoza

Potrebno je javiti se liječniku ukoliko posumnjate da pojava ispod nokta traje preduge i ne nestaje. Veća je mogućnost da se radi o modrici (hematomu) za koju se ne sjećate kako ste je zadobili, kada ste se udarili ili uštipnuli. Osim traumatskog uzroka, treba uzeti u obzir i infekciju koja uzrokuje promjenu pigmenta nokta.
Konačna dijagnoza postavi se na temelju uzorka biopsije pune debljine nokta i njegovog ležišta.

Subungvalni melanom – liječenje

Prva linija terapije je kirurško uklanjanje melanoma što obično podrazumijeva cijelog nokta. U nekim naprednim stadijima melanoma, potrebna je amputacija prsta, ali u većini slučajeva nije potrebna.

Klinički se procjeni moguća proširenost melanoma s obzirom na njegovu karakteristiku metastaziranja, stoga se provjere i okolni limfni čvorovi te se uklone ukoliko je dokazana prisutnost zloćudnih stanica.

Subungvalni melanom – prognoza

Po nekim istraživanjima, subungvalni melanom ima lošiju prognozu od kožnog melanoma, no razlog vjerojatno leži u kasnom otkrivanju ispravne dijagnoze. Stoga se uzima da je prognoza slična kao i za kožni melanom, ovisno u kojem stadiju razvoja se otkrije. Petogodišnje preživljenje drastično se razlikuje, od 16 do 87%, što ovisi o tome koliko se melanom proširio.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Subungual Melanoma. Canadian Dermatology Association.
  2. Mole RJ, MacKenzie DN. Cancer, Melanoma, Subungual. 2018.

Ocijenite članak

4 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu