Stanje je alarmantno: Svaka 4. osoba ne prepoznaje simptome bolesti odgovornih za 3/4 svih smrti u svijetu

Svaka 4. osoba ne prepoznaje simptome bolesti odgovornih za 34 svih smrti u svijetu

Otprilike svaka četvrta osoba ne prepoznaje simptome kardiovaskularnih bolesti, hipertenzije i dijabetesa. Pokazuju to rezultati Meddox Alarma, istraživanja koje je Meddox, jedinstvena domaća aplikacija za pametno čuvanje i upravljanje zdravstvenom dokumentacijom, proveo na uzorku od 300 ispitanika. Vodeće kronične nezarazne bolesti – kardiovaskularne, maligne, dijabetes i kronične plućne bolesti – uzrokuju tri četvrtine svih smrti u Hrvatskoj i vodeći su uzrok morbiditeta.

FOTO: Meddox

Dr. Hrabač: “Za svoje zdravlje u najvećoj mjeri smo odgovorni sami!”

Kronične nezarazne bolesti na godišnjoj bazi odnose 41 milijun života, dok 17 milijuna ljudi u svijetu od njihovih posljedica umire prije 70. godine života. Njihov je utjecaj na kvalitetu života iznimno velik, a određeni čimbenici poput starenja stanovništva, modernog načina života koji uključuje urbanizaciju, industrijalizaciju i štetne životne navike (pušenje, sjedilački način života, nepravilna prehrana itd.) značajno doprinose proširenosti kroničnih nezaraznih bolesti u populaciji.

Dr. sc. Pero Hrabač, dr. med. s Katedre za medicinsku statistiku, epidemiologiju i medicinsku informatiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu, koji kao stručni suradnik radi na razvoju Meddoxa, ističe:

Iako moderna medicina očuvanju našeg zdravlja može doprinijeti na načine koji su donedavno bili nezamislivi, važno je uočiti činjenicu koja se s napretkom medicine nije jako promijenila – za svoje zdravlje u najvećoj mjeri smo odgovorni sami. Kako bismo mogli na vrijeme prepoznati simptome bolesti i tako pravovremeno započeti liječenje ili kako bismo pojavu tih simptoma spriječili ili odgodili, ključno je poznavati znakove i simptome najčešćih kroničnih nezaraznih bolesti. Ovo istraživanje pokazuje da u značajnom dijelu naših ispitanika to nije slučaj.

Kada je riječ o samim ispitanicima, pokazalo se kako u prosjeku žene daju nešto točnije odgovore na pitanja vezana uz prepoznavanje simptoma kroničnih nezaraznih bolesti. Također, stariji ispitanici (skupina 65+) bili su manje točni u prepoznavanju simptoma, dok je najveću razinu zdravstvene pismenosti pokazala skupina ispitanika srednje dobi (45 – 54 godina).

IZVOR: Meddox

Zdravstvena pismenost ključ prevencije bolesti

Upravo je razvoj zdravstvene pismenosti Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prepoznala kao važan čimbenik boljeg razumijevanja kroničnih nezaraznih bolesti i poduzimanja preventivnih radnji za njihovo sprječavanje. Prevencija ovih bolesti pokazuje se sve važnijom i za društva, s obzirom na to da je modifikacijom i izbjegavanjem rizičnih ponašanja moguće značajno smanjiti trošak njihovog liječenja. 

U Hrvatskoj je jedan od najboljih primjera povećani broj oboljelih od šećerne bolesti koji se procjenjuje na više 500.000 pacijenata. Upravo se na liječenje šećerne bolesti utrošilo gotovo 20 % proračuna HZZO-a. S druge strane, trošak prevencije ili ranog uočavanja bolesti je spram njegovog liječenja iznimno nizak. Domaća aplikacija Meddox stoga nastoji kroz svoju aplikaciju i rad podići opću razinu zdravstvene pismenosti kako bi prevenirali takve negativne trendove. 

Dr. Hrabač zaključuje:

Aplikacija Meddox u ovom je kontekstu jedan od moćnih alata koje korisniku omogućavaju jasniji pregled nad svojim medicinskim podacima, a kroz komunikacije poput ove podiže zdravstvenu svijest i razinu znanja. Korisnici aplikacije tako postaju kvalitetniji suradnici u sustavu zdravstvene zaštite, povećavajući tako svoju kvalitetu života i snižavajući troškove sustava

Istraživanje je izvršeno na slučajnom uzorku Meddox baze koja uključuje gotovo 11.000 osoba i više od 40.000 vrijednosti laboratorijskih parametara. Značajno je da Meddox baza vrlo točno odražava osnovne demografske parametre opće populacije Republike Hrvatske, zbog čega je podatke iz aplikacije moguće, uz određene metodološke ograde, koristiti za procjenu parametara u općoj populaciji RH-a.

Meddox je besplatna domaća aplikacija koja korisnicima omogućuje digitalnu pohranu cjelokupne zdravstvene dokumentacije
FOTO: Maddox

O Meddoxu

Meddox je besplatna domaća aplikacija koja korisnicima omogućuje digitalnu pohranu cjelokupne zdravstvene dokumentacije, a sada je već koristi više od 11.000 aktivnih korisnika. Zdravstvenu dokumentaciju u Meddox je moguće pohraniti fotografiranjem tiskanog nalaza ili učitavanjem svoje zdravstvene dokumentacije ranije pohranjene na pametnom telefonu ili na e-mailu.

Osim pohrane zdravstvene dokumentacije, korisnicima su u aplikaciji dostupni i rječnici za 13 najčešćih kroničnih nezaraznih bolesti, kako bi mogli bolje razumjeti svoju bolest, a čime Meddox nastoji dodatno poticati zdravstvenu pismenost. 

Meddox je moguće besplatno preuzeti na iOS i Android pametne telefone, a to možete učiniti na linku.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Meddoxa.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu