Smrtnost Hrvata od ove vrste raka je viša od 30 %! Hrvatska uvodi nacionalni program ranog otkrivanja među prvima u svijetu

Ministar zdravstva Vili Beroš je najavio kako će u Hrvatskoj do kraja ove godine biti uveden nacionalni program ranog otkrivanja melanoma

Ministar zdravstva Vili Beroš je najavio kako će u Hrvatskoj do kraja ove godine biti uveden nacionalni program ranog otkrivanja melanoma jer je smrtnost osoba s novootkrivenim melanomom 30 %, što je, kako je upozorio, iznimno velika brojka.

Na konferenciji za novinare u Kninu, gdje se provela akcija pregleda 250 prijavljenih pacijenata s kninskog i drniškog područja radi otkrivanja melanoma, Beroš je rekao:

Među prvima u svijetu uvest ćemo novi nacionalni program ranog otkrivanja melanoma.
Do konferencije za novinare pregledano je 106 pacijenata i među njima je, kako je izvijestio ministar, 7 % otkrivenih melanoma. 

Beroš je objasnio:

Tih 7 % rano otkrivenih melanoma znači 7 % spašenih života.
u Hrvatskoj se melanom kasno detektira
FOTO: Shutterstock

Naglasio je kako se u Hrvatskoj melanom kasno detektira, a čak 50 % stanovništva se ne štiti od sunca – jednog od glavnih uzročnika pojave melanoma na koži. 

Voditeljica Referentnog centra Ministarstva zdravstva za melanom pri KBC-u Sestre milosrdnice, Mirna Šitum, je istaknula kako je prema podacima iz 2020. godine u Hrvatskoj godišnje u prosjeku od melanoma obolijevalo oko 1.000 osoba

Šitum je upozorila:

Prosječno se godišnje povećava broj novooboljelih za 150, a to je zabrinjavajuća brojka.

Dodala je kako je u tijeku pripremanje stručnjaka za “veći opseg” oboljelih od melanoma.

melanom bolest šestog i sedmog desetljeća života, ali se češće pojavljuje i u mlađoj populaciji
FOTO: Shutterstock

Po postotku smrtnosti smo na drugom mjestu u EU-u

Šitum je navela kako je melanom bolest šestog i sedmog desetljeća života, ali se češće pojavljuje i u mlađoj populaciji.

Rekla je kako je Hrvatska po postotku smrtnosti oboljelih od melanoma na drugom mjestu u EU-u

Navela je primjer skandinavskih zemalja gdje je stanovništvo svjetlije puti, a time i osjetljivije na izloženost suncu, no u tim je zemljama smrtnost od melanoma 2 %, a u Hrvatskoj 30 %

Beroš i Šitum su više put pozvali građane da se žurno jave obiteljskom liječniku ako primijete nešto na koži te će obiteljski liječnik procijeniti je li potreban hitan specijalistički pregled. 

Beroš je na kraju dodao:

Koža pamti našu izloženost suncu te se kao posljedica toga pojavljuje melanom.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

2.83 / 5   12

Foto: Ranko Suvar/CROPIX

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu