Smiju li osobe s GERB-om piti alkohol? Evo što trebate znati ako imate ovo stanje

GERB i alkohol

Mnogi se od nas povremeno susreću sa žgaravicom ili refluksom kiseline, koje karakterizira uzlazni tok želučanog sadržaja u jednjak, što rezultira bolnim osjećajem žarenja u prsima. Međutim, česta pojava ovog simptoma može ukazivati na gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB), ozbiljnije stanje koje zahtijeva prilagodbu načina života kako bi se kontrolirali simptomi.

Često se postavlja pitanje smiju li osobe s ovom bolešću konzumirati alkohol.

Iako je alkohol poznati okidač za GERB, nije univerzalno zajamčeno da će izazvati simptome kod svake osobe s tim stanjem.

Razine tolerancije variraju

Kate Evans, registrirana dijetetičarka i gastroenterološka nutricionistica na UCLA Health, za Everyday Health naglašava nepostojanje strogih pravila koja reguliraju konzumaciju alkohola za osobe koje pate od GERB-a, navodeći da razine tolerancije variraju među pojedincima.

Presudno je razumjeti kako alkohol može doprinijeti simptomima GERB-a. Kod GERB-a se donji ezofagealni sfinkter (LES), barijera između želuca i jednjaka, može “pokvariti”, omogućujući sadržaju želuca da teče natrag u jednjak.

Evans sugerira da bi alkohol potencijalno mogao opustiti LES, olakšavajući povrat želučane kiseline. Štoviše, alkohol može izravno iritirati sluznicu jednjaka ili želuca, pogoršavajući simptome GERB-a.

redovita konzumacija alkohola je povezana s povećanim rizikom od GERB-a
FOTO: Shutterstock

Istraživanje, kako je navedeno u časopisu Alcohol and Alcoholism, pokazuje da je redovita konzumacija alkohola povezana s povećanim rizikom od GERB-a. Međutim, odnos između učestalosti uzimanja alkohola i GERB-a je složen, s različitim rezultatima u različitim studijama.

Važno je prepoznati koji su okidači GERB-a, a učinak konzumacije alkohola može ovisiti o izboru popratne hrane ili pića. Gazirana i kisela pića, uz alkohol, mogu zajedno pridonijeti simptomima GERB-a. Čimbenici poput masne ili začinjene hrane i umaka na bazi rajčice također mogu utjecati na to kako alkohol utječe na probavni sustav pojedinca.

Možda nećete morati potpuno eliminirati alkohol

U konačnici, odluka o ograničavanju ili suzdržavanju od alkohola je osobna odluka. Evans savjetuje individualni pristup, sugerirajući da pacijenti s GERB-om možda neće morati potpuno eliminirati alkohol, ali će vjerojatno morati prilagoditi unos kako bi kontrolirali simptome. Individualne razine tolerancije mogu se razlikovati, a vrsta pića također može igrati ulogu u manifestaciji simptoma.

Za one koji odluče piti alkohol s GERB-om, nekoliko savjeta može pomoći u smanjenju simptoma. Rjeđe pijenje, uzimanje manjih količina odjednom, sporo pijenje i konzumiranje alkohola s manjim ili lakšim obrocima su strategije koje bi potencijalno mogle smanjiti vjerojatnost pokretanja simptoma GERB-a.

Evans dodaje da bi otkrivanje interakcije alkohola s okidačima GERB-a zahtijeva eksperimentiranje i personalizirani pristup.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Phillips, Q. (2024). Can You Drink Alcohol if You Have GERD? Everyday Health.
  2. Jiaqi, P. i sur. (2019). Alcohol Consumption and the Risk of Gastroesophageal Reflux Disease: A Systematic Review and Meta-analysis. Alcohol and Alcoholism, 54(1): 62–69.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu