Pretila djeca su u povećanom riziku od razvoja visokog tlaka i dijabetesa: Važno je krenuti s ranim liječenjem

Pretila djeca su u povećanom riziku od razvoja visokog tlaka i dijabetesa

Djeca i tinejdžeri koji pate od pretilosti također će vjerojatno imati visoki krvni tlak, otkrili su američki znanstvenici, istaknuvši da će rano liječenje smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti kasnije u životu.

Prema studiji objavljenoj u stručnom časopisu The Journal of Clinical Hypertension, tinejdžeri u dobi od 15 godina nadalje koji imaju prekomjernu tjelesnu težinu izloženiji su većem riziku od djece između tri i 14 godina.

Važno je na vrijeme reagirati

Važno je redovito kontrolirati razinu krvnog tlaka djeteta ako je pretilo, preporučuje Herman Josef Kahl iz Njemačke savezne pedijatarske udruge.

Liječenje visokog krvnog tlaka u dječjoj i adolescentnoj dobi smanjuje dugoročne rizike od kardiovaskularnih bolesti, smatra zdravstveni stručnjak.

Pretilost također može potaknuti poremećaje metabolizma masti i glukoze, što može dovesti do dijabetesa tipa 2 u odrasloj dobi.

Mršavljenje bi, naravno, bilo najbolji lijek, kaže Kahl.

Neke klinike nude programe posebno osmišljene kako bi pomogli djeci i mladima
FOTO: Shutterstock

Neke klinike nude programe posebno osmišljene kako bi pomogli djeci i mladima da promijene svoje prehrambene navike i nauče uključiti više vježbanja u svoj svakodnevni život.

Pritom im se pruža i podrška u rješavanju problema kao što su na primjer stigmatizacija i zlostavljanje.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu