Lijek koji se već koristi za određene poremećaje mogao bi se koristiti za liječenje ADHD-a! Znanstvenici ga smatraju sigurnim

Lijek koji se već koristi za određene poremećaje mogao bi se koristiti za liječenje ADHD-a

Nedavna pilot studija rasvijetlila je potencijalni napredak u liječenju poremećaja pažnje/hiperaktivnosti (ADHD) kod odraslih.

Studija, koju je vodio dr. Craig B. H. Surman iz Kliničkog i istraživačkog programa za ADHD kod odraslih u Općoj bolnici Massachusetts istraživala je učinkovitost solriamfetola, lijeka koji se primarno koristi za pretjeranu dnevnu pospanost koja je posljedica narkolepsije ili opstruktivne apneje u snu. Rezultati, objavljeni u The Journal of Clinical Psychiatry, sugeriraju da solriamfetol može obećavati kao siguran i učinkovit tretman za ADHD kod odraslih.

Solriamfetol, inhibitor ponovne pohrane dopamina i norepinefrina, dijeli neke karakteristike s trenutnim lijekovima za ADHD
FOTO: Shutterstock

Metodologija istraživanja

Solriamfetol, inhibitor ponovne pohrane dopamina i norepinefrina, dijeli neke karakteristike s trenutnim lijekovima za ADHD. Istraživački tim proveo je randomizirano, placebom kontrolirano ispitivanje koje je uključivalo 60 odraslih osoba s ADHD-om. Sudionici su primili doze solriamfetola od 75 ili 150 mg. Značajno je da je gotovo svim pojedincima koji su primali solriamfetol doza povećana na 150 mg nakon prvog tjedna.

Primarna mjera ishoda bila je promjena u rezultatima na Adult ADHD Investigator Symptom Rating Scale (AISRS). Sekundarni ishodi uključivali su procjene na ljestvici Clinical Global Impressions (CGI) i standardne mjere izvršne funkcije, ponašanja i sna.

Rezultati studije

Do šestog tjedna rezultati su bili obećavajući. Među onima koji su primali solriamfetol, 52 % doživjelo je poboljšanje od 25 % u ukupnim rezultatima AISRS, u usporedbi sa 17 % u placebo skupini. Štoviše, značajnih 28 % primatelja solriamfetola prijavilo je poboljšanje od 50 %, dok je samo 3,4 % u skupini koja je primala placebo primijetilo takvu promjenu.

Dodatno, CGI ocjene “znatno poboljšano” ili “vrlo znatno poboljšano” prijavilo je 45 % pojedinaca koji su uzimali solriamfetol, u oštrom kontrastu sa 7 % u placebo skupini.

Poboljšanja izvršne funkcije također su bila primjetna, pri čemu je 69 % primatelja solriamfetola prijavilo pozitivne promjene, u usporedbi s 34 % u placebo skupini.

No, iako je solriamfetol doprinio povećanoj budnosti, ovaj učinak nije izravno utjecao na smanjenje opterećenja simptomima ADHD-a.
Rezultati, objavljeni u The Journal of Clinical Psychiatry, sugeriraju da solriamfetol može obećavati kao siguran i učinkovit tretman za ADHD kod odraslih
FOTO: Shutterstock

Sigurnost i podnošljivost

Solriamfetol se dobro podnosio, ne pokazujući značajne učinke na kvalitetu sna ili krvni tlak. Štetni učinci primijećeni u liječenoj skupini bili su u skladu s onima koji su tipično povezani sa solriamfetolom i simpatomimeticima koji se obično koriste za ADHD.

Dr. Surman je izrazio optimizam u pogledu otkrića, navodeći da bi solriamfetol mogao biti siguran i učinkovit tretman za ADHD kod odraslih. Također je naglasio važnost provođenja većih studija kako bi se potvrdili ovi obećavajući rezultati i potvrdila učinkovitost i podnošljivost lijeka.

Iako studija predstavlja uvjerljive dokaze, bitno je priznati njezina ograničenja. Veličina uzorka bila je relativno mala, a ispitivanje je trajalo samo šest tjedana. Dodatno, veći udio sudionica primao je solriamfetol, što je pokrenulo pitanja o mogućim učincima vezanim uz spol koji zahtijevaju daljnje istraživanje.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Brooks, M. (2023). Narcolepsy Med Shows Early Promise for Adult ADHD. Medscape.
  2. Surman, C. B. H. i sur. (2023). Solriamfetol for Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder in Adults: A Double-Blind Placebo-Controlled Pilot Study. Journal of Clinical Psychiatry, 84(6): 23m14934. 

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu