Koronavirus povezan s teškim slučajevima hepatitisa kod djece? Evo što kažu znanstvenici

Koronavirus povezan s teškim slučajevima hepatitisa kod djece Evo što kažu znanstvenici

Neobjašnjivi slučajevi teškog hepatitisa koji su prijavljeni u gotovo 400 djece u svijetu mogli bi biti posljedica niza promjena u organizmu potaknutih neprepoznatom zarazom koronavirusom SARS-CoV-2, kažu znanstvenici. 

U djece oboljele od COVID-19 uočen je znatno veći rizik od disfunkcije jetre nakon određenog vremena, pokazuju rezultati studije objavljeni na internetskoj stranici medRxiv koja još nije prošla stručnu recenziju.

Zamijećeno je da roditelji većine djece s akutnim hepatitisom, rijetkom bolešću u toj dobnoj skupini, nisu prijavili prethodno preboljelu infekciju virusom SARS-CoV-2.

Utvrđeno je da je većina oboljelih bila zaražena adenovirusom zvanim 41F, a u medicini nije poznato da taj virus napada jetru.

Pročitajte članak “Adenovirus (adenoviroza) kod djece – simptomi, trajanje, dijagnoza, liječenje i prevencija“.

Ostaci koronavirusa u tijelu mogli bi loše utjecati na zdravlje jetre kod djece

Moguće je da su oboljela djeca, a većina ih se nije cijepila zbog životne dobi, imala blage ili asimptomatske infekcije COVID-om koje su prošle neopaženo, pretpostavljaju znanstvenici koji su svoja opažanja objavili u časopisu The Lancet Gastroenterology & Hepatology.

Ostaci koronavirusa u tijelu mogli bi loše utjecati na zdravlje jetre kod djece
FOTO: Shutterstock

Ako je njihova pretpostavka točna, ostaci koronavirusa koji se zadržavaju u gastrointestinalnom traktu djece mogli bi potaknuti imunosni sustav na pretjeranu reakciju na adenovirus-41F, pa bi velika količina upalnih proteina u konačnici mogla oštetiti jetru.

Ovo su savjeti znanstvenika:

Preporučujemo da se u djece s akutnim hepatitisom ispita prisutnost SARS-CoV-2 u stolici te da se obrati pozornost na ostale signale koji upućuju na oštećenja jetre jer je šiljak proteina koronavirusa “superantigen” koji imunosni sustav čini pretjerano osjetljivim.

WHO je potvrdio da je dosad u svijetu među djecom identificirano 348 slučajeva hepatitisa nepoznatog porijekla i da znanstvenici istražuju moguću povezanost adenovirusa sa zarazom COVID-19.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu