Izumljen novi lijek protiv tumora? Znanstvenici iznenađeni učinkom

lijek protiv tumora

Kineski znanstvenici razvili su implantabilnu i samopunjivu bateriju koja pomaže pri uništenju tumorskih stanica tako da regulira mikrookruženje koje potpomaže rast tumora.

Studija je objavljena u stručnom časopisu Science Advances i pojašnjava rad baterije koja je u kombinaciji s prolijekom tirapazaminom uspjela smanjiti volumen tumora za prosječno 90 % u roku od dva tjedna, eliminiravši tumore u 4 – 5 laboratorijskih miševa.

lijek protiv tumora
FOTO: Shutterstock

Kako djeluje baterija?

Tirapazamin je eksperimentalni bioreduktivni lijek protiv raka koji se aktivira na toksičnom radikalu samo pri vrlo niskim razinama kisika (hipoksije), a prolijek je biološki neaktivna supstanca sve dok ne dospije u organizam gdje se putem metabolizma pretvara u biološki aktivan lijek.

Tim istraživača sa Sveučilišta Fudan dizajnirao je implantabilni uređaj koji se sastoji od biokompatibilnog poliimida na bazi karbonila i metalnog cinka.

Takva baterija uspijeva formirati ciklus pražnjenja i samopunjenja te omogućuje da se u tumorima miševa kisik troši ravnomjerno.

Na taj se način u tumoru reguliraju i sadržaj kisika i pH razina.

Studija je pokazala da baterija optimizira učinak tirapazamina kada je posrijedi uništenje tumora kod miševa. Naime, ovaj prolijek koristi stanje tumora osiromašeno kisikom da bi selektivno uništavao hipoksične stanice, odnosno one s manjkom kisika.

lijek protiv tumora
FOTO: Shutterstock

Rezultati istraživanja

Zhang Fan, profesor na Sveučilištu Fudan i jedan od autora studije rekao je:

Istraživanje je pokazalo i da se baterija može koristiti kao učinkovit regulator mikrookruženja tumora za antitumorsku terapiju.

Znanstvenici ističu da za vrijeme istraživanja nisu uočene abnormalne promjene u tjelesnoj težini, ni na koži ili glavnim organima miševa, što ukazuje na sigurnost baterije u in vivo laboratorijskom istraživanju.

Xia Yongyao, profesor na Fudanu i jedan od autora studije istaknuo je:

Ovaj rad je kombinirana studija koja koristi tehnologiju baterija i bioterapiju. Ne samo da je riječ o novoj metodi liječenja tumora, već je stvoren i presedan za baterije u biomedicinskoj primjeni.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.33 / 5   3

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu