Kanji – ayurvedski napitak za zdravlje i ljepotu

Kanji napitak

Kanji je drevni napitak koji je poznat ne samo u vedskoj kulturi nego i u starim kulturama diljem svijeta. Glavni sastojak ovog napitka je basmati riža, koja se u ayurvedi naziva “kraljicom” svih riža.

Post s rižom je drevna praksa koja seže tisućama godina unatrag. 

Kanji napitak se koristi redovito kod kura pročišćavanja i detoksikacije na ayurvedskim klinikama. 

Mogu ga piti svi bez obzira na dob, a također se preporučuje rekonvalescentima i osobama kojima probavni sustav treba poticaja da rasplamsa probavnu vatru koja se u ayurvedi naziva agni.

S obzirom na to da se kanji preporučuje kad je tijelo dehidrirano i iscrpljeno, ovaj fini napitak je i savršeno piće za nadolazeće ljetne vrućine koje su pravi izazov za tijelo. 

Zbog svojih hranjivih tvari kanji napitak nježno pročišćava i njeguje tijelo dok mu istovremeno daje snagu i vraća narušenu ravnotežu. Ujedno potiče vitalnu energiju te pomaže u izgradnji zdrave probave i vitke linije.

Basmati riža ima predivnu orašastu aromu i osebujan miris. Bogata je mineralima i hranjivim tvarima koje njeguju i grade tkiva te imaju umirujući utjecaj na um i tijelo.

S obzirom na to da riža svojim hranjivim tvarima njeguje kožu, kosu i nokte, ovaj napitak ujedno potiče blistav ten, mekoću kože i njenu regeneraciju. Također poboljšava mentalnu jasnoću i čuva cjelokupno zdravlje. 

Recept za kanji napitak

Kanji napitak od riže
Foto: Pexels

Priprema napitka je vrlo jednostavna.

Važno je da se pije tijekom cijelog dana, naročito za sve one koji žele povratiti vitku liniju.

Izaberite jedan dan u tjednu kad se možete posvetiti postu i istovremeno slijediti opuštajuću dnevnu rutinu poput lagane šetnje, vježbe joge, čitanje knjige, meditacije ili bilo koje aktivnosti koja vas čini sretnima.

Po želji, u kanji napitak se mogu dodati i ljekoviti začini poput kurkume, crnog papra i đumbira pri čemu kurkuma hrani i njeguje kožu iznutra, crni papar čisti tjelesne kanale, a đumbir dodatno potiče metabolizam, mršavljenje i detoksikaciju.

Potrebni sastojci:

  • 1 šaka organske basmati riže,
  • 1 i ½ litra vode,
  • 1/2 čajne žličice đumbira u prahu (opcionalno),
  • 1/2 čajne žličice kurkume u prahu (opcionalno),
  • crni papar (opcionalno),
  • sol.

Postupak

  1. U litru i pol kipuće vode stavite 1 šaku oprane organske basmati riže (možete koristiti smeđu integralnu rižu ako imate jaku probavu). Dodajte soli po želji. Kad riža proključa, pustite da kuha na jačoj vatri oko sat vremena ili dok zrna riže potpuno ne omekšaju i izgube oblik.
  2. Pred kraj dodajte začine kurkumu, crni papar i đumbir.
  3. Napitak možete procijediti u termosicu i piti ga tijekom cijelog dana, ali neka uvijek bude topao.
  4. Toplina potiče probavu i izgaranje masnih stanica.
  5. Popijte oko 1 do najviše 2 litre kanji napitka dnevno.

Savjet

Ako vam je ostao višak ovog napitka, nemojte ga nikako bacati jer je on odličan sastojak za tretmane ljepote. Nahranite njime kožu ne samo iznutra nego i izvana.

Maska za lice – umočite vaticu u kanji napitak pa premažite lice u više slojeva. Ostavite masku da djeluje 20 minuta pa isperite mlakom vodom. Rižina vodica će nahraniti kožu lica i osvježiti ten.

Njegujuća kupka – višak napitka izlijte u vašu toplu kupku. Koži će dati mekoću i blistav sjaj.

Kanji kupka za tijelo
Foto: Unsplash

Pakung za kosu – kosu namažite toplom rižinom vodom i prekrijte kapom za tuširanje. Ostavite da djeluje 30 minuta. Zatim isperite kosu toplom vodom i blagim šamponom po potrebi.

Kosa će biti podatna i meka.

Uživajte u svim blagodatima ovog drevnog napitka. 

Redovitom upotrebom pokazat će vam svu snagu svoje nježne i ljekovite prirode.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu