Kandidijaza – prirodno liječenje

Kandidijaza - prirodno liječenje

Candida je gljivica koja se prirodno nalazi u ljudskom tijelu, a prisutna je na koži, u probavnom sustavu te u ženskom spolnom organu. Postoji oko 150 različitih vrsta Candide, a kako predstavlja dio naše fiziološke flore, bezopasna je sve dok nije narušena ravnoteža organizma. 

Problem se pojavljuje kad određena vrsta Candide, najčešće Candida Albicans, počne prekomjerno rasti uzrokovana modernim načinom života: pretjeranom upotrebom antibiotika, povećanom konzumacijom alkohola, rafiniranih ugljikohidrata i šećera, korištenjem kontracepcijskih pilula, slabim imunološkim sustavom i/ili povišenom razinom stresa.

Više o Candidi Albicans pročitajte ovdje.

U tim uvjetima, javlja se infekcija koja može biti:

 • oralna kandidijaza,
 • kožna kandidijaza,
 • vulvovaginalna kandidijaza,
 • kandidijaza u crijevima.

Više o Candidi u crijevima pročitajte ovdje.

Važno je znati da simptomi variraju ovisno o području u kojem se Candida razmnožava, a neki česti znakovi su:

 • kronični umor,
 • anksioznost ili depresija,
 • česte promjene raspoloženja,
 • bijele naslage na jeziku,
 • problemi s probavom (napuhnutost, proljev, zatvor),
 • česte infekcije spolnog/mokraćnog sustava,
 • svrbež, crvenilo, bol te iscjedak iz spolnog organa,
 • suha koža, osip ili ekcemi,
 • itd.

Kako se riješiti Candide?

Prvo je potrebno isključivo liječničkim pretragama (npr. pregledom brisa spolnog organa, testa urina, uzorka stolice) potvrditi da se radi o infekciji Candidom i ustanoviti točno područje.

Iako postoji tzv. kućni test na Candidu ili Candida saliva test, koji se sastoji od toga da se odmah nakon buđenja pljune u čašu čiste vode te nakon 15 – 20 minuta pogleda je li voda ostala čista ili su vidljive trakice koje se spuštaju prema dolje, stručnjaci objašnjavaju da takav kućni test na Candidu nije pouzdan jer može biti rezultat jednostavne dehidracije ili konzumacije određene hrane večer ranije.

Više o testiranju na Candidu pročitajte ovdje.

Što se konvencionalnog liječenja tiče, bitno je u dogovoru s liječnikom ustanoviti jesu li potrebni lijekovi te hoće li se raditi o lokalnoj ili sustavnoj terapiji. Osim toga, savjetuje se izbjegavati pretjeranu i nepravilnu upotrebu antibiotika, uzimati probiotike te obavezno promijeniti prehranu (izbaciti šećere i ugljikohidrate).

Više o programu prehrane protiv Candide pročitajte ovdje.

Kako liječiti Candidu prirodnim putem?

Međutim, u slučaju da ste se zapitali kako se riješiti Candide na prirodan način i je li to uopće moguće, navest ćemo neke prirodne lijekove koji bi vam mogli pomoći ublažiti popratne simptome te spriječiti njezino daljnje razmnožavanje.

Candida i češnjak

Candida i češnjak
Foto: Pexels

Prirodno liječenje Candide možete započeti češnjakom. Bogat je vitaminima i mineralima, a sadrži i biljni antibiotik alicin, što znači da posjeduje prirodna protugljivična, antibakterijska i antiseptička svojstva.

Kako su u studiji za časopis Scientific Reports 2016. godine kineski znanstvenici Li i suradnici utvrdili da je ulje češnjaka uspjelo prodrijeti u staničnu membranu Candide Albicans i poremetiti njezino funkcioniranje, imate opravdan razlog povećati konzumaciju češnjaka.

Pripazite! Kad je u pitanju prirodno liječenje Candide kod žena, nikako nemojte stavljati češnjak u rodnicu jer može izazvati bol i opekline.

Više o ljekovitim svojstvima češnjaka pročitajte ovdje.

Candida i limun

Candida i limun
Foto: Pexels

Odličan prirodni lijek za Candidu može biti i limun, tj. citrusno voće, čije su dobrobiti za zdravlje mnogobrojne: podiže imunitet, štiti od virusa i bakterija, povoljno utječe na krvnu sliku i probavu, pomaže pri mršavljenju, itd.

Uz sve navedeno, srpski istraživači Pekmezović i suradnici su 2016. godine u istraživanju za časopis Pathogens and Disease otkrili da esencijalna ulja limuna te ostalog citrusnog voća pomažu spriječiti stvaranje biofilma, sloja bakterija koji prianja uz površinu, te, kao i ulje češnjaka, lakše prodiru u staničnu membranu Candide.

Postoji mnogo načina na koji možete koristiti limun, a neke recepte pročitajte ovdje.

Candida i đumbir

Candida i đumbir
Foto: Pixabay

Liječenje Candide prirodnim putem možete pokušati i đumbirom, biljkom za koju se smatra da je jedan od najranije otkrivenih biljnih lijekova. Tako đumbir, između ostalog, stimulira moždanu aktivnost, jača imunitet, potiče metabolizam i pomaže pri probavnim problemima.

Budući da su iranski znanstvenici Aghazadeh i suradnici 2016. godine za časopis Jundishapur Journal of Microbiology ustanovili da đumbir posjeduje izvrsna protugljivična te svojstva protiv stvaranja biofilma, vjeruje se da taj začin specifične note moderno rješenje protiv Candide u vrijeme kad mnoge gljivice postaju otporne na konvencionalnu protugljivičnu terapiju.

Ako mislite da je liječenje đumbirom pravi izbor za vas, možete si napraviti čaj od đumbira, konzumirati đumbir u prahu, primijeniti đumbirove obloge na zahvaćeno područje ili se opustiti u kupki u đumbirovoj vodi.

Više o đumbiru kao začinu i lijeku pročitajte ovdje.

Candida i jabučni ocat

Candida i jabučni ocat
Foto: Pixabay

Jabučni ocat je također popularan prirodni lijek protiv Candide te i inače dobro dođe u borbi protiv gljivičnih ili bakterijskih infekcija. Kako također pomaže i u uspostavljanju pH ravnoteže, mogao bi biti vrlo koristan u konkretnoj borbi protiv Candide.

Njegovu učinkovitost su potvrdili i engleski istraživači Yagnik i suradnici 2018. godine u članku za časopis Scientific Reports kad su otkrili da jabučni ocat može biti iznimno učinkovit protiv Candide Albicans. No, valja spomenuti da se radilo o laboratorijskim uvjetima i nerazrijeđenom jabučnom octu koji u stvarnim uvjetima može uzrokovati opekline primjenjuje li se izravno na koži.

Prema tome, odlučite li se iskušati liječenje jabučnim octom, postoji nekoliko opcija:

 • dodajte jednu žlicu jabučnog octa u čašu tople vode ili u čaj i pijte ga dvaput dnevno,
 • umiješajte ga u salatu ili u smoothie,
 • dodajte 1 – 2 šalice jabučnog octa u kupku i namačite se 15 – 20 minuta,
 • možete ga pomiješati s kokosovim uljem ako ga trebate nanijeti na kožu (može se koristiti i kao prirodni lijek za Candidu u rodnici, ali s oprezom).

Više o koristima jabučnog octa za zdravlje i mršavljenje pročitajte ovdje.

Candida i kokosovo ulje

Candida i kokosovo ulje
Foto: Pexels

Kokosovo ulje se smatra jednom od namirnica koje se klasificiraju kao “super hrana” s obzirom na to da sadrži jedinstvenu kombinaciju masnih kiselina s jakim ljekovitim svojstvima. Pritom je važno natuknuti da sadrži laurinsku kiselinu koja pomaže u odbijanju raznih infekcija te ubija gljivice, bakterije i viruse.

Godine 2015. američki su znanstvenici Gunsalus i suradnici objavili članak u časopisu Host-Microbe Biology u kojem se pokazuje da konzumacija kokosovog ulja smanjuje gastrointestinalnu kolonizaciju Candidom Albicans u miševa te se sugerira da bi to moglo biti prva intervencija u ljudskoj prehrani kako bi se smanjila ta gljivična infekcija.

No, razne su druge studije otkrile da se kokosovo ulje može upotrijebiti i protiv drugih vrsta kandidijaze pa tako organsko kokosovo ulje možete koristiti tako da ga umasirate na kožu tamo gdje zahvaćena Candidom ili konzumirate 1 – 2 žlice kokosovog ulja, grgljate ga 15 – 20 minuta te ispljunete, a pritom valja pripaziti da idućih pola sata ništa ne jedete.

Više o dobrobitima kokosovog ulja pročitajte ovdje.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu