Kako povećati broj otkucaja srca?

Kako povećati broj otkucaja srca?

Bradikardija ili usporen rad srca znači da odraslom čovjeku srce kuca manje od 60 puta u minuti. Prosječno srce bi trebalo kucati od 60 do 100 puta u minuti u mirovanju. Smanjeni broj otkucaja srca je tipičan za sportaše i osobe koje redovito vježbaju, dok kod drugih osoba može predstavljati neugodno ili opasno stanje.

Više o normalnim vrijednostima otkucaja srca pročitajte ovdje.

Uzroci usporenog rada srca još mogu biti: srčani problemi (kongestivna kardiomiopatija, srčani udar, bolest sinusnog čvora, itd.), nesrčane tegobe (hipotermija, hipotireoza, disbalans elektrolita) ili korištenje određenih lijekova.

Više o usporenom radu srca (bradikardiji) pročitajte ovdje.

Bradikardija je najčešće prisutna bez drugih simptoma, no ako srce uspori rad na manje od 50 otkucaja, javljaju se: umor, slabost, vrtoglavica, nesvjestica, pritisak u prsima, itd.

Bradikardija – prirodno liječenje

Bitno je spomenuti kako biste se o liječenju bradikardije trebali savjetovati sa svojim liječnikom koji će vam dati preporuke ovisno o vašoj dobi i općem zdravstvenom statusu. Broj otkucaja srca nije moguće samo tako trajno povećati, međutim postoje lijekovi koji su namijenjeni poticanju normalnog srčanog ritma.

Lanene sjemenke za bradikardiju

Lanene sjemenke za bradikardiju
Foto: Pixabay

Lanene sjemenke su jedna od iznimno ljekovitih namirnica. Naime, između ostalog sadrže: proteine, vlakna, kalij, magnezij, željezo te vitamine B1 i B6. No, sjemenke lana su također najbolji biljni izvor omega-3 masnih kiselina koje su dragocjene u očuvanju zdravlja srca i krvožilnog sustava.

Više o lanenim sjemenkama kao izvoru omega-3 pročitajte ovdje.

Više različitih istraživanja, od kojih neka navode kardiolozi Rodriguez-Leyva i suradnici u članku za The Canadian Journal of Cardiology 2010. godine, potvrđuje da konzumacija lanenih sjemenki može smanjiti visoki krvni tlak i apsorpciju kolesterola u krvi te smanjiti rizik od srčanih bolesti, srčanog i moždanog udara.

Više o lanenim sjemenkama kao lijeku pročitajte ovdje

Preporučuje se konzumirati 1 – 3 jušne žlice lanenih sjemenki dnevno koje možete dodati u hranu. Kako bi učinak bio još bolji, potrebno je da sjemenke budu mljevene jer to omogućava bolju apsorpciju hranjivih tvari. Također možete koristiti i laneno ulje, no ne upotrebljavajte ga za pečenje i prženje jer tako gubi ljekovita svojstva.

Više o lanenom ulju pročitajte ovdje.

Glog za bradikardiju

Glog za bradikardiju
Foto: Pixabay

Glog se u tradicionalnoj medicini već dugo koristi kao lijek protiv kardiovaskularnih bolesti, a u novije vrijeme i konvencionalna medicina potvrđuje njegove dobrobiti. Bogat je antioksidansima zbog čega je odličan izbor za smanjivanja krvnog tlaka i masnoće u krvi te je blagotvoran u liječenju zatajenja srca.

Više o ljekovitim svojstvima i pripravi glogovih kapi pročitajte ovdje.

Kad je riječ o stabilizaciji otkucaja srca, britanski istraživači Walker i suradnici su za časopis Phytotherapy Research 2002. godine utvrdili da konzumacija do 500 mg gloga dnevno tijekom nekoliko tjedana pomaže u održavanju normalnog srčanog ritma.

Više o pripremi i korištenju tinkture od gloga pročitajte ovdje.

Glog je moguće uzimati kao čaj ili tinkturu. Čaj treba konzumirati do 3 puta dnevno tijekom 3 tjedna, nakon toga je potrebno 3 tjedna napraviti pauzu i  tek tada nastaviti. Odlučite li se za tinkturu, savjetuje se pola sata prije obroka popiti otprilike 3 – 5 kapi.

Više o čaju od gloga, njegovoj ljekovitosti i pripremi pročitajte ovdje.

Ginkgo za bradikardiju

Ginkgo za bradikardiju
Foto: Pixabay

Kao i glog, ginkgo biloba također posjeduje antioksidativna svojstva. Ova drevna kineska biljka poboljšava cirkulaciju krvi te zahvaljujući tome pozitivno utječe na cjelokupni krvožilni sustav i uspješno osigurava hranjive tvari ne samo srcu, nego i mozgu, očima te ušima. Iako je najpoznatija kao dodatak koji poboljšava pamćenje, njezine blagodati su puno brojnije.

Više o čajevima za koncentraciju i pamćenje pročitajte ovdje.

Kineski su znanstvenici Zhao i suradnici u studiji objavljenoj 2013. godine u znanstvenom časopisu Journal of Pharmacological Sciences otkrili da ekstrakt ginko bilobe može spriječiti ishemijsku aritmiju te da ima znatan antiaritmijski potencijal. Prema tome, možete pokušati ubrzati otkucaje srca tabletama, kapsulama ili čajem od ginkgo bilobe.

Više o ljekovitim svojstvima i djelovanju ginka bilobe pročitajte ovdje.

Ako želite sami skuhati čaj, stavite u šalicu ili 5 cijelih svježih ili 1 – 2 žličice sušenih listova ginko bilobe. Nakon što voda zavrije, prelijte je preko listova, pokrijte šalicu te ostavite da odstoji 10 minuta. Poslije treba samo procijediti čaj kako biste uklonili listove i čaj je gotov. Preporučuje se konzumirati ga 2 puta dnevno.

L-karnitin za bradikardiju

L-karnitin za bradikardiju
Foto: Pixabay

L-karnitin je popularni dodatak prehrani koji se uglavnom koristi za mršavljenje. To je tvar koja se prirodno nalazi u ljudskom tijelu i koja pomaže pretvoriti masti u energiju. U normalnim uvjetima je proizvodimo dovoljno za potrebe svog organizma, no također se može unijeti konzumacijom mesa (naročito govedine).

Više o L-karnitinu pročitajte ovdje.

Novije studije pokazuju da može imati pozitivan učinak na moždane funkcije, ublažiti simptoma dijabetesa tipa 2 te poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sustava. Ustanovilo se da pomaže sniziti krvni tlak, ublažiti tegobe povezane s koronarnim srčanim bolestima i srčanim zatajenjem.

Američki istraživači Malone i suradnici su 2007. godine u članku za časopis Metabolism: Clinical and Experimental potvrdili da povišene razine L-karnitina mogu pomoći i korigirati bradikardiju kod pacijenata koji boluju od dijabetesa.

Preporučene doze se razlikuju ovisno o istraživanju, no smatra se da je od 500 do 2000 mg učinkovito i sigurno za korištenje ako planirate pokušati s L-karnitinom. Svakako se prije uzimanja savjetujte sa svojim liječnikom oko doze koja bi bila prikladna za vas.

Koenzim Q10 za bradikardiju

Koenzim Q10 za bradikardiju
Foto: Pexels

Koenzim Q10 je, kao i L-karnitin, tvar koja se prirodno nalazi u ljudskom organizmu i koja sudjeluje u proizvodnji stanične energije. On pomaže tijelu da funkcionira kako treba, a kako se njegova količina u organizmu smanjuje s godinama, potrebno ga je nadoknaditi prehranom.

Više o važnosti koenzima Q10 pročitajte ovdje.

Dobrobiti koenzima Q10 su mnoge: štiti stanice i kožu od oštećenja, održava zdravlje mozga i kognitivnih funkcija, pomaže kod glavobolja i nuspojava određenih lijekova, no najvažniji je upravo za pravilnu funkciju srca i kardiovaskularnog sustava.

Studija koju su proveli indijski znanstvenici Singh i suradnici 1998. godine za časopis Cardiovascular Drugs and Therapy pokazala je da koenzim Q10 može spriječiti aritmije u periodu neposredno nakon srčanog udara. Tada su aritmije opasne po život.

Koenzim Q10 možete nadoknaditi prehranom, a sadrže ga sljedeće namirnice: plava riba, biljna ulja, orašasti plodovi, crveno meso, špinat, kelj, brokula, naranče i jagode. Dobro je znati da ga također možete naći i u obliku dodatka prehrani.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Parađiković, N. (2014). Ljekovito i začinsko biljeSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Poljoprivredni fakultet u Osijeku.
  2. Rodriguez-Leyva, D. i suradnici (2010). The cardiovascular effects of flaxseed and its omega-3 fatty acid, alpha-linolenic acid. The Canadian Journal of Cardiology.
  3. Walker, A.F. i suradnici. (2002). Promising hypotensive effect of hawthorn extract: a randomized double-blind pilot study of mild, essential hypertension. Phytotherapy Research.
  4. Xin Zhao i suradnici (2013). Ginkgo biloba Extract and Ginkgolide Antiarrhythmic Potential by Targeting hERG and ICa-L Channel. Journal of Pharmacological Sciences.
  5. Mawer, R. (2018). L-Carnitine: Benefits, Side Effects, Sources and Dosage. Healthline.
  6. Malone, M.A. i suradnici (2007). Diabetes-induced bradycardia is an intrinsic metabolic defect reversed by carnitine. Metabolism: Clinical and Experimental.
  7. Singh, R.B. i suradnici (1998). Randomized, double-blind placebo-controlled trial of coenzyme Q10 in patients with acute myocardial infarction. Cardiovascular Drugs and Therapy.

Ocijenite članak

3.67 / 5   6

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu