Hrastova kora – blagotvorno djelovanje na zdravlje i kožu

hrastova-kora

Hrast je veoma snažno i dugovječno drvo, a njegova kora stoljećima se koristila zbog svojih potentnih ljekovitih svojstava. Kora bijelog hrasta najpoznatija je po svom protuupalnom i antiseptičkom djelovanju te mogućnošću da zaustavi krvarenje. Koristi se i kod liječenja hemoroida, a čaj od hrastove kore pogodan je za poteškoće s probavom, kod trovanja hranom, proljeva te kod upale bubrega.

Hrast je drvo bogate krošnje koja se uz dovoljno prostora može široko razgranati. Poznato je da bijeli hrast može doživjeti i preko 400 godina te se smatrao simbolom snage i dugovječnosti kod mnogih naroda. 

Za ljekovite svrhe poželjno je koristiti koru bijelog hrasta, posebice zbog njenog sastava. Ona sadrži brojne vitamine i minerale poput vitamina B12 te željeza i kalija. Ljekovito djelovanje ipak se pripisuje visokoj koncentraciji tanina koja iznosi između 15% i 20%.

Blagotvorno djelovanje hrastove kore

  • Pomoć kod proširenih vena, krvarenja ili proljeva – zahvaljujući sposobnosti da sužava tkivo s unutarnje i vanjske strane, hrastova kora će pomoći zaustaviti/ublažiti krvarenje, smanjiti proljev ili suziti proširene vene. 
  • Protuupalno djelovanje za kožne probleme – kora bijelog hrasta također se pokazala odličnom za ublažavanje upalnih stanja kože poput ekcema, opekotina ili porezotina, a smanjuje bol i otekline kod uboda insekata.
  • Antiseptik za ublažavanje infekcija – kada je riječ o bakterijskim infekcijama kože ili pak unutarnjih organa poput mokraćnog mjehura, kora bijelog hrasta brzo će djelovati na smanjenje upale. 
  • Diuretsko djelovanje – kod topikalnog nanošenja (na površinu kože), hrastova kora pomoći će izbaciti višak vode iz tijela, a pogotovo je djelotvorna kod upala mokraćnog mjehura, zadržavanja vode u koljenima te bubrežnog kamenca.
  • Pomoć kod respiratornih problema – zbog protuupalno djelovanja i saponina u svome sastavu, hrastova kora može pomoći kod infekcija dišnog sustava, posebice kod izlučivanja sluzi.
  • Održavanje zdravlja usne šupljine – kora bijelog hrasta bila je veoma popularna za liječenje gingivitisa i zubobolje, a danas možemo napraviti vodicu za usta tako da skuhamo šalicu jačeg čaja od kore bijelog hrasta i ohlađenog mućkamo u ustima.
hrastova-kora

Pripravci i prikupljanje hrastove kore

Pripravci od hrastove kore također su generalno priznati u farmakologiji, a najčešće se mogu naći pripravci za ublažavanje hemoroida, proširenih vena, kožnih problema ili u obliku čaja kod tegoba unutarnjih organa (proljeva, pretjeranog menstrualnog krvarenja i sl). 

Ljekovito djelovanje kore bijelog hrasta moguće je iskoristiti u obliku kapsula, tinkture, čaja ili već gotovih proizvoda poput masti ili balzama. Ukoliko želite sami osušiti koru bijelog hrasta, poželjno ju je prikupljati u jesen, i to s mladih stabala čije su grane promjera najviše 2-3 centimetra. Koru zarežite longitudinalno, a zatim lagano ogulite i ostavite sušiti na prozračnom tamnom i suhom mjestu.

Nuspojave i upozorenja

Prilikom korištenja većine ljekovitog bilja potrebno je postupati kao i s farmaceuticima, odnosno u granicama normale. Pripravke od hrastove kore nije poželjno dugotrajno i uzastopce koristiti već je potrebno provoditi pauze. Preporučuje izbjegavanje pripravaka od kore bijelog hrasta kod trudnica ili dojilja, kao i kod djece. Osobe koje imaju poteškoća s jetrom i bubrezima također bi trebale izbjegavati hrastovu koru.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.12 / 5   17

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: hrastova kora, čaj od hrastove kore, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu