Alternative testiranju na životinjama: Postoje drugi načini! Evo kako smanjiti broj pokusnih životinja u znanosti

Alternative testiranju na životinjama

Alternative testiranju na životinjama mogle bi biti prvi korak moralnijem pristupu otkrivanju novih lijekova u medicini i spriječiti testiranje kozmetike na životinjama.

Bol, uznemirenost i smrt koju doživljavaju životinje tijekom znanstvenih eksperimenata već su dugo predmet rasprave. Svake godine diljem svijeta eksperimenti se rade na milijunima pokusnih životinja, a alternative testiranju na životinjama predlažu se kako bi se izbjegli neetični postupci.

Srećom, razvoj tehnologije brzo raste. No, iako postoji nekoliko alternativa, one zasad nisu dovoljno sofisticirane da bi iskorijenile pokuse na životinjama.

Međutim, najvažnije je da mogu smanjiti broj životinja koje se koriste u znanstvenim istraživanjima. S novim propisima i sve sofisticiranijim alternativama možemo se barem nadati da će u budućnosti broj pokusnih životinja nastaviti opadati.

testiranje kozmetike na životinjama
FOTO: Shutterstock

Alternative testiranju na životinjama

U nastavku provjerite koje bi alternative mogle zamijeniti pokuse na životinjama.

Ispitivanje stanica i tkiva u epruvetama ili kulturama stanica

Gotovo sve vrste ljudskih i životinjskih stanica mogu se uzgajati u laboratoriju. Stanične kulture bile su glavni alat istraživanjima u područjima kao što su rak, sepsa, bubrežne bolesti i AIDS te se rutinski koriste u testiranju kemijske sigurnosti, proizvodnji cjepiva i razvoju lijekova.

3D kultura tkiva

Ljudske stanice korištene su za stvaranje inovativnih malih uređaja nazvanih “organi na čipovima”. Oni se mogu koristiti umjesto životinja za proučavanje bioloških procesa i razvoja bolesti, kao i metabolizma lijekova. Već su proizvedeni uređaji koji točno oponašaju pluća, srce, bubreg i crijeva. Konačni cilj je korištenje ovih čipova za stvaranje cijelog “čovjeka na čipu”.

3D kultura tkiva
FOTO: Shutterstock

Računalni i matematički modeli

S obzirom na konstantan razvoj računalne tehnologije, postoji mogućnost “modeliranja” ili repliciranja aspekata ljudskog tijela.

U tom slučaju koristili bi se računalni modeli srca, pluća, bubrega, kože, probavnog i mišićno-koštanog sustava koji već postoje. Mogu se koristiti za provođenje virtualnih eksperimenata na temelju postojećih informacija i matematičkih podataka. Postoje i alati za “rudarenje” podataka koji mogu pomoći u predviđanju vjerojatne opasnosti jedne tvari na temelju postojećih podataka o drugim, sličnim tvarima.

Istraživanje matičnih stanica

Matične stanice su stanice iz kojih nastaju sve ostale stanice sa specijaliziranim funkcijama. Pod pravim uvjetima u tijelu ili laboratoriju matične stanice se dijele i formiraju više stanica koje se nazivaju “stanicama kćerima”. One postaju ili nove matične stanice ili specijalizirane stanice sa specifičnijom funkcijom, kao što su krvne stanice, moždane stanice, stanice srčanog mišića ili koštane stanice. Nijedna druga stanica u tijelu nema prirodnu sposobnost stvaranja novih vrsta stanica.

Istraživači se nadaju da studije matičnih stanica mogu pomoći u:

  • povećanju razumijevanja o tome kako nastaju bolesti
  • stvaranju zdravih stanica za zamjenu stanica pogođenih bolešću (regenerativna medicina)
  • ispitivanju sigurnosti i učinkovitosti novih lijekova.

Da bi testiranje novih lijekova bilo učinkovito i precizno, stanice moraju biti programirane da steknu svojstva tipa stanica na koje lijek cilja. No, tehnike za programiranje stanica u određene stanice su u fazi proučavanja.

Klinička istraživanja na ljudima
FOTO: Shutterstock

Klinička istraživanja na ljudima (volontiranje)

Ova istraživanja provode se na ljudima koji daju pristanak u interesu napretka medicine i znanosti. Napredak tehnologije omogućio je razvoj sofisticiranih strojeva za skeniranje i tehnika snimanja koje se mogu koristiti za sigurno proučavanje ljudskih volontera.

Strojevi za snimanje mozga mogu se koristiti za praćenje napredovanja i liječenje bolesti mozga te mogu pomoći istraživačima da razumiju uzroke usporedbom sa zdravim volonterima.

Inovativna tehnika zvana mikrodoziranje također se može koristiti kod volontera za mjerenje kako se vrlo male doze potencijalnih novih lijekova ponašaju u ljudskom tijelu. Mikrodoze se ubrizgavaju u ljudske volontere i mjere (obično u uzorcima krvi) pomoću vrlo osjetljivog mjernog uređaja.

Ove studije mogu zamijeniti testove na životinjama i imaju očitu prednost jer ljudi mogu objasniti kako se osjećaju.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Kaylor, A. (2023). Alternatives to Animal Testing Models in Clinical and Biomedical Research. PharmaNewsIntelligence.
  2. Bryce, E. (2019). What Are the Alternatives to Animal Testing? Live Science.
  3. Sonali K. i sur. (2015). Alternatives to animal testing: A review. Saudi Pharmaceutical Journal, 23(3): 223–229.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu