Ako putujete ovih blagdana, pazite jer hara kolera: WHO upozorava da cjepiva gotovo da i nema

Zdravstvena agencija Ujedinjenih naroda izvijestila je da se kolera javila u 30 država diljem svijeta, što je za trećinu više nego ranije

Dužnosnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u petak je rekao da su globalne zalihe cjepiva protiv kolere “trenutno prazne ili ekstremno male”, u vrijeme dok se u svijetu ponovno javlja ta bolest. 

Zdravstvena agencija Ujedinjenih naroda izvijestila je da se kolera javila u 30 država diljem svijeta, što je za trećinu više nego ranije. 

Philippe Barboza, zadužen za borbu protiv kolere u WHO-u, je istaknuo:

Nemamo više cjepiva. Više ih država nastavlja tražiti i to je ekstremno izazovno. Sva proizvedena cjepiva već su raspoređena.
Dužnosnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u petak je rekao da su globalne zalihe cjepiva protiv kolere trenutno prazne ili ekstremno male
FOTO: Shutterstock

Javlja se pretežito u siromašim zemljama

Barboza se referirao na zalihe za hitne slučajeve za koje je zadužena Međunarodna koordinacijska skupina za nabavu cjepiva, a kojom upravlja WHO s partnerima. 

Ona obično posjeduje oko 36 milijuna doza cjepiva godišnje.

Nestašica je ove godine primorala WHO da u listopadu privremeno obustavi standardnu strategiju cijepljenja s dvije doze.

Barboza je rekao da je kriza potaknuta i odlukom indijskog proizvođača da zaustavi proizvodnju. 

Kolera se pojavila u mnogim siromašnim državama u kojima traju sukobi, poput Haitija i Jemena, no i u zemljama poput Libanona koji je donedavno bio država srednjeg dohotka.

Kolera je zarazna bolest koju uzrokuje bakterija, a koja se uglavnom prenosi onečišćenom vodom
FOTO: Shutterstock

Što je kolera?

Riječ je o zaraznoj bolesti koju uzrokuje bakterija, a koja se uglavnom prenosi onečišćenom vodom. Kao glavni simptom se javlja proljev, a gubitak tekućine i elektrolita mogu rezultirati smrtnim ishodom.

Koji čimbenici povisuju rizik od zaraze, kako se dijagnosticira i liječi kolera pročitajte u članku “Kolera – kako se prenosi, dijagnoza, liječenje i prevencija“.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu