Tijesto za pizzu s bezglutenskim brašnom koje radi Adrijana

Tijesto za pizzu s bezglutenskim brašnom

Kada je Adrijana, strastvena kuharica koja je prošla kroz mnoge izazove bezglutenske prehrane, prvi put napravila svoj bezglutenski kruh, nije mogla ni zamisliti kako će s vremenom naučiti napraviti i savršeno tijesto za pizzu s bezglutenskim brašnom.

Njezina priča je priča o upornosti, učenju na vlastitim pogreškama i, na kraju, velikoj ljubavi prema hrani koja ne sadrži gluten. Sada, kroz svoj blog Bezglutenska radost, Adrijana dijeli bezglutenske recepte i tako pomaže drugima da uživaju u hrskavoj i ukusnoj pizzi bez straha od glutena.

Tijesto za pizzu s bezglutenskim brašnom – dva recepta

Ako ste i vi ljubitelj pizze, ali morate se pridržavati bezglutenske prehrane, tijesto za pizzu s bezglutenskim brašnom je pravi izbor za vas.

S obzirom na to da je brzo i jednostavno, ovo tijesto može postati vaš omiljeni temelj za razne vrste pizza koje su prilagođene vašim ukusima.
bezglutensko tijesto za pizzu
FOTO: Adrijana Bručić
Sourdough pizza - bez glutena
FOTO: Adrijana Bručić

Sourdough pizza – bez glutena

Za ljubitelje pizze koji traže zdraviju, bezglutensku verziju, ovaj recept za sourdough pizzu donosi savršenu ravnotežu između okusa i teksture.

Sastojci:
  • 460 g bezglutenskog brašna
  • 2 čajne žličice soli
  • 150 g startera
  • 400 ml tople vode.
Premaz za tijesto:
Priprema:
  1. U veću zdjelu stavite brašno te dodajte sol i starter.
  2. Pripremite vodu i odmah je dodajte u brašno i sve miješajte kuhačom.
  3. Kad vam se sve poveže, prelijte malo maslinovog ulja po tijestu te još jednom sve izmijesite.
  4. Tijesto oblikujte i stavite u zdjelu koju omotajte prozirnom folijom.
  5. Ostavite tijesto u hladnjaku da fermentira sedam sati.
  6. Kad je tijesto spremno, podijelite ga na dva dijela – od ove količine dobit ćete dvije pizze.
  7. Nauljite ruke te rasprostranite tijesto u kalup u koji ste stavili papir za pečenje.
  8. Nadjev stavite po želji.
  9. Pecite na 250 °C 10 – 12 min.
bezglutenska pizza Adrijane Bručić
FOTO: Adrijana Bručić

Pizza my way

Ako želite pizzu prilagoditi svojem ukusu, ovo tijesto je savršena baza za vašu kulinarsku kreativnost.

Sastojci za tijesto:
  • 350 g bezglutenskog brašna
  • 100 ml ulja
  • 1 čajna žličica soli.
Sastojci za kvasac:
  • 250 ml tople vode
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 1 čajna žličica šećera
  • 1 čajna žličica brašna.
Priprema
  1. U veću zdjelu stavite toplu vodu, jednu vrećicu suhog kvasca, čajnu žličicu šećera i čajnu žličicu brašna. Pokrijte krpom i ostavite na toplom da se kvasac digne.
  2. Kad je kvasac spreman, zamijesite tijestoprvo dodajte ulje i brašno, a zatim dodajte sol i ostatak brašna.
  3. Ostavite tijesto na toplom 10 – 15  minuta da se digne pokriveno krpom.
  4. Tijesto stavite na papir za pečenje te ga oblikujte.
  5. Nadjev stavite po želji.
  6. Pecite na 250 °C 10 – 12 min.

Adrijanina priča i njezini recepti inspiriraju sve koji žele uživati u ukusnim bezglutenskim jelima. Ako ste i vi u potrazi za novim idejama i savjetima za bezglutensku prehranu, posjetite njezin blog Bezglutenska radost i zapratite je za još recepata koji spajaju zdravlje i ljubav prema hrani.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Pizza my wayBezglutenska Radost.
  2. Sourdough pizza – bez glutena. Bezglutenska Radost.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Adrijana Bručić

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu