Predivan kolač od jagoda i bijele čokolade

Predivan kolač od jagoda

Prhko tijesto, krema od vanilije i bijele veganske čokolade te puno jagoda. Klasično, a opet posebno jer ćete kremu od vanilije raditi s prosom, slično kao u kolaču s petit keksima i višnjama, a prhko tijesto po standardnom receptu za koji uz osnovna tri sastojka imam i dva korisna savjeta.

Koristite šećer u prahu i, što je moguće, manje mijesite tijesto. To čini razliku između tvrdog i prhkog tijesta.

Predivan kolač od jagoda
FOTO: Mare

Potreban je kalup veličine otprilike 38 x 38 cm (veliki lim za pečenje).

Sastojci za prhko tijesto:

  • 350 g glatkog brašna
  • 120 g šećera u prahu
  • 180 g veganskog maslaca.

Sastojci za kremu i dekoraciju:

  • 250 g prosa
  • 100 g bijele veganske čokolade
  • 100 g veganskog maslaca ili margarina
  • 100 g veganskog vrhnja za šlag
  • 60 g šećera
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • sok 1 limuna
  • 1 kg jagoda.
Predivan kolač od jagoda
FOTO: Mare

Priprema

  1. Prosijajte brašno na radnu površinu, pa dodajte šećer i na listiće narezan veganski maslac. 
  2. Veganski maslac razmrvite u brašno, pa umijesite glatko tijesto. Tijesto nemojte mijesiti predugo kako se zbog topline ruku masnoća ne bi otopila čime tijesto gubi svoju prhkost.
  3. Oblikujte ga u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku barem sat vremena.
  4. Zatim ga posipajte s malo brašna i razvaljajte na 3 – 4 mm debljine
  5. Ako se tijesto lijepi, dodajte još malo brašna, ali nemojte pretjerivati jer će tijesto inače biti previše gusto i tvrdo.
  6. Prebacite ga na lim za pečenje obložen papirom, izbodite vilicom i pecite (u prethodno zagrijanoj pećnici) na 180°C 20 minuta.
  7. Kremu napravite tako da najprije skuhate proso na način kao da kuhate rižoto. Dakle, nakon što ste ga isprali, kratko tostirajte u posudi u kojoj ga mislite kuhati, a zatim podlijevajte vodom postepeno uz stalno miješanje. Za detaljniji opis pročitajte uvod i pripremu u članku “Fini kolač s petit keksima i višnjama“.
  8. Kada je proso kuhan, a voda sva isparila, dodajte bijelu čokoladu na kockice, vrhnje za šlag (u tekućem obliku), veganski maslac, šećer i ekstrakt vanilije. 
  9. Sve dobro promiješajte dok je proso još topao te prebacite u blender, procesor za hranu ili štapnim mikserom dobro usitnite do teksture fine, glatke kreme. Tu ne vrijedi pravilo kao za tijesto, dapače, što više usitnite, to bolje. Kremastije.
  10. Kad ste dobili finu kremu, ulijte sok limuna i još jednom promiješajte. Ostavite da se ohladi.
  11. Jagode nasjeckajte po vašoj želji, a prhko tijesto pažljivo prerežite na jednake polovice. Trećinu jagoda odvojite, to će biti za finalnu dekoraciju. 
  12. Kada se krema dobro ohladila, odvojite šest žlica, to će biti za finalni premaz po vrhu. 
  13. Prebacite prvu polovicu tijesta u neki manji kalup/lim s visokim rubovima. Po njemu namažite dio kreme, jagode, pa opet kremu i onda prekrijte s drugom polovicom tijesta.
  14. Premažite ga s kremom koju ste na početku izdvojili, posložite ostatak jagoda i po želji dekorirajte bosiljkom ili mentom. Oboje jako fino paše uz jagode.
  15. Ostavite barem 3 – 4 sata u hladnjaku te režite i servirajte.
  16. Po želji tijekom serviranja prelijte s malo kremastog aceta. Poželite li sami reducirati svoj balzamički ocat, pisala sam o tome u članku “Reducirani aceto – preljev za povrće s roštilja“.

U slast!

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu