Prava proljetna slastica
Kolač od jagoda i bijele čokolade: Klasičan, a opet poseban! Evo recepta
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Prhko tijesto, krema od vanilije i bijele veganske čokolade te puno jagoda. Klasično, a opet posebno jer ćete kremu od vanilije raditi s prosom, slično kao u kolaču s petit keksima i višnjama, a prhko tijesto po standardnom receptu za koji uz osnovna tri sastojka imam i dva korisna savjeta.
Koristite šećer u prahu i, što je moguće, manje mijesite tijesto. To čini razliku između tvrdog i prhkog tijesta.
Evo recepta za predivan kolač od jagoda i bijele čokolade.
Kolač od jagoda i bijele čokolade
Potreban je kalup veličine otprilike 38 x 38 cm (veliki lim za pečenje).
Sastojci za prhko tijesto:
- 350 g glatkog brašna
- 120 g šećera u prahu
- 180 g veganskog maslaca.
Sastojci za kremu i dekoraciju:
- 250 g prosa
- 100 g bijele veganske čokolade
- 100 g veganskog maslaca ili margarina
- 100 g veganskog vrhnja za šlag
- 60 g šećera
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- sok 1 limuna
- 1 kg jagoda.
Priprema
- Prosijajte brašno na radnu površinu pa dodajte šećer i na listiće narezan veganski maslac.
- Veganski maslac razmrvite u brašno, pa umijesite glatko tijesto. Tijesto nemojte mijesiti predugo kako se zbog topline ruku masnoća ne bi otopila, čime tijesto gubi svoju prhkost.
- Oblikujte ga u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku barem sat vremena.
- Zatim ga posipajte s malo brašna i razvaljajte na 3 – 4 mm debljine.
- Ako se tijesto lijepi, dodajte još malo brašna, ali nemojte pretjerivati jer će tijesto inače biti previše gusto i tvrdo.
- Prebacite ga na lim za pečenje obložen papirom, izbodite vilicom i pecite (u prethodno zagrijanoj pećnici) na 180° C 20 minuta.
- Kremu napravite tako da najprije skuhate proso na način kao da kuhate rižoto. Dakle, nakon što ste ga isprali, kratko tostirajte u loncu u kojem ga mislite kuhati, a zatim podlijevajte vodom, postepeno uz stalno miješanje.
- Kada je proso kuhan, a voda sva isparila, dodajte bijelu čokoladu na kockice, vrhnje za šlag (u tekućem obliku), veganski maslac, šećer i ekstrakt vanilije.
- Sve dobro promiješajte dok je proso još topao te prebacite u blender, procesor za hranu ili štapnim mikserom dobro usitnite do teksture fine, glatke kreme. Tu ne vrijedi pravilo kao za tijesto, dapače, što više usitnite, to bolje. Kremastije.
- Kad ste dobili finu kremu, ulijte sok limuna i još jednom promiješajte. Ostavite da se ohladi.
- Jagode nasjeckajte po vašoj želji, a prhko tijesto pažljivo prerežite na jednake polovice. Trećinu jagoda odvojite, to će biti za finalnu dekoraciju.
- Kada se krema dobro ohladila, odvojite šest jušnih žlica, to će biti za finalni premaz po vrhu.
- Prebacite prvu polovicu tijesta u neki manji kalup/lim s visokim rubovima. Po njemu namažite dio kreme, jagode, pa opet kremu i onda prekrijte s drugom polovicom tijesta.
- Premažite ga s kremom koju ste na početku izdvojili, posložite ostatak jagoda i po želji dekorirajte bosiljkom ili mentom. Oboje jako fino paše uz jagode.
- Ostavite barem 3 – 4 sata u hladnjaku te režite i servirajte.
- Po želji tijekom serviranja prelijte s malo kremastog aceta.
Vaš kolač od jagoda i bijele čokolade je spreman. U slast!
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Ne trebaju vam utezi!
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja
Članak objavljen: