Plavi krumpir – nutritivno bogatstvo i recepti

plavi krumpir

Plavi krumpir porijeklom je iz Južne Amerike i nutritivno je sličan uobičajenom krumpiru na kojeg smo navikli, ali uz dodanu zdravstvenu vrijednost. Sadrži flavonoide antocijanine i beta karotene koji djeluju kao snažni antioksidansi te dijetalna vlakna.

Dugotrajnim korištenjem plavog krumpira, u inače uravnoteženoj prehrani, možete iskoristiti njegove zdravstvene prednosti poput povoljnog djelovanja na probavu i zaštitu organizma.

Plavi krumpir – podrijetlo

Plavi ili ljubičasti krumpir (peruanski krumpir), namirnica je koja potječe iz peruanskih Anda. Riječ je o starinskoj sorti koja je nekada bila omiljeno jelo na kraljevskom dvoru, ali se upotreba smanjila nakon pošasti krumpira u Europi.

Peruanski krumpir je k tome i prva vrsta krumpira koja je otkrivena u svijetu. Plavi krumpir se danas obično ne uzgaja, međutim popularnost mu je drastično porasla u zadnjih nekoliko godina. Ova vrsta krumpira ima izrazito visoke nutritivne vrijednosti.

Nutricionisti sa zdravstvenog portala LiveStrong donose nutritivni pregled plavog krumpira. Jedna porcija od tri manja plava krumpira sadrži:

  • 131 kaloriju,
  • 3 grama proteina,
  • 30 grama ugljikohidrata,
  • 55% od potrebne dnevne doze vitamina C,
  • 4 grama dijetalnih vlakana,
  • 7% od potrebne dnevne doze željeza.

Plavi krumpir može se konzumirati pržen, kuhan ili pečen. Osim toga, plavi krumpir se može koristiti u gotovo svakoj vrsti kuhinje koja se preferira konzumaciju krumpira.

Listovi plavog krumpira su zeleni, a stabljika blago ljubičasta. Cvijet je isti kao i kod ostalih vrsta krumpira. Ljubičasti odnosno plavi krumpir bere se početkom jeseni te se sprema kao i ostale vrste krumpira. 

plavi krumpir Foto: Photospin

Plavi krumpir – nutritivne vrijednosti

Plavi krumpir je pravo nutritivno bogatstvo. Kao i druge vrste krumpira, plavi krumpir sadrži velik udio ugljikohidrata, te vrlo malo proteina. Uz ovaj krumpir najbolje je konzumirati namirnice koje su bogate proteinima.

Plavi krumpir je bogat antioksidansima kao što su antocijanini i beta karoten, a može se pohvaliti i velikim udjelom dijetalnih vlakana. Upravo su vlakna ta koja su zaslužna za pravilan rad crijevnih mišića te normalan proces probave.

Plava odnosno ljubičasta boja krumpira potječe od pigmenta antocijanina iz skupine fitonutrijenata nazvanih flavonoidi. Antocijanini su pigmenti koji daju boju. Neke od namirnica koje su bogate antocijaninom su:

  • jagode,
  • višnje,
  • crveni kupus,
  • borovnice,
  • grožđe,
  • rotkvice,
  • maline,
  • kupine,
  • ribizl.

Plavi krumpir – dobrobiti

Antocijanini i beta karoten su iznimno snažni antioksidansi koji sprječavaju štetno djelovanje UV zraka te imaju antibakterijska svojstva.

Osim toga, antocijanini nađeni u plavom krumpiru mogu spriječiti dugotrajno štetno djelovanje slobodnih radikala koji oštećuju stanični materijal, ističu stručnjaci medicinskog portala WebMD.

Znanstveno istraživanje, objavljeno 2015. godine u časopisu BioMed Research International, pokazuje da antioksidansi nađeni u plavom krumpiru, a posebno antocijanini cijanidin i peonidin, iskazuju protuupalna i antitumorska svojstva. 

Takav učinak može imati dobrotvorno djelovanje na kardiovaskularni sustav u smislu sniženja koncentracije “lošeg” kolesterola i visokog krvnog tlaka. 

Plavi krumpir se iznimno lako probavlja te se preporučuje osobama koje imaju opterećen probavni trakt ili jednostavno imaju problema s probavljanjem hrane. Plavi krumpir pomaže kod:

  • snižavanja visokog krvnog tlaka,
  • sprječava nastajanje krvnih ugrušaka u krvi,
  • preventivne zaštite od nekih vrsta raka,
  • produženja energije,
  • problema vezanih uz disfunkciju jetre,
  • smanjivanja rizika za razvoj bolesti očiju i očnih infekcija.

Plavi krumpir – priprema

Plavi krumpir je namirnica koja se može pripremati u svim vrstama kuhinje (mediteranska, kineska, indijska, talijanska, grčka). Možete ga pržiti, kuhati i peći.

Je li kora plavog krumpira jestiva? Kora plavog krumpira je jestiva, ali pobrinite se da koru prije pripreme dobro operete. Ako koru želite ukloniti, najbolje je da to učinite nakon završetka kuhanja, pečenja ili prženja.

Plavi krumpir se prilikom pripreme ne raspada. Međutim, vrijedna svojstva plavog krumpira se gube prženjem u dubokom ulju, a nestat će se i ako ga jedete s majonezom ili masnim vrhnjem.

Plavi krumpir možete koristiti kao alternativu drugim vrstama krumpira u svim receptima:

    • krumpir salata,

 

    • pire krumpir,

 

  • musaka.

Plavi krumpir najbolje možete pripremiti uz začinsko bilje, češnjak, kukuruz ili grah. 

plavi krumpir priprema

Foto: Photospin

Plavi krumpir – recepti

Plavi krumpir je idealan za pripremu zdravih, laganih i ukusnih obroka. Donosimo vam nekoliko recepata koji će promijeniti vaše svakodnevno kuhanje.

Pečeni krumpir s korijandrom i lukom

Za ovaj divan recept potrebni su vam sljedeći sastojci:

  • 2.5 kilograma plavog krumpira,
  • 3 češnja sitno rezanog češnjaka,
  • 2 žličice isjeckanog korijandera,
  • 3 do 4 žličice ekstra djevičanskog maslinovog ulja,
  • 3/4 žličice soli,
  • prstohvat crnog papra,
  • 2 žličice svježeg timijana ili pola žličice sušenog timijana.

Postupak:

  1. Napravite pripremu sastojaka, sve ih narežite i očistite tako da vam bude jednostavnije pratiti recept.
  2. Krumpir prije pečenja možete malo prokuhati.
  3. Nakon kuhanja krumpir narežite na kockice.
  4. Pomiješajte sve sastojke ravnomjerno i stavite ih u posudu za pečenje koju ste prethodno namazali uljem.
  5. Pećnicu zagrijte na 200 °C. Za pečenje je dovoljno oko 25 minuta, ovisno o tome želite li da krumpirići budu mekani ili hrskavi.
  6. Ovo ukusno jelo (po ovom receptu) namijenjeno je za 4-6 osoba.

Dobar tek.

peceni plavi krumpir Foto: Photospin

Plava fantazija s ružmarinom

Za pripremu ovog recepta bit će vam potrebno 35 minuta. Recept je namijenjen za 4 osobe te se vrlo jednostavno sprema.

Potrebni sastojci:

  • kilogram mladog plavog krumpira,
  • košer sol,
  • svježe mljeveni crni papar,
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja,
  • 3 žlice svježeg lista ružmarina (nasjeckanog),
  • 1/4 šalice maslina (izrežite ih po želji).

Postupak:

  1. Krumpir stavite u lonac za kuhanje, a potom zasolite vodu kako bi krumpir tijekom kuhanja poprimio bolji okus.
  2. Krumpir je potrebno kuhati sve dok se ne bude bez problema mogao probiti nožem (oko 25 minuta).
  3. Dok se krumpir kuha, pomiješajte masline i ružmarin te lagano minutu ili dvije popržite na vatri (do prvog dima).
  4. Kada je krumpir skuhan ocijedite ga i narežite na kockice, te izmiješajte sa svim sastojcima.

Sve začinite uz pomoć soli i papra te uživajte u ukusnom obroku. Ne zaboravite poslužiti toplo. 

Plavi krumpir – prodaja 

Plavi krumpir za prodaju možete u sezoni branja (jesen) pronaći u oglasnicima kao što su Njuškalo (plavi krumpir njuškalo) i Plavi oglasnik.

Cijene se većinom kreću od 15 kuna po kilogramu pa na više. 

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Warner, J. (2011) Purple Potatoes Lower Blood Pressure. WebMD.
  2. Dannie, M. (2017) Purple Potatoes Nutrition Facts. LiveStrong.
  3. Sugata, M., Lin, C.-Y., Shih, Y-C. (2015) Anti-Inflammatory and Anticancer Activities of Taiwanese Purple-Fleshed Sweet Potatoes (Ipomoea batatas L. Lam) ExtractsBiomed Res Int. 2015: 768093.
  4. Bilton, P. (2018) The Blue or Peruvian Potato: History and Nutritional Value. Food. Knoji.

Saznajte više o zdravlju srca i kardiovaskularnog sustava u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o probavi u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: plavi krompir, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu