Hrskavi keksi bez glutena od badema čokolade i kokosa
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja

Ovi predivni mali hrskavci su me oduševili svojom jednostavnošću pripreme, a okus…. okus je božanstven. Kad ih zagrizete isprepliću vam se kokos, čokolada, prženi bademi, a upotrijebite li i vi u njima tamni muscovado šećer kao i ja ovog puta…. doživljaj će biti potpun.
I što duže stoje to su ukusniji….
Potrebni sastojci:
- 200 g badema
- 100 g tamne čokolade (52% kakaa)
- 100 g kokosovog čipsa (nabaviti ga možete u svakoj trgovini zdravom prehranom, u trgovačkim lancima koji imaju odio zdrave prehrane…..)
- Psyllium prah (1 jušna žlica)*
- Prašak za pecivo (jedna čajna žličica)
- Sol (prstohvat)
- 100 g smeđeg šećera (za ovaj recept koristila sam tamni muscovado)
- 2 jaja
- Kokosov maslac (4 velike jušne žlice)
*Psyllium prah ili indijski trputac koristi se kao izvor vlakana (polisaharidne sluzi koje sadrži na sebe vežu vodu i imaju sposobnost povećanja svog volumena do 15 puta). Nemaju okusa. Najčešće se konzumiraju u blendanim sokovima, pri izradi kruha, kolača, keksa jer daju tijestu mekšu konzistenciju.
Postupak pripreme:
- Popržite bademe. Ja to obično radim u pećnici, na cca 200 stupnjeva, nekoliko minuta, tek toliko da počnu mirisati. Nije ih potrebno guliti.
- Popržene i ohlađene bademe sameljite.
- Čokoladu nasjeckajte.
- U posudi pomješajte suhe sastojke (bademe, čokoladu, kokosov čips, psyllium, prašak za pecivo, sol i šećer.
- U drugoj posudi izmiksajte cijela jaja i kokosov maslac (neka vam bude tekuć ili bar sobne temperature).
- Sjedinite obje smjese i dalje miješajte rukom dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
- Gotovu smjesu omotajte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na cca 30-ak minuta.
- Ukoliko vam se smjesa nakon što ju izvadite iz hladnjaka čini nedovoljno kompaktna da bi od nje radili kuglice, slobodno dodajte malo vode.
- Rukom uzimajte smjesu, radite kuglice veličine oraha i slažite ih na lim za pečenje koji ste obložili masnim papirom. Svaki kuglicu malo spljoštite i ostavite dovoljno razmaka između svake kako vam se prilikom pečenja ne bi slijepile jer će prilično narasti.
- Zagrijte pećnicu. Ventilatorska pećnica 150 stupnjeva, pećnica bez ventilatora 170 stupnjeva. Pripremljene kuglice stavite peći u zagrijanu pećnicu cca 10-ak minuta.
- Keksiće pustite da se malo ohlade na limu.
Želite li isprobati recepte ove autorice, javite joj se putem njezine Facebook stranice.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Nova strategija u modernoj medicini
Biljke koje ubijaju rak: Jačaju obrambene snage organizma i usporavaju metastaziranje! Neke od njih sigurno imate kod kuće
- Suzana Mussiow
- 7 min čitanja
Članak objavljen: