Bez kapi ulja: Zdrave varijante brze hrane zbog kojih nećemo osjećati grižnju savjesti

Zdrave varijante brze hrane zbog kojih nećemo osjećati grižnju savjesti

Zbog ubrzane svakodnevice koju živi većina ljudi često nema vremena za spravljanje zdravih obroka. Zbog toga se nerijetko okrećemo brzoj hrani, čijim je okusima i mirisima ponekad teško odoljeti, a i lako se jede s nogu. No, brza hrana ne mora nužno biti loša, posebice ona koja se spravlja kod kuće s kvalitetnim sastojcima, i to u svega nekoliko minuta.

Ono zbog čega se za brzu hranu govori da je posebno loša jest to što se takva jela obično prže u dubokom ulju, pa teško sjedaju na želudac i negativno utječu na naš organizam. Takva hrana povisuje šećer u krvi, teško ju je probaviti, a njezini učinci mogu se očitovati i u našem raspoloženju. Ipak, ponekad svatko od nas želi prigricnuti koji krumpirić ili uživati u slasnim zalogajima sočnog burgera.

Kako bismo to učinili, važno je pronaći alternativne načine s kojima možemo spravljati ova ukusna jela i u njima guštati bez grižnje savjesti. Friteze na vrući zrak jedno su od rješenja pomoću kojih možemo uživati u hrskavim zalogajima bez kapi ulja. One funkcioniraju tako da vrući zrak kruži po cijeloj košari za kuhanje i prži hranu, a ne uništava njezinu kvalitetu, dok hrana ostaje hrskava izvana i mekana iznutra.

Philips je bio prvi koji je lansirao Airfryer i patentirao tehnologiju kruženja vrućeg zraka, pa tako njihova friteza Airfryer XXL prži omiljenu hranu s 90 % manje masnoće. Ako se i odlučimo na spravljanje hrane koja zahtijeva korištenje ulja, Airfryer XXL sadrži posebnu tehnologiju Fat Removal, uz koju izvlači višak masnoće iz hrane i sakuplja ga u posudi na dnu.

Njihova friteza dolazi s pet zadanih programa za pripremu jela – od krumpirića, mesa i ribe do cijelih pilića i pilećih bataka, a osim što dolazi s opcijom za prženje, u njoj ćemo jela moći i roštiljati, pa čak i podgrijavati. Zbog njezine velike košare moći ćemo pripremati obroke za cijelu obitelj, a za slučaj da se još nismo svi okupili oko stola, ima i način rada za održavanje topline jela, pa ćemo tako u toplom obroku moći uživati u trenutku kada to želimo.

Kako bismo se lakše odvojili od nezdravih inačica ove hrane, donosimo vam šest zdravih recepata brze hrane koje možemo napraviti kod kuće uz pomoć friteze, a pogodni su i za one koji se pokušavaju prebaciti na vegetarijanstvo. Tu je klasični burger, ali i njegova vegetarijanska verzija za one koji s mesom više nisu na “ti”, kao i zdravi tacosi i krumpirići u kojima možemo uživati koliko nam srce poželi.

Klasičan hamburger
FOTO: Getty Images

Klasični burger

Sastojci za meso:

  • 1 kg mljevene junetine
  • 90 g krušnih mrvica
  • 1 luk
  • 3 režnja češnjaka
  • 3 prstohvata mljevene paprike
  • 3 prstohvata soli
  • 3 prstohvata papra.

Dodaci za burger:

  • salata
  • topljivi sir po želji
  • rajčica
  • luk
  • kečap.

Priprema

  1. U zdjelu stavite mljevenu junetinu i krušne mrvice. Sitno nasjeckajte luk i češnjak te ih dodajte junetini i umiješajte mljevenu papriku, sol i papar.
  2. Smjesu oblikujte u šest okruglih pljeskavica koje su malo šire od peciva za burgere. Posložite ih na umetak s dvije rešetke, stavite u Philips Airfryer i roštiljajte 5 – 8 minuta na 200°C. Želite li da budu napravljeni medium rare, tada ih pecite pet minuta, dok je za well done potrebno osam minuta.
  3. Peciva za burgere stavite u košaru friteze Airfryer i roštiljajte dvije minute na 200°C.
  4. Natrgajte listove salate i na ploške narežite rajčicu i luk. Otvorite topla peciva i premažite ih s malo kečapa, pa na donju polovicu stavite listove salate.
  5. Pečenu pljeskavicu stavite na salatu i, dok je još vruća, na nju stavite krišku topljivog sira poput cheddara. Dodajte nekoliko ploški rajčice i luka, zatvorite burger gornjim pecivom te ga poslužite.
Vege burger
FOTO: Getty Images

Vegetarijanski burger

Sastojci za pljeskavicu:

  • 30 dag heljdine kaše
  • 10 dag zobenih pahuljica
  • 1 jušna žlica slanutkova brašna
  • 1 jušna žlica krušnih mrvica
  • 1 jaje
  • 1 luk
  • šaka peršina
  • prstohvat soli
  • prstohvat papra.

Dodaci za burger:

  • salata
  • topljivi sir po želj
  • rajčica
  • luk
  • kečap.

Priprema

  1. Namočite zobene pahuljice u mlijeku ili vodi. Istovremeno operite heljdu i skuhajte je u slanoj vodi dok se ne pretvori u kašu. Potom pomiješajte zobene pahuljice i heljdu. Dodajte u smjesu izmućeno jaje, luk, peršin, slanutkovo brašno, sol i papar. Dobro izmiješajte smjesu i pustite je da odstoji 10 minuta.
  2. Smjesu oblikujte u pljeskavice i uvaljajte ih u krušne mrvice. Stavite ih u Airfryer i pržite ih na vrućem zraku pet minuta na 160°C.
  3. Koristite integralna peciva, koja također možete ugrijati u fritezi Philips Airfryer. Stavite ih u košaru i pecite ih dvije minute na 200°C.
  4. Gornji i donji dio peciva premažite kečapom ili veganskom majonezom i dodajte sastojke tako da ih gradite odozdo prema gore, počevši sa salatom.
Prženi krumpirići
FOTO: Getty Images

Prženi krumpirići

Sastojci:

  • 6 velikih krumpira
  • 3 prstohvata slatke crvene paprike
  • 3 prstohvata soli
  • 1 prstohvat češnjaka u prahu
  • 1 jušna žlica maslinova ulja.

Priprema

  1. Ogulite krumpire i narežite ih na prutiće te ih ostavite u hladnoj vodi 30 minuta.
  2. Izvadite ih i osušite u fritezi Airfryer 15 minuta na 100°C, pa ih prebacite u zdjelu.
  3. Pomiješajte krumpire s crvenom paprikom, soli i mljevenim češnjakom te dodajte jušnu žlicu maslinova ulja.
  4. Stavite krumpire u košaru friteze i pržite ih 25 minuta na 180°C te ih dobro protresite dva puta tijekom prženja.
Pizza
FOTO: Getty Images

Pizza

Sastojci:

  • 8 malih lepinja
  • umak od rajčice
  • topljivi sir
  • sol
  • papar
  • origano.

Priprema

  1. Premažite lepinje s malo umaka od rajčice. Naribajte sir po želji, poput gaude, ili natrgajte mozzarellu na komadiće i složite je preko umaka. Dodajte prstohvat soli, papra i origana.
  2. Pecite po dvije lepinje u fritezi Airfryer po pet minuta na 200°C.
  3. Po želji možete na pizzu dodati pršut i rukolu.
Vege tacos s karfiolom
FOTO: Getty Images

Vege tacos s karfiolom

Sastojci za prženi karfiol:

  • 1 mala glavica karfiola
  • 100 g glatkog brašna
  • 1 jušna žlica vode
  • 240 ml bademovog mlijeka ili drugog biljnog mlijeka po izboru
  • 100 g krušnih mrvica
  • 2 čajne žličice češnjaka u prahu
  • 2 čajne žličice mljevene paprike
  • 150 g BBQ umaka.

Sastojci za tacose:

  • 6 malih tortilja
  • salata
  • crveni kupus
  • 1 avokado
  • 1 jušna žlica soka limete
  • mladi luk
  • šaka peršina.

Sastojci za umak za tacose:

  • 1 čaša jogurta na biljnoj bazi
  • 1 – 2 režnja češnjaka
  • sol
  • papar.

Priprema

  1. U zdjeli pomiješajte brašno, biljno mlijeko i vodu te dodajte češnjak u prahu, mljevenu papriku, sol i papar.
  2. Narežite karfiol na veličinu zalogajčića i umočite ih u ranije napravljenu smjesu. Potom ih uvaljajte u krušne mrvice i stavite u košaru friteze Airfryer te ih pecite 10 minuta na 180°C.
  3. Izvadite ih iz košare i umočite jednako sa svih strana u umak te ih potom ponovo vratite u košaru i pecite dodatnih 10 minuta na 180°C.
  4. Izmiješajte sastojke s jogurtom kako biste napravili umak.
  5. Izvadite karfiol iz friteze i servirajte ga u mekanim tortiljama zajedno s narezanom salatom, naribanim kupusom, mladim lukom, peršinom i avokadom, pa sve polijte s malo soka limete.
Kolutići od luka
FOTO: Getty Images

Kolutići od luka

Sastojci:

  • 2 veće glavice luka
  • 90 g glatkog brašna
  • 160 ml bademova mlijeka
  • 130 g krušnih mrvica
  • 1 čajna žličica češnjaka u prahu
  • 1 čajna žličica mljevene paprike
  • 1 jušna žlica prehrambenog kvasca
  • prstohvat soli.

Priprema

  1. U zdjeli pomiješajte brašno, češnjak u prahu, mljevenu papriku, prehrambeni kvasac i bademovo mlijeko. Dodajte sol i dobro izmiješajte sastojke.
  2. Ogulite luk i izrežite ga na malo deblje kolutiće te ih oprezno odvojite.
  3. Svaki kolutić dobro umiješajte u ranije napravljenu smjesu, a potom i u krušne mrvice te ih stavite u košaru friteze i pecite 15 minuta na 180°C.
Nova StudioSadržaj napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Philips po najvišim profesionalnim standardima.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu