Bez kapi ulja: Zdrave varijante brze hrane zbog kojih nećemo osjećati grižnju savjesti
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja
Zbog ubrzane svakodnevice koju živi većina ljudi često nema vremena za spravljanje zdravih obroka. Zbog toga se nerijetko okrećemo brzoj hrani, čijim je okusima i mirisima ponekad teško odoljeti, a i lako se jede s nogu. No, brza hrana ne mora nužno biti loša, posebice ona koja se spravlja kod kuće s kvalitetnim sastojcima, i to u svega nekoliko minuta.
Ono zbog čega se za brzu hranu govori da je posebno loša jest to što se takva jela obično prže u dubokom ulju, pa teško sjedaju na želudac i negativno utječu na naš organizam. Takva hrana povisuje šećer u krvi, teško ju je probaviti, a njezini učinci mogu se očitovati i u našem raspoloženju. Ipak, ponekad svatko od nas želi prigricnuti koji krumpirić ili uživati u slasnim zalogajima sočnog burgera.
Kako bismo to učinili, važno je pronaći alternativne načine s kojima možemo spravljati ova ukusna jela i u njima guštati bez grižnje savjesti. Friteze na vrući zrak jedno su od rješenja pomoću kojih možemo uživati u hrskavim zalogajima bez kapi ulja. One funkcioniraju tako da vrući zrak kruži po cijeloj košari za kuhanje i prži hranu, a ne uništava njezinu kvalitetu, dok hrana ostaje hrskava izvana i mekana iznutra.
Philips je bio prvi koji je lansirao Airfryer i patentirao tehnologiju kruženja vrućeg zraka, pa tako njihova friteza Airfryer XXL prži omiljenu hranu s 90 % manje masnoće. Ako se i odlučimo na spravljanje hrane koja zahtijeva korištenje ulja, Airfryer XXL sadrži posebnu tehnologiju Fat Removal, uz koju izvlači višak masnoće iz hrane i sakuplja ga u posudi na dnu.
Njihova friteza dolazi s pet zadanih programa za pripremu jela – od krumpirića, mesa i ribe do cijelih pilića i pilećih bataka, a osim što dolazi s opcijom za prženje, u njoj ćemo jela moći i roštiljati, pa čak i podgrijavati. Zbog njezine velike košare moći ćemo pripremati obroke za cijelu obitelj, a za slučaj da se još nismo svi okupili oko stola, ima i način rada za održavanje topline jela, pa ćemo tako u toplom obroku moći uživati u trenutku kada to želimo.
Kako bismo se lakše odvojili od nezdravih inačica ove hrane, donosimo vam šest zdravih recepata brze hrane koje možemo napraviti kod kuće uz pomoć friteze, a pogodni su i za one koji se pokušavaju prebaciti na vegetarijanstvo. Tu je klasični burger, ali i njegova vegetarijanska verzija za one koji s mesom više nisu na “ti”, kao i zdravi tacosi i krumpirići u kojima možemo uživati koliko nam srce poželi.
Klasični burger
Sastojci za meso:
- 1 kg mljevene junetine
- 90 g krušnih mrvica
- 1 luk
- 3 režnja češnjaka
- 3 prstohvata mljevene paprike
- 3 prstohvata soli
- 3 prstohvata papra.
Dodaci za burger:
- salata
- topljivi sir po želji
- rajčica
- luk
- kečap.
Priprema
- U zdjelu stavite mljevenu junetinu i krušne mrvice. Sitno nasjeckajte luk i češnjak te ih dodajte junetini i umiješajte mljevenu papriku, sol i papar.
- Smjesu oblikujte u šest okruglih pljeskavica koje su malo šire od peciva za burgere. Posložite ih na umetak s dvije rešetke, stavite u Philips Airfryer i roštiljajte 5 – 8 minuta na 200°C. Želite li da budu napravljeni medium rare, tada ih pecite pet minuta, dok je za well done potrebno osam minuta.
- Peciva za burgere stavite u košaru friteze Airfryer i roštiljajte dvije minute na 200°C.
- Natrgajte listove salate i na ploške narežite rajčicu i luk. Otvorite topla peciva i premažite ih s malo kečapa, pa na donju polovicu stavite listove salate.
- Pečenu pljeskavicu stavite na salatu i, dok je još vruća, na nju stavite krišku topljivog sira poput cheddara. Dodajte nekoliko ploški rajčice i luka, zatvorite burger gornjim pecivom te ga poslužite.
Vegetarijanski burger
Sastojci za pljeskavicu:
- 30 dag heljdine kaše
- 10 dag zobenih pahuljica
- 1 jušna žlica slanutkova brašna
- 1 jušna žlica krušnih mrvica
- 1 jaje
- 1 luk
- šaka peršina
- prstohvat soli
- prstohvat papra.
Dodaci za burger:
- salata
- topljivi sir po želj
- rajčica
- luk
- kečap.
Priprema
- Namočite zobene pahuljice u mlijeku ili vodi. Istovremeno operite heljdu i skuhajte je u slanoj vodi dok se ne pretvori u kašu. Potom pomiješajte zobene pahuljice i heljdu. Dodajte u smjesu izmućeno jaje, luk, peršin, slanutkovo brašno, sol i papar. Dobro izmiješajte smjesu i pustite je da odstoji 10 minuta.
- Smjesu oblikujte u pljeskavice i uvaljajte ih u krušne mrvice. Stavite ih u Airfryer i pržite ih na vrućem zraku pet minuta na 160°C.
- Koristite integralna peciva, koja također možete ugrijati u fritezi Philips Airfryer. Stavite ih u košaru i pecite ih dvije minute na 200°C.
- Gornji i donji dio peciva premažite kečapom ili veganskom majonezom i dodajte sastojke tako da ih gradite odozdo prema gore, počevši sa salatom.
Prženi krumpirići
Sastojci:
- 6 velikih krumpira
- 3 prstohvata slatke crvene paprike
- 3 prstohvata soli
- 1 prstohvat češnjaka u prahu
- 1 jušna žlica maslinova ulja.
Priprema
- Ogulite krumpire i narežite ih na prutiće te ih ostavite u hladnoj vodi 30 minuta.
- Izvadite ih i osušite u fritezi Airfryer 15 minuta na 100°C, pa ih prebacite u zdjelu.
- Pomiješajte krumpire s crvenom paprikom, soli i mljevenim češnjakom te dodajte jušnu žlicu maslinova ulja.
- Stavite krumpire u košaru friteze i pržite ih 25 minuta na 180°C te ih dobro protresite dva puta tijekom prženja.
Pizza
Sastojci:
- 8 malih lepinja
- umak od rajčice
- topljivi sir
- sol
- papar
- origano.
Priprema
- Premažite lepinje s malo umaka od rajčice. Naribajte sir po želji, poput gaude, ili natrgajte mozzarellu na komadiće i složite je preko umaka. Dodajte prstohvat soli, papra i origana.
- Pecite po dvije lepinje u fritezi Airfryer po pet minuta na 200°C.
- Po želji možete na pizzu dodati pršut i rukolu.
Vege tacos s karfiolom
Sastojci za prženi karfiol:
- 1 mala glavica karfiola
- 100 g glatkog brašna
- 1 jušna žlica vode
- 240 ml bademovog mlijeka ili drugog biljnog mlijeka po izboru
- 100 g krušnih mrvica
- 2 čajne žličice češnjaka u prahu
- 2 čajne žličice mljevene paprike
- 150 g BBQ umaka.
Sastojci za tacose:
- 6 malih tortilja
- salata
- crveni kupus
- 1 avokado
- 1 jušna žlica soka limete
- mladi luk
- šaka peršina.
Sastojci za umak za tacose:
- 1 čaša jogurta na biljnoj bazi
- 1 – 2 režnja češnjaka
- sol
- papar.
Priprema
- U zdjeli pomiješajte brašno, biljno mlijeko i vodu te dodajte češnjak u prahu, mljevenu papriku, sol i papar.
- Narežite karfiol na veličinu zalogajčića i umočite ih u ranije napravljenu smjesu. Potom ih uvaljajte u krušne mrvice i stavite u košaru friteze Airfryer te ih pecite 10 minuta na 180°C.
- Izvadite ih iz košare i umočite jednako sa svih strana u umak te ih potom ponovo vratite u košaru i pecite dodatnih 10 minuta na 180°C.
- Izmiješajte sastojke s jogurtom kako biste napravili umak.
- Izvadite karfiol iz friteze i servirajte ga u mekanim tortiljama zajedno s narezanom salatom, naribanim kupusom, mladim lukom, peršinom i avokadom, pa sve polijte s malo soka limete.
Kolutići od luka
Sastojci:
- 2 veće glavice luka
- 90 g glatkog brašna
- 160 ml bademova mlijeka
- 130 g krušnih mrvica
- 1 čajna žličica češnjaka u prahu
- 1 čajna žličica mljevene paprike
- 1 jušna žlica prehrambenog kvasca
- prstohvat soli.
Priprema
- U zdjeli pomiješajte brašno, češnjak u prahu, mljevenu papriku, prehrambeni kvasac i bademovo mlijeko. Dodajte sol i dobro izmiješajte sastojke.
- Ogulite luk i izrežite ga na malo deblje kolutiće te ih oprezno odvojite.
- Svaki kolutić dobro umiješajte u ranije napravljenu smjesu, a potom i u krušne mrvice te ih stavite u košaru friteze i pecite 15 minuta na 180°C.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Tlak 180/120 i viši: Kako si pomoći prije nego dođe hitna?
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja