Studenti stomatologije pozivaju #ajmopratizube

Miroslav i Sven

Ovih je dana društvene mreže preplavio val objava o važnosti pranja zuba praćen simpatičnim heštegom #ajmopratizube. Pokrenuli su ga studenti zagrebačkog Stomatološkog fakulteta povodom Svjetskog dana oralnog zdravlja. Oni su svojom kampanjom odlučili ukazati na važnost prevencije oralnog zdravlja i to kroz najjednostavniju stvar dostupnu svima – pranje zuba.

Studenti su na svoje profile društvenih mreža stavljali poruke koje njihove prijatelje i pratitelje potiču na pranje zuba te slike kako to izgleda kada se zubi ne peru.

U svojim su se objavama dotakli i zabrinjavajuće statistike vezane uz oralno zdravlje u Hrvatskoj po kojoj čak 90 % Hrvata ima karijes, 80 % boluje od neke paradentalne bolesti, 11 % uopće ne koristi četkicu za zube i, posebno zabrinjavajuće, dvanaestogodišnjaci u prosjeku imaju četiri pokvarena zuba.

Marta Adam, predsjednica studentske Udruge Dentalne Medicine, izjavila je:

Cilj nam je bio podići svijest o važnosti očuvanja oralnog zdravlja. Oralno je zdravlje neodvojivo od ukupnog zdravlja iako istraživanja pokazuju da ga mnogi zanemaruju. Naša generacija je na društvenim mrežama i ovim smo im putem željeli poslati jasnu poruku da je održavanje oralnog zdravlja nužno i jednostavna te da su četkica i pasta zaista pristupačni svima.
Paula
FOTO: Philips
Adriana
FOTO: Philips

Široka podrška za široki osmijeh

Kampanji #ajmopratizube pridružili su se profesori Stomatološkog fakulteta i poznati stomatolozi koji su na svojim stranicama društvenih mreža pružili podršku mladim kolegama i pokazali kako izgledaju stvarne posljedice koje nedovoljna briga za zube može ostaviti na zdravlje.

Dr. Danijela Glavosek Kovačić je naglasila:

Dobro oralno zdravlje u znatnoj mjeri doprinosi kvaliteti ukupnog života. Zato je važno podizati svijest o dobroj oralnoj higijeni i brizi za oralno zdravlje. Naši su studenti i budući stomatolozi ovogodišnji Svjetski dan oralnog zdravlja obilježili na najbolji mogući način – edukacijom mladih na društvenim mrežama.

Osim stručnjaka, akciji osvještavanja važnosti preventive u očuvanju oralnog zdravlja pridružili su se i brojni hrvatski influenceri poznati po svojem besprijekornom osmijehu. Među njima su se našli tiktokerica Ana Pulić, autorica obožavanih videa čišćenja i održavanja doma, kao i influencerice zvjezdanog statusa Ema Luketin, Paula Sikirić, Pamela Smoljanić i Zara Hrvatin koje su s pratiteljima podijelile svoju jutarnju rutinu i savjete za zdrave i lijepe zube i desni.

Pamela - Philips
FOTO: Philips (Pamela Smoljanić)

Ajmo prati zube

Svjetski dan oralnog zdravlja je pravo vrijeme da se zapitamo koliko često razmišljamo o pranju zuba i važnosti koju taj mali ritual ima za naše zdravlje. Istraživanja u Hrvatskoj pokazuju poražavajuće rezultate, iako svi u teoriji znamo da loša oralna higijena doprinosi nastanku oralnih infekcija koje potom mogu izazvati razne druge bolesti u tijelu.

Ono što svi možemo napraviti za svoje oralno zdravlje i sprječavanje nastanka karijesa je prevencija – svakodnevno pranje zuba četkicom i pastom za zube.

Pritom je važno i dobro se educirati, pa kod pranja zuba koristiti ispravnu tehniku kružnog pokreta četkicom jer se jedino tako uklanjaju naslage, masiraju desni i sprječava karijes. Zube je potrebno prati najmanje dva puta dnevno, ujutro i uvečer, svaki put barem dvije minute.

Ema Luketin - Philips
FOTO: Philips (Ema Luketin)

Tehnika čini razliku

Iznimno je važno ispravno koristiti tehniku kružnog pokreta jer praksa pokazuje kako većina djece i odraslih zube pere tako da četkicom grubo pritišće i trlja vlakna o zube u trajanju od pola minute. Takvo pranje ne osigurava dostatnu oralnu higijenu i ne doprinosi oralnom zdravlju.

Usto, grubo trljanje četkice o zube može uzrokovati i dodatne probleme poput oštećenja desni i cakline.

Ema Philips
FOTO: Philips (Ema Luketin)

Rješenje koje osigurava da zubi i desni budi čisti, a ne zahtijeva posebnu tehniku ni vještinu pranja zuba dolazi iz Philipsa i zove se Sonicare. Philips Sonicare sonična četkica za zube će s lakoćom osigurati temeljito i učinkovito pranje, čiste zube i zdrave desni te tako pomoći oralnom zdravlju.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Philips

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu