Karela (gorka dinja) – ljekovita svojstva i upotreba

karela

Karela, momordika ili gorka dinja (lat. Momordica charantia L.) je biljka koja daje plod nalik krastavcu, hrapave površine i izuzetno gorkog okusa. Porijeklom je iz Indije odakle se raširilo diljem svijeta. 

U nastavku članka saznajte koje su prednosti upotrebe gorke dinje u prehrani. 

Karela
Foto: Photostock Secrets

Karela ili gorka dinja – uzgoj

Gorka dinja je zeljasta biljka iz porodice tikvi, a plod joj je nalik krastavcu. Biljka ima razgranatu stabljiku s pojedinačnim listovima i žutim cvjetovima, ističu autori agronomskog portala Priroda i biljke. 

Gorka dinja obično uspijeva u tropskim područjima Azije, Afrike i Južne Amerike, a u Europu je došla u 18. stoljeću. Biljka brzo raste, a cvjeta u ljetnim mjesecima. 

Osim ploda, mogu se koristiti listovi, cvjetovi te sjemenke bogate uljem. 

Karela ili gorka dinja – nutritivna i ljekovita svojstva

Karela sadrži vrlo malo kalorija, a mnogo vitamina i minerala te brojne supstance koje povoljno djeluju na zdravlje i imunitet.

Stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline ističu nutritivni sastav gorke dinje. U 94 grama se nalazi:

 • 20 kalorija,
 • 4 grama ugljikohidrata, a od toga 2 grama vlakana,
 • 93 % preporučenog dnevnog unosa vitamina C,
 • 44 % preporučenog dnevnog unosa vitamina A,
 • 17 % preporučenog dnevnog unosa folne kiseline,
 • 8 % preporučenog dnevnog unosa kalija, 5 % cinka i 4 % željeza.

Osim navedenih nutrijenata, plod gorke dinje sadrži i aktivne biljne spojeve koji djeluju kao antioksidansi. Pregled tih spojeva donosi znanstveni rad objavljen 2015. godine u časopisu Journal of Lipids. To su:

 • fenoli i flavonoidi – katehin, galna kiselina, taninska kiselina, epikatehin, kavena i kumarinska kiselina,
 • triterpenoidi nalik kukurbitanu – karantin, kuguacini, momordicini, karavilagenini,
 • triterpenski glikozidi nalik kukurbitanu – karavilozidi, karantozidi, momordikozidi,
 • saponini,
 • peptidi nalik inzulinu,

Karela je poznata po svom ljekovitom djelovanju putem različitih mehanizama:

 • može sniziti koncentraciju glukoze u krvi,
 • može sniziti koncentraciju ukupnih triglicerida u krvi i “lošeg” kolesterola,
 • štiti stanice od štetnog djelovanja slobodnih radikala,
 • poboljšava probavu zbog udjela dijetalnih vlakana koja potiču rad crijevnih mišića.

Iako se gorka dinja tradicionalno koristi kod mnogo zdravstvenih problema, ali ne postoji puno istraživanja koja su provedena na ljudima kako bi se to u potpunosti dokazalo.

Trudnice, dojilje i ljudi koji piju lijekove za snižavanje razine šećera u krvi bi se trebali posavjetovati s liječnikom prije konzumacije karele ili gorke dinje.

Gorka dinja
Foto: Photostock Secrets

Karela ili gorka dinja – upotreba

Karela je u Indiji vrlo popularna i priprema se na različite načine. Najčešće se priprema s channa – slanutkom ili tako što se odstrani unutrašnjost ploda te se puni začinima, lukom i češnjakom, sveže se koncem i tako prži u ulju.

Osim kao jelo od povrća, u tradicionalnim indijskim domovima pije se i svježe iscijeđen sok od karele. Danas se u ljekarnama i dućanima širom Indije, pa i u na Zapadu, mogu pronaći sok od karele u bocama i ekstrakt karele u kapsulama.

Ja sam imala sreću da tijekom svog boravka u Indiji probam svježe iscijeđen sok od karele. Izuzetno je gorak, čak i za mene, iako volim gorak okus i ne dodajem šećer u čajeve niti u druge napitke.

Bio je to sok od jedne karele. Budući da je superzdrava, dovoljno je popiti sok od jedne karele na dan, a više od toga nije potrebno te bi moglo i štetiti.

Skuhana karela
Foto: Photostock Secrets

Indijci su pronašli način da je konzumiraju često u jelima. Gorčina se umanjuje time što se otklanja unutrašnjost ploda ili mariniranjem u slanoj vodi. 

Jela od karele zahtijevaju dugo vremena za pripremu, predanost i trud, no ako ste sretni da vas počaste karelom u nekom indijskom domu (ili poželite eksperimentirati s karelom u svojoj kuhinji, ako je karela dostupna za kupiti u vašem gradu), okus ovog jela dugo ćete pamtiti.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.12 / 5   17

Foto: Stockphoto Secrets

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: gorka dinja, momordika vo makedonija, divlja dinja, karela, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu