Sedam razloga zašto postati vegetarijanac

vegetarijanska prehrana

Razmišljate o tome da postanete vegetarijanac? Donosimo vam sedam razloga zbog kojih biste to trebali učiniti – još danas!

1. Vegetarijanci duže žive

Znanstveno je dokazano da zbog dobrobiti vegetarijanske ishrane vegetarijanci duže žive od nevegetarijanaca (što je jos jednom potvrđeno, prošle godine, rezultatima najopsežnije studije ove prirode do sada, na Loma Linda Univerzitetu u Californiji, koja je obuhvatila 70 000 ispitanika).

2. Vegetarijanska prehrana je zdravija

Istraživanja su pokazala i dokazala da vegetarijanska prehrana smanjuje rizik od nastanka kancerogenih oboljenja, srčanih oboljenja i gojaznosti (vodeći zdravstveni prorblemi u svijetu!).

Za one koji žele znati više: pročitajte knjigu Moć ishrane C. Campbela, koji je desetogodišnjom studijom dokazao da biljna prehrana drastično smanjuje rizik od obolijevanja od raka, autoimunih bolesti, dijabetesa, te srčanih oboljenja.

3. Vegetarijanski obrok je jefitniji

Za cijenu jednog kilograma mesa možete kući ponijeti ceker povrća (koje može prehraniti cijelu obitelj nekoliko dana).

4. Vegetarijanska prehrana može nahraniti više ljudi

Za proizvodnju jednog kilograma mesa potrebno je utrošiti 16 kilograma žitarica. Zamislite da pravite ručak za kilogramom mesa- koliko biste ljudi mogli nahraniti i koliko puta? Zamislite da imate 16 kilograma pšenice ili kukuruza- koliko biste puta mogli ispeći kruh, pitu, kolač…?

5. Vegetarijanska ishrana povoljno utječe na um i emocije

Poznajete li nekog vegetarijanca koji stalno viče, ljuti se, prigovara, sudjeluje u tučnjavama ili se bavi kriminalnim aktivnostima? Ne poznajete? 🙂

6. Vegetarijanskom prehranom čuvate životnu okolinu

Zbog masivnog uzgoja mesa u svijetu, doazi do proizvodnje velike količine otpada (poput kokošijeg perja i kljunova) koje zagađuje vode i okolinu, također i do pretjeranog krčenja šuma (kako bi se sadile žitarice za stoku), te potrošnje oooogromne količine (dragocjene) vode (za uzgoj žitarica, za napajanje stoke, za čišćenje njihovog otpada).

7. Za vegetarijanski obrok ne morate oduzeti život

Poznata anegnota o Lavu Tosltoju (koji je bio vegetarijanac) govori kako je Tolstoju  u posjetu došla tetka, koja je inzistirala da za ručak jedu kokošku. Tolstoj se složio, ali pod jednim uvjetom: da tetka sama zakolje kokoš. Tetka je izašla, uhvatila kokoš, pripremila nož i… nakon nekoliko pokušaja nije imala srca da je zakolje. Stara izreka kaze: „Daleko od očiju, daleko do srca“. To je uistinu tako kada jedemo meso koje je kupljeno u supermarketu, upakirano, sa slatkom ilsutracijom i sa porukicom kako je to „zdravo za vas“ i „domaće“.

Ono što ne vidimo (proces klanja), to nas i ne boli, pa tako i to „domaće“ pile koje smo kupili. Sljedeći puta kada poželite jesti kokošku (danas popularniju piletinu) zapitajte se: da vi sami morate zaklati to pile, da li biste još uvijek imali isti apetit?

Članak objavljen:

Saznajte više o vegetarijanstvu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

2.88 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu