SAD najavio ‘rat’ čipsu, prženoj hrani te imitacijama sira

zdravi kolesterol

Masti su bitan dio pravilne prehrane, ali važno je razlikovati „dobre“ od „loših“ masti. U grupu „loših“ spadaju masti bogate transmasnim kiselinama koje su izrazito štetne za ljudsko zdravlje.

Čovjek unosi transmasne kiseline putem hrane. Prirodno ih ima u mlijeku i masnom tkivu preživača, no najveći izvor čine djelomično hidrogenirana biljna ulja. Takva ulja čine hranu stabilnijom i koriste se kako bi produljila rok trajanja proizvoda.

Transmasne kiseline u najvećim količinama se nalaze u čipsu, prženoj hrani, imitacijama sira i margarinima.

Zadnja dva desetljeća objavljena su brojna istraživanja koja se bave s utjecajem transmasnih kiselina na bolesti srca i krvožilnog sustava. Pitanje štetnosti transmasnih kiselina postaje sve važnije i počinje utjecati na poslovanje svih prehrambenih kompanija koje koriste masti u proizvodima.

Pozitivan korak u smanjivanju ovih štetnih masti napravila je američka vlada. Naime, SAD planira u sljedeće tri godine iz industrijski prerađene hrane gotovo u potpunosti izbaciti transmasne kiseline.

Uprava za hranu i lijekove (FDA) završila je istraživanje iz 2013. i zaključila da djelomično hidrogenizirana ulja u proizvodnji hrane “nisu općenito priznata sigurnima” za ljudsku uporabu.

Nova pravila daju proizvođačima tri godine da se usklade i izbace takve masti iz proizvoda.

“Očekuje se da će ta uredba smanjiti broj slučajeva koronarnih i srčanih bolesti i spriječiti tisuće srčanih udara godišnje”, kazao je Stephen Ostroff iz FDA.

Etikete s oznakom transmasnih kiselina od 2006. su obavezne u SAD-u.

Potrošnja transmasnih kiselina između između 2003. i 2012 je pala za 78 posto, ali iako se konzumacija transmasti znatno smanjila, aktualna stopa konzumacije i dalje je razlog za zabrinutost”, kaže FDA u priopćenju. “Medicinski institut preporučuje da konzumacija transmasti bude što je niže moguća”.

Članak uređen:

Saznajte više o mastima u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

SAD najavio ‘rat’ čipsu, prženoj hrani te imitacijama sira

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.