SAD najavio ‘rat’ čipsu, prženoj hrani te imitacijama sira

zdravi kolesterol

Masti su bitan dio pravilne prehrane, ali važno je razlikovati „dobre“ od „loših“ masti. U grupu „loših“ spadaju masti bogate transmasnim kiselinama koje su izrazito štetne za ljudsko zdravlje.

Čovjek unosi transmasne kiseline putem hrane. Prirodno ih ima u mlijeku i masnom tkivu preživača, no najveći izvor čine djelomično hidrogenirana biljna ulja. Takva ulja čine hranu stabilnijom i koriste se kako bi produljila rok trajanja proizvoda.

Transmasne kiseline u najvećim količinama se nalaze u čipsu, prženoj hrani, imitacijama sira i margarinima.

Zadnja dva desetljeća objavljena su brojna istraživanja koja se bave s utjecajem transmasnih kiselina na bolesti srca i krvožilnog sustava. Pitanje štetnosti transmasnih kiselina postaje sve važnije i počinje utjecati na poslovanje svih prehrambenih kompanija koje koriste masti u proizvodima.

Pozitivan korak u smanjivanju ovih štetnih masti napravila je američka vlada. Naime, SAD planira u sljedeće tri godine iz industrijski prerađene hrane gotovo u potpunosti izbaciti transmasne kiseline.

Uprava za hranu i lijekove (FDA) završila je istraživanje iz 2013. i zaključila da djelomično hidrogenizirana ulja u proizvodnji hrane “nisu općenito priznata sigurnima” za ljudsku uporabu.

Nova pravila daju proizvođačima tri godine da se usklade i izbace takve masti iz proizvoda.

“Očekuje se da će ta uredba smanjiti broj slučajeva koronarnih i srčanih bolesti i spriječiti tisuće srčanih udara godišnje”, kazao je Stephen Ostroff iz FDA.

Etikete s oznakom transmasnih kiselina od 2006. su obavezne u SAD-u.

Potrošnja transmasnih kiselina između između 2003. i 2012 je pala za 78 posto, ali iako se konzumacija transmasti znatno smanjila, aktualna stopa konzumacije i dalje je razlog za zabrinutost”, kaže FDA u priopćenju. “Medicinski institut preporučuje da konzumacija transmasti bude što je niže moguća”.

Članak objavljen:

Saznajte više o mastima u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu