Ovo bi moglo potaknuti veću konzumaciju šećera kod ljudi

Ovo bi moglo potaknuti veću konzumaciju šećera kod ljudi

Dok se u SAD-u bliže hladniji mjeseci, klimatske promjene donose više prosječne temperature. Novo istraživanje pokazuje da porast vrućine potiče ljude da posežu za zaslađenim pićima i smrznutim slasticama – što dugoročno može imati negativne posljedice za zdravlje.

Znanstvenici su analizirali kupovinu namirnica u američkim kućanstvima 2004. – 2019. godine te ih povezali s lokalnim vremenskim uvjetima.

Rezultati su pokazali da se na svakih 1 °C porasta temperature unos šećera povećao za prosječno 0,7 g po osobi dnevno.

Najveći udio dolazi iz gaziranih i voćnih sokova te sladoleda i smrznutih deserata.

Autorica istraživanja, Pan He, predavačica na Sveučilištu u Cardiffu, za MedicineNet istaknula je da su zdravstveni rizici povezani s prevelikim unosom šećera već dobro poznati, no u kombinaciji s klimatskim promjenama situacija postaje još ozbiljnija.

Najveći porast konzumacije šećera zabilježen je u kućanstvima s nižim primanjima i nižom razinom obrazovanja
FOTO: Shutterstock

Što nas čeka?

Najveći porast konzumacije šećera zabilježen je u kućanstvima s nižim primanjima i nižom razinom obrazovanja. Upravo te skupine često već i uobičajeno unose više zaslađenih proizvoda, jer su oni jeftiniji i dostupniji od zdravijih alternativa.

Ako se globalno zatopljenje nastavi istim tempom, procjenjuje se da bi se do 2095. godine unos dodanog šećera mogao povećati za gotovo tri grama dnevno po osobi.

Prekomjeran unos šećera povezan je s povećanim rizikom od pretilosti, dijabetesa tipa 2 i bolesti srca. Američko kardiološko društvo preporučuje ograničavanje unosa dodanih šećera na 36 g dnevno za muškarce i 25 g za žene.

Stručnjaci upozoravaju da još uvijek nedostaje dovoljno istraživanja o tome kako ekstremne vrućine mijenjaju prehrambene navike. Međutim, ovo istraživanje naglašava važnu, ali često zanemarenu vezu između klimatskih promjena i prehrane.

Posebno zabrinjava to što su najranjivije skupine stanovništva – one s najmanje resursa – istovremeno najizloženije rastu temperatura i najvećem riziku od bolesti povezanih s prehranom.

Pročitajte i ove članke:

 

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu