Ovo bi moglo potaknuti veću konzumaciju šećera kod ljudi
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Dok se u SAD-u bliže hladniji mjeseci, klimatske promjene donose više prosječne temperature. Novo istraživanje pokazuje da porast vrućine potiče ljude da posežu za zaslađenim pićima i smrznutim slasticama – što dugoročno može imati negativne posljedice za zdravlje.
Znanstvenici su analizirali kupovinu namirnica u američkim kućanstvima 2004. – 2019. godine te ih povezali s lokalnim vremenskim uvjetima.
Najveći udio dolazi iz gaziranih i voćnih sokova te sladoleda i smrznutih deserata.
Autorica istraživanja, Pan He, predavačica na Sveučilištu u Cardiffu, za MedicineNet istaknula je da su zdravstveni rizici povezani s prevelikim unosom šećera već dobro poznati, no u kombinaciji s klimatskim promjenama situacija postaje još ozbiljnija.

Što nas čeka?
Najveći porast konzumacije šećera zabilježen je u kućanstvima s nižim primanjima i nižom razinom obrazovanja. Upravo te skupine često već i uobičajeno unose više zaslađenih proizvoda, jer su oni jeftiniji i dostupniji od zdravijih alternativa.
Ako se globalno zatopljenje nastavi istim tempom, procjenjuje se da bi se do 2095. godine unos dodanog šećera mogao povećati za gotovo tri grama dnevno po osobi.
Prekomjeran unos šećera povezan je s povećanim rizikom od pretilosti, dijabetesa tipa 2 i bolesti srca. Američko kardiološko društvo preporučuje ograničavanje unosa dodanih šećera na 36 g dnevno za muškarce i 25 g za žene.
Stručnjaci upozoravaju da još uvijek nedostaje dovoljno istraživanja o tome kako ekstremne vrućine mijenjaju prehrambene navike. Međutim, ovo istraživanje naglašava važnu, ali često zanemarenu vezu između klimatskih promjena i prehrane.
Posebno zabrinjava to što su najranjivije skupine stanovništva – one s najmanje resursa – istovremeno najizloženije rastu temperatura i najvećem riziku od bolesti povezanih s prehranom.
Pročitajte i ove članke:
- Zaslađena pića povezana s 45 bolesti! Ako želite biti zdravi, nemojte piti više od ove količine
- Klimatske promjene utječu na mentalno zdravlje! Psihologinja otkriva kakve tragove ostavljaju na našem mozgu i kako na to možemo utjecati
- Klimatske promjene mogu utjecati na ovo stanje kože! Evo što poručuju dermatolozi.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Antibakterijski čajevi: Ovih 6 jača prirodnu sposobnost tijela da se samo izliječi
- Suzana Mussiow
- 6 min čitanja
- Edwards, I. (2025). Climate Change Could Be Fueling Higher Sugar Consumption. MedicineNet.
- He, P. i sur. (2025). Rising temperatures increase added sugar intake disproportionately in disadvantaged groups in the USA. Nat. Clim. Chang., 15: 963–970.
- Paddison, L. (2025). Scientists find a surprising reason why people are eating more sugar. CNN.