Nutritivni pristup regulaciji postprandijalne glikemije

hiperglikemija

Primjena režima prehrane kao načina ublažavanja postprandijalnog povećanja razina glukoze u krvi, uz prethodno utvrđene ciljeve – gubitak prekomjerne tjelesne težine i veću tjelesnu aktivnost – mogla bi biti korisna za zdravlje stanovništva i smanjiti sve rašireniju prisutnost dijabetesa tipa II diljem svijeta.

Nutritivna terapija je ključna

dr. Wendy Russell

dr. Wendy Russell

Na 31. Međunarodnom simpoziju o dijabetesu i prehrani u organizaciji Studijske grupe za dijabetes i prehranu (DNSG), dr. Wendy Russell održala je predavanje o utjecaju sastava prehrane na regulaciju glukoze u krvi.

Rukopis tog preglednog rada prihvaćen je za objavu u časopisu Critical Reviews in Foods, Science and Nutrition koji primjenjuje metodu stručne recenzije radova.

Istaknula je kako je održavanje normalnih razina glukoze u krvi zahvaljujući primjerenoj prehrani strateški cilj prevencije i liječenja dijabetesa tipa II. Razumijevanje utjecaja hrane na glikemijsku regulaciju i drugih osnovnih čimbenika vezanih za dijabetes preduvjet je primjene takvog pristupa.

Prehrambene navike utječu na postprandijalnu glikemiju

U svom je radu dr. Russell sažeto prikazala rezultate intervencija u prehranu ljudi u cilju istraživanja utjecaja sastavnica prehrane na razine glukoze u krvi. Napravljen je sustavan i obuhvatan pregled literature s najvišom razinom kvalitete podataka. Pregled je obuhvatio različite sastavnice prehrane, uključujući glavne makronutrijente (ugljikohidrati, bjelančevine i masti), mikronutrijente poput vitamina i minerala, nenutritivne fitokemikalije, alkohol i niskokalorična sladila.

Prehrana za regulaciju glukoze u krvi

U svom predavanju, dr. Russell je istaknula sljedeće sastavnice prehrane koje su se pokazale kao najkorisnije. To su:

  • prehrambena vlakna,
  • mono-nezasićene masne kiseline kao zamjena za zasićene masti,
  • hrana bogata fitokemikalijama (poput bobičastog voća i orašastih plodova),
  • niskokalorična sladila.

Važnost za smanjivanje raširenosti dijabetesa tipa II

Očito je da neke sastavnice prehrane imaju znatan i klinički relevantan utjecaj na modulaciju glukoze u krvi što je važno za prevenciju i liječenje dijabetesa tipa II.

To upućuje na zaključak da će integrirani pristup koji obuhvaća smanjivanje prekomjerne tjelesne težine i povećanje tjelesne aktivnosti zajedno s režimom prehrane koji regulira razine glukoze u krvi biti koristan za zdravlje stanovništva i smanjiti sve rašireniju prisutnost dijabetesa tipa II diljem svijeta.

Članak objavljen:

Saznajte više o dijabetesu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: dijabetes, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu