Ne poslužujte hranu gostima s alergijama prije nego pročitate ovo!

Blagdani su vrijeme okupljanja obitelji i prijatelja, a velika je vjerojatnost da ćete barem jednom ugostiti osobu koja ima alergiju na hranu

Blagdani su vrijeme okupljanja obitelji i prijatelja, a velika je vjerojatnost da ćete barem jednom ugostiti osobu koja ima alergiju na hranu. Alergije se razlikuju po težini i simptomima, pa jedinstven pristup ne postoji. Ipak, nekoliko općih pravila može vam pomoći da priprema i posluživanje hrane prođu bez stresa.

Ponudite jela bez alergena

Iako zvuči očito, važno je pripremiti dovoljan broj jela koja osobe s alergijama doista mogu jesti. Neki alergeni, poput glutena ili mliječnih proizvoda, prisutni su u širokom rasponu namirnica, što otežava odabir.

Mnogi ljudi s alergijama navikli su na to da mogu jesti tek jedno ili dva jela, što često nije dovoljno za cjelovit obrok.

Kada pripremite raznoliku i zasitnu ponudu, vaši će se gosti osjećati uključeno i sigurno.

Odvojite pripremu hrane

Jedna od najvažnijih mjera je odvajanje hrane koja sadrži alergene od one koja ih ne sadrži. Ovisno o težini alergije, to može značiti i potpuno odvojenu pripremu jela. To uključuje:

  • korištenje posebnih spremnika za sastojke koji sadrže alergene
  • odvojene posude, lonce, tave i daske za rezanje
  • različite kuhinjske i servisne alate (žlice, noževe, lopatice)
  • temeljito pranje ruku nakon rukovanja alergenima.

Sprječavanje unakrsne kontaminacije ključ je sigurnosti. Ponekad je i najmanja količina alergena dovoljna da izazove reakciju.

Ovisno o težini alergije, to može značiti i potpuno odvojenu pripremu jela
FOTO: Shutterstock

Česte zablude

Uklanjanje alergena iz jela nakon pripreme (primjerice, vađenje orašastih plodova iz salate) nije sigurna metoda. Ako kuhate za osobu s alergijom, pripremite dva potpuno odvojena jela – jedno s alergenom i drugo koje nikad nije bilo u kontaktu s njim.

Alternativno možete pripremiti osnovnu verziju jela bez alergena, a sastojak koji izaziva alergiju ponuditi odvojeno kako bi ga ostali gosti mogli dodati po želji.

Jasno označite jela

Ako posluživanje organizirate u buffet stilu, označavanje jela može uvelike olakšati snalaženje. Naljepnice s popisom sastojaka ili naznačenim alergenima omogućuju osobama s alergijama da bez nagađanja odaberu sigurne opcije.

Možete koristiti i različite boje oznaka kako biste dodatno naglasili jela s alergenima i ona bez njih. Tako štedite vrijeme sebi i gostima, a usput olakšavate dijeljenje recepata – fotografija oznake često je sasvim dovoljna.

Komunikacija je ključ

Najvažnije što možete učiniti jest otvoreno razgovarati s osobom koja ima alergiju, čak i ako je dobro poznajete. Neka vam sama objasni razinu osjetljivosti i što joj je potrebno kako bi se osjećala sigurno.

Možda će vam dati prijedloge za jelovnik ili upozoriti na jela koja ne može konzumirati. Također, neke osobe žele da drugi gosti znaju za njihovu alergiju, dok drugi to radije drže za sebe – poštujte njihove želje.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Choi, S. (2025). 4 Tips for Hosting People with Food AllergiesHealthline.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu