Kroštule – ukusni tradicionalni kolač Dalmacije i Kvarnera
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Kroštule su tradicionalni kolač Dalmacije i Kvarnera.
Recept za najbolje kroštule je teško pronaći upravo zato što postoji mnogo verzija za pripremu ovog jednostavnog, slatkog i hrskavog kulinarskog proizvoda (npr. bračke kroštule, istarske kroštule, kroštule hvarske, kroštule bez jaja, kroštule s vrhnjem, prhke kroštule, kroštule s jednom vrstom brašna ili kombinacijom oštrog i glatkog brašna, s praškom za pecivo ili bez njega, itd.).
Glavno obilježje dalmatinskih kroštula je to što se rade od tijesta aromatiziranog limoncellom, ali može poslužiti i neki drugi liker. Za istarske kroštule je glavna karakteristika dodavanje bijelog vina.
Ono u što možete biti sigurni je činjenica da su svake od njih jako ukusne, a neke detalje i sitne sastojke možete promijeniti i prilagoditi svojim ukusima. Ono što je obavezno za kroštule je to da moraju biti prhke i jako hrskave. U nastavku Vam donosimo recept za kroštule!
Sastojci
- 200 grama brašna,
- 3 žumanjka,
- 1 žlica šećera,
- 1 žlica vrhnja,
- 2 žlice ruma,
- prstohvat soli,
- ulje za prženje.
Priprema
- U brašno dodajte prstohvat soli, pjenasto izmiješane žumanjke, šećer, vrhnje i rum. Nakon toga dodajte vodu i umijesite čvrsto tijesto. Ostavite tijesto pokriveno pola sata, a zatim ga tanko razvaljajte.
- Izrežite tanke trake od tijesta pa ih svežite u lagani čvor, ali ih možete oblikovati i na neki drugi način.
- Nakon što ste oblikovali kroštule, pržite ih u dubokom ulju.
- Pržene kroštule pospite šećerom u prahu.
- Za bračke kroštule se na originalni recept dodaje još i jedna vrećica vanilin šećera, dvije velike žlice masti i jedna žlica octa.
- Za hvarske kroštule je također specifično dodavanje dvije žlice otopljene masti, jedne vrećice vanilin šećera, ali i 5-6 žlica rakije.
- Nadalje, ako pravite istarske kroštule, na originalni recept je potrebno dodati malo bijelog vina.
Kroštule video recept
Kao što možete i sami vidjeti, ovo ukusno slatko jelo zaista zahtijeva jednostavnu pripremu i malo sastojaka, a ono što se može garantirati je to da će Vam ih zasigurno biti malo koliko god da ih napravite, jer dok ih krenete jesti, ne možete se zaustaviti. Uživajte u finom okusu kroštula!
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja