Jeste li spremni za intuitivno jedenje?

Voce

Intuitivno jedenje je profesionalan naziv za normalno jedenje. Sastoji se od nekoliko načela koji služe oslobađanju ljudi od opsesije težinom i hranom. Glavna svrha intuitivnog jedenja jest slušati svoje tijelo i njegove signale gladi i sitosti, umjesto kontroliranja unosa hrane.

Promicanje intuitivnog jedenja i pozitivnog odnosa prema svom tijelu, bez obzira na njegov oblik i težinu je jedan od novijih, ali najvažnijih trendova u prehrani.

Prosječna žena će provesti 31 godinu na dijeti (1).
Čak i ako zanemarimo nepovoljne posljedice koje dijete imaju na zdravlje, lako je zaključiti da bi svijet bio puno bolje mjesto da prosječna žena provede 31 godinu jedući kad je gladna, prestajući kad je sita, i misleći o svojoj sreći, a možda i doprinosu čovječanstvu umjesto o broju na vagi.

Povratak intuitivnom jedenju zahtjeva posvećenost i vrijeme. Ovisno o tome koliko dugo ste dozvoljavali planovima obroka, kalorijama i dijetama da određuju što vašem tijelu treba, oporavak od restrikcija zahtjeva nekoliko mjeseci, pa čak i godina. Svaka situacija je jedinstvena, kao i svaka osoba. Stoga će sloboda u vašoj prehrani ovisiti samo o vama.

Kao i ostali pothvati vrijedni pažnje, intuitivno jedenje nije linearan put. Važno je ostati strpljiv, poštovati proces i ne žuriti. Nitko tko tek počinje svoje putovanje u slobodu ne može samo prijeći u intuitivno jedenje. Štoviše, ukoliko naglo zaronite u intuitivno jedenje bez profesionalne pomoći, riskirate frustraciju, strah i osjećaj preneraženosti. Time, naravno, riskirate i odustajanje.

Zbog toga danas želim podijeliti s vama prve korake i znakove da ste spremni pozdraviti se s restrikcijama zauvijek, te se vratiti vašem tijelu i njegovim instinktima.

Avokado
Foto: Pexels

1. Uspostavljanje ravnoteže u tijelu

Prvi korak na putu ka intuitivnom jedenju jest briga o tijelu.

Prije no što odlučite vratiti se svojim instinktima, potrebno je znati nedostaje li vam hranjivih tvari. Ovo je važno jer tijelo kojem nedostaje hranjivih tvari često traži više hrane, da bi pokušalo dobiti hranjive tvari koje mu nedostaju.

Obratite se liječniku, testirajte se i, ukoliko vam liječnik preporuči, počnite uzimati dodatke prehrani.

Ukoliko patite od težih poremećaja prehrane poput anoreksije, prvi korak je vraćanje na normalnu težinu – potražite stručnu pomoć, poput liječnika. Ukoliko patite od bulimije ili kroničnog prejedanja, prvi korak je promjena ponašanja. Ovo se postiže uvođenjem regularnih obroka, koje vam može preporučiti nutricionist ili liječnik.

2. Identifikacija pravog problema

Vaše udaljavanje od intuitivnog jedenja je samo simptom nečeg dubljeg. Restrikcije u prehrani rijetko imaju veze s vašom težinom ili hranom, mnogo češće se radi o dubljim problemima. Što ste zapravo htjeli postići gubljenjem kilograma?

Kad identificirate pravi problem, možete ga početi rješavati. Osim toga, kad shvatite da se radi o nečem dubljem, hrana će postati više način brige o sebi, nego izbjegavanje pravog problema.

3. Sposobnost prepoznavanja i suočavanja s emocijama

Kad aktivno radite na prepoznavanju pravih razloga zašto jedete (i zašto želite gubiti kilograme), te kad ste spremni suočavati se s emocijama bez hrane, potreba za hranom, osim s biološkog aspekta, će početi nestajati.

Jednom kad uspijete prepoznavati prave razloge zbog kojih jedete, ili ne jedete, moći ćete tražiti i dobiti ono što vam zapravo treba.
Naravno, nerealno je očekivati da će se ovo dogoditi preko noći – ukoliko ste proveli godine kontrolirajući unos hrane, ili prejedajući se, trebat će vremena i vježbe da biste izašli iz automatskog ponašanja i postali svjesni što se zapravo događa.

4. Odbacivanje perfekcionizma

Skoro svaka osoba koja pati od beskrajnih dijeta, pati i od perfekcionizma.

Najčešće to izgleda ovako: pratite vaš plan obroka savršeno. Ukoliko piše da su tri badema, dvije žlice jogurta i pola jabuke međuobrok, vi pojedete samo to i ni mrvicu više. Dok je vaše tijelo u stanju pratiti plan obroka, sve je u redu.

Međutim, problem s planovima obroka i ostalim restrikcijama koje vas ostavljaju gladnima jest – vaše tijelo ne voli glad.

Vašem tijelu treba dovoljno energije da bi obavljalo svoje funkcije. Kad ne dobije energiju koja mu treba, vaše tijelo se počinje buniti. Ostatak scenarija vam je vjerojatno poznat; savršeno pratite svoj plan nekoliko dana, ili do popodne.. No uskoro je hrana sve o čemu mislite. Naposljetku pojedete četiri badema umjesto tri, pomislite nešto u stilu: “eto, kad sam već sve upropastio/la, nema više smisla, mogu pojesti sve”, pa pojedete puno više nego vam zapravo treba.

Posljedica ovog napada gladi? Prejedete se do granice neugodnosti, osjećate se krivo, ljuto, tužno i poput neuspjeha. Obećavate sebi da ćete sutra početi ispočetka i savršeno pratiti svoj plan obroka.

Kad se počnete oslobađati perfekcionizma, pojest ćete četiri badema i mirno nastaviti sa svojim životom.

Brunch
Foto: Pexels

5. Voljnost riskiranja

Za osobu koja je provela godine na dijetama, ovo može značiti nešto jednostavno poput jedenja namirnice bez informacija o tome koliko kalorija ima dotična namirnica.

Za osobu koja “nije smjela” jesti određene namirnice, riskiranje može biti isprobavanje novih namirnica. Nerijetko se dogodi da osoba koja je dugo vremena bila željna neke namirnice, a nije si dopustila da ju okusi, proba tu namirnicu i otkrije da joj se niti ne sviđa.

S vremenom, kad postanete sigurniji u svoju sposobnost intuitivnog jedenja, mali rizici poput ovoga postaju iznimno važni. Oni su velik pokazatelj vaše vjere u sebe i svoje tijelo.

Sretna
Foto: Pexels

Iako su ovo samo glavni koraci i znakovi da ste spremni jesti u skladu s potrebama vašeg tijela, važno ih je znati jer vam mogu pomoći prepoznati vašu trenutnu situaciju. Biti svjesni svoje situacije i imati ju na umu je najvažniji korak – kad ste nečeg svjesni, ukoliko želite, možete to promijeniti.

Redovito se podsjećajte zašto vam je važan povratak intuitivnom jedenju.

Najbolji način jest imati podršku obitelji, prijatelja ili stručnjaka, ali je jako korisno uz to voditi dnevnik. Dnevnik će vam omogućiti da svakodnevno pratite svoj napredak, da prepoznate kad ste krenuli korak naprijed, a kad korak nazad, te što učiniti idući put u sličnoj situaciji.
Najvažnije je ne odustati – sumnjam da je vaša svrha na ovom svijetu provesti 31 godinu svog života misleći o tome što smijete, a što ne smijete jesti.

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu