Jabučni ocat i bubrežni kamenci – djelotvornost i primjena

Jabučni ocat

Jabučni je ocat od davnina dio takozvanih kućnih ljekarni. Tradicionalno se koristi za liječenje mnogih tegoba, za što ponekada ne postoje nikakvi znanstveni dokazi. Ipak, u slučaju tretiranja nekih vrsta bubrežnih kamenaca jabučni ocat zaista se pokazao učinkovitim.

Za rješavanje problema s bubrežnim kamencima općenito se preporučuje povećati unos tekućine. Uz to, jabučni ocat mogao bi dodatno pomoći u ublažavanju simptoma, ali i spriječiti ponovno nastajanje bubrežnih kamenaca.

Bubrežni kamenci

Bubrežni kamenci ili nefrolitijaza jedan su od najčešćih poremećaja u mokraćnom sustavu. Zahvaćaju čak do 10 % svjetske populacije. Češće zahvaćaju muškarce nego žene, i to one u dobi između 40 i 60 godina. Bubrežni kamenci mogu uzrokovati izrazitu bol u abdomenu i jedan su od glavnih uzroka odlaska u urološke ordinacije.

Nezgodno je što čak i nakon terapije i rješavanja problema postoji velika vjerojatnost ponovne pojave bubrežnih kamenaca. U znanstvenom Cochrane sažetku ističe se da se ponovno pojavljivanje kamenca uglavnom povezuje s promjenom sastava mokraće, poput niske razine citrata.

Upravo zbog toga povećan unos tekućine kao i primjena nekih uobičajenih sastojaka, poput octa i limuna, imaju potencijal pomoći u borbi protiv bubrežnih kamenaca. Ipak, tu treba biti na oprezu jer je za sada tek mali broj znanstvenih studija istražio njihovu učinkovitost.

Za više informacija o potrebnim modifikacijama prehrane kod bolesnika s bubrežnim kamencima, pročitajte članak Prehrana kod bubrežnih bolesnika – prevencija komplikacija.

Jabučni ocat i bubrežni kamenci – djelovanje

Jabučni ocat je namirnica poznata od davnina. Nastaje fermentacijom jabuka, tj. kvaščevom i bakterijskom pretvorbom šećera u octenu kiselinu. Dio je svake smočnice, a koristi se za začinjavanje mnogih jela.

Karakterističan sastojak jabučnog octa je octena kiselina. Njezina koncentracija varira najčešće između 4 i 8 %.

Jabučni ocat
Foto: Photo Secrets

Jabučni ocat sadrži octenu kiselinu. Smatra se da octena kiselina može:

 • pomoći otopiti neke bubrežne kamence,
 • ublažiti bolove uzrokovane pojavom bubrežnih kamenaca,
 • spriječiti ponovni nastanak bubrežnih kamenaca kod osoba koje su se već susrele s ovom tegobom.

Zaista, kod osoba koje redovito konzumiraju ocat rjeđa je pojavnost bubrežnih kamenaca u odnosu na one osobe koje ne konzumiraju ocat.

Jabučni ocat ne može pomoći kod bilo koje vrste bubrežnih kamenaca. Postoje tri vrste bubrežnih kamenaca, od kojih su najčešći oni koji sadrže kalcij, a mogu se pojaviti kao kalcijev oksalat i kalcijev fosfat.

Istraživanje skupine znanstvenika iz Kine objavljeno 2019. godine u časopisu EBioMedicine pokazalo je da se uslijed unosa octa povećava izlučivanje citrata i smanjuje izlučivanje kalcija u urinu pokusnih životinja. Time se smanjuje formiranje bubrežnih kamenaca od kalcijeva oksalata.

Octena kiselina djeluje na razini DNA, uzrokujući epigenetičke promjene, tj. mijenjajući aktivnost pojedinih gena. Istraživanje je također zaključilo da je ocat obećavajuća strategija prevencije i ponovne pojave bubrežnih kamenaca od kalcijevog oksalata. Klinička istraživanja na ljudima i dalje nedostaju.

Jabučni ocat
Foto: Pexels

Jabučni ocat i bubrežni kamenci – pripravak

Jabučni ocat koristi se kod prevencije kao i kod tretiranja postojećih bubrežnih kamenaca.

Moguće je da jabučni ocat neće biti djelotvoran u ublažavanju nekih vrsta bubrežnih kamenaca, ali možete mu pružiti priliku s obzirom na to da je kada se konzumira u manjim količinama (poput onih koje koristimo u salati) bezopasan.

Međutim, kao i uvijek, samostalno liječenje bez prethodnog savjetovanja s liječnikom se ne preporučuje. Prije posezanja za bilo kojom alternativnom metodom liječenja, porazgovarajte o tome sa svojim liječnikom ili ljekarnikom, osobito ako redovito uzimate terapiju lijekovima.

Uobičajeno se spominje da je za prevenciju bubrežnih kamenaca potrebno konzumirati 1-2 žlice jabučnog octa dnevno. Ocat se može otopiti u 200-250 mL vode te piti tijekom dana. Osim toga, naravno da se ocat može konzumirati i kao dio jela, poput:

 • salata,
 • juha,
 • umaka,
 • smoothieja,
 • marinada.

Otopini octa i vode može se dodati i sok limuna. On sadrži citrat čije se povećanje koncentracije u urinu povezuje sa smanjenim formiranjem bubrežnih kamenaca i sprječavanjem povećanja postojećih.

Kiselina iz jabučnog octa može djelovati negativno na zubnu caklinu. Taj se učinak može ublažiti ako se otopina jabučnog octa pije kroz slamku, tako da zubi dolaze u što manji doticaj s tekućinom. Nakon što se otopina octa i vode popije, poželjno je dodatno isprati usnu šupljinu s vodom.

Jabučni ocat – gdje kupiti i cijena

Jabučni ocat je jedna od osnovnih namirnica koje sadrži gotovo svako kućanstvo. Lako je dostupan i povoljan te siguran za konzumaciju. Upravo je zbog toga zahvalan dio i kućne ljekarne.

Jabučni ocat može se lako nabaviti u svakom supermarketu, a cijena mu se kreće između 6-20 kuna za jednu litru. Nije ga teško niti skladištiti, s obzirom na to da je dovoljno držati ga u zatvorenoj boci na sobnoj temperaturi.

Naposljetku, jabučni ocat možete i samostalno napraviti, a recept potražite u članku Recept: Kako napraviti jabučni ocat?

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Zhu, W., Liu, Y., Lan, Y., Li, X., Luo, L., Duan, X., Lei, M., Liu, G., Yang, Z., Mai, X., Sun, Y., Wang, L., Lu, S., Ou, L., Wu, W., Mai, Z., Zhong, D., Cai, C., Zhao, Z., Zhong, W., Liu, Y., Sun, Y., Zeng, G. (2019) Dietary vinegar prevents kidney stone recurrence via epigenetic regulations. EBioMedicine, 45, 231–250.
 2. Zeng, G., Mai, Z., Xia, S., Wang, Z., Zhang, K., Wang, L., Long, Y., Ma, J., Li, Y., Wan, S. P., Wu, W., Liu, Y., Cui, Z., Zhao, Z., Qin, J., Zeng, T., Liu, Y., Duan, X., Mai, X., Yang, Z., Kong, Z., Zhang, T., Cai, C., Shao, Y., Yue, Z., Li, S., Ding, J., Tang, S., Ye, Z. (2017) Prevalence of kidney stones in China: an ultrasonography based cross-sectional study. BJU international, 120(1), 109–116.
 3. Singh, K. G., Purohit, D., Ramya, G. L. S. (2019) In Vitro Studies on Synergistic Effects of Limonia Acidissima And Apple Cider Vinegar on Anti Urolithiatic Activity. International Journal of Pharmacy and Biological Sciences, 9, 14-20.
 4. Cronkleton, E. (2020) Can Apple Cider Vinegar Treat Kidney Stones? Healthline.
 5. Phillips, R., Hanchanale, V. S., Myatt, A., Somani, B., Nabi, G., Biyani, C. S. (2015) Soli citrata u prevenciji i terapiji bubrežnih kamenaca koji sadrže kalcij u odraslih. Cochrane Systematic Review – Intervention.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu