Vegetarijanac sam, moj partner nije: kako prebroditi razlike?

kuhanje

Ukoliko ste vegetarijanac, a vaš partner nije, možda ste zabrinuti kako prevladati svakodnevne izazove i da li ta veza uopće može opstati. Sam prvi izlazak na spoj moze biti izazov, budući da ćete imati različite preferencije oko hrane ili možda nećete moći posjetiti njegovu/njenu omiljenu slastičarnu, jer tamo ne poslužuju kolače bez jaja. Jednostavne aktivnosti, kao na primjer odlazak na sladoled mogu biti prepreka (u nekim slastičarnama sladoled sadrži i jaja), a ako ste vegan, onda je stvar jos više komplicirana. No, nije sve ni tako crno. Gledanje filma u kinu sa velikom porcijom kokica uvijek je dobra opcija. 🙂

Evo nekoliko savjeta kako preći preko međusobnih razlika sa partnerom:

Budite spremni za “raspravu” o vegetarijanstvu

Kao sto vam se događa sa članovima obitelji ili prijateljima, i vaš partner mogao bi vas propitivati o vašim prehrambenim navikama, čak i izražavajući žestoko protivljenje! Kao što sam već pisala u prethodnom tekstu, u našem društvu bezmesna prehrana predstavlja kulturološki šok za ljude, tako da kritike o veegtarijanstvu nemojte shvaćati osobno. Ukoliko su vam vaši roditelji, prijatelji i vaš obiteljski liječnik rekli da ćete se teško razboljeti bez mesa, onda se nemate razloga ljutiti i na partnera. Saslušajte partnerove “za” i “protiv” argumente i budite spremni odgovoriti na sva pitanja o vašem načinu prehrane. Prihvatite ovu diskusiju kao dio međusobnog upoznavanja.

Razgovarajte s partnerom o mogućim preprekama i izazovima

Na početku veze iznesite partneru svoje brige oko mogućih izazova u budućnosti. Na primjer, ukoliko želite da se vasa djeca hrane vegetarijanski, onda upitajte partnera što on o tome misli je li mu takvo što uopce prihvatljivo? Ukoliko ne želite kuhati ništa s mesom ili uopće ne želite da se meso unosi u kuću, vaš partner bi trebao ove stvari znati odmah u početku, prije nego započne vaš zajednički život.

Ukusna vegetarijanska hrana put je do svačijeg srca

Budući da ćete tijekom vašeg zajedničkog života imati puno prilika da vašem patneru kuhate vegetarijansku hranu ili da zajedno idete u vegetarijanski restoran, bilo bi dobro da on/a proba, tako da razbijete predrasudu kod partnera da se ne može najesti bez mesa i da je vegetarijanska hrana – zelje. Ukoliko ste vi ta/j koji će cesto kuhati za oboje, onda je posebno važno da vaš partner “spozna” može li i želi li jesti doma vegetarijansku hranu svakoga dana (a meso vani ili kada sam/a sebi napravi).

Poštujte partnerove prehrambene navike

Kao što vi očekujete od njega da on razumije vaš način prehrane, i vi morate biti spremni razumjeti njene/gove prehrambene navike. Nije dobro da tražite od partnera da on promieni način prehran zbog vas. Svako ima pravo na svoj izbor i treba odlučiti bez prisile. Čak i ako partner pristane na to, možda bi vam se moglo desiti da vam u budućnosti laže i jede meso skrivajući se (jedan moj poznanik čini upravo to – kada je vani, s prijateljima, jede piletinu, a pred suprugom je strogi vegetarijanac). Biste li željeli živjeti u iluziji? Razmislite, da li biste vi počeli jesti meso kada bi vas partner to tražio? Pretpostavljam da ne biste. Zašto onda druge prisiljavati na to (čak i ako ste sigurni da je vaš način prehrane “pravi”).

Plaši li se on kako će reagirati njegova porodica i prijatelji?

Kvalitetna veza podrazumijeva kompromis i poštovanje međusobnih razlika. Ukoliko nailazite na neodobravanje od vašeg partnera mogli biste se zapitati u kojem smjeru ide vaša veza i je li u igri partnerov ego. Možda se on/a plaše neodobravanja vaših prehrambenih navika od strane njegove obitelji ili prijatelja. Razlog za njegovu zabrinutost može biti i pomisao kako ćete slaviti Božić bez pečenke kod nejgovih/nih roditelja ili Uskrs bez bojenja jaja, do prehrambene navike vaše buduće djece. Upitajte partnera da otvoreno iznese sve razloge za zabrinutost i nastojte pronaći moguće rješenje.

Ukoliko naiđete na neodobravanje partnera, što onda?

Ukoliko vas njegova/njena obitelj prihvati i voli, potrudit će se skuhati nešto vegetarijansko za vas i neće se protiviti vegetarijanskoj trpezi u vašem domu. Ukoliko vaš partner voli tradicionalna jela sa mesom, mogu se ista doma napraviti u vegetarijanskom stilu, čak i za praznike. Kompromis je uvijek moguć, ukoliko obje strane pokažu spremnost da se potrude i odreknu dijela svog zadovoljstva. Ukoliko vaš partner nije spreman na kompromis, zapitajte se jeste li spremni nastaviti vezu u kojoj nemate razumijevanje i poštovanje vaših različitosti.

Članak objavljen:

Saznajte više o vegetarijanstvu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu