Grožđe za zdravlje očiju

grozde

Konzumacija grožđa može pomoći u zaštiti zdravlja očiju. Istraživanje, objavljeno u časopisu Nutrition, pokazuje da dodatak prehrani s grožđem može povoljno utjecati na smanjenje učinka oksidativnog stresa i sačuvati strukturu i funkciju mrežnice u laboratorijskom modelu degeneracije mrežnice.

Taj blagotvorni učinak imaju prirodni antioksidativni sastojci u grožđu, što je u skladu s ranijim studijama koje pokazuju da su sastojci grožđa biološki aktivni u mrežnici.

Mrežnica je dio oka koji sadrži stanice koje reagiraju na svjetlo – fotoreceptore. Oni se sastoje od približno  7 milijuna čunjića i 75-150 milijuna štapića. Degenerativne bolesti mrežnice uzrokuju progresivnu smrt fotoreceptora i nepovratno oštećenje vida, uključujući i sljepoću. Povišeni oksidativni stres je snažno povezan s bolešću mrežnice.

 

Dodatak grožđa u prehrani čuva zdravlje mrežnice oka

U ovom novom istraživanju na Institutu za oko Sveučilišta u Miamiju ispitivan je učinak bobica grožđa osušenih zamrzavanjem (liofilizacijom) na zaštitu fotoreceptora mrežnice od akutnog oksidativnog stresa. Rezultati su pokazali bolje očuvanje strukture i funkcije mrežnice kod grupe koja je redovito uzimala dodatak prehrani s grožđem.

Dodavanje grožđa u prehranu čuva zdravlje očne mrežnice kod oksidativnog stresa“ riječi su Dr. Abigail S. Hackam, vodeće autorice studije. „Ovi rezultati su vrlo uzbudljivi i doprinose porastu dokaza stvarne dobrobiti konzumacije grožđa za zdravlje očiju“.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Grožđe za zdravlje očiju

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.