Grožđe za zdravlje očiju
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Konzumacija grožđa može pomoći u zaštiti zdravlja očiju. Istraživanje, objavljeno u časopisu Nutrition, pokazuje da dodatak prehrani s grožđem može povoljno utjecati na smanjenje učinka oksidativnog stresa i sačuvati strukturu i funkciju mrežnice u laboratorijskom modelu degeneracije mrežnice.
Taj blagotvorni učinak imaju prirodni antioksidativni sastojci u grožđu, što je u skladu s ranijim studijama koje pokazuju da su sastojci grožđa biološki aktivni u mrežnici.
Mrežnica je dio oka koji sadrži stanice koje reagiraju na svjetlo – fotoreceptore. Oni se sastoje od približno 7 milijuna čunjića i 75-150 milijuna štapića. Degenerativne bolesti mrežnice uzrokuju progresivnu smrt fotoreceptora i nepovratno oštećenje vida, uključujući i sljepoću. Povišeni oksidativni stres je snažno povezan s bolešću mrežnice.
Dodatak grožđa u prehrani čuva zdravlje mrežnice oka
U ovom novom istraživanju na Institutu za oko Sveučilišta u Miamiju ispitivan je učinak bobica grožđa osušenih zamrzavanjem (liofilizacijom) na zaštitu fotoreceptora mrežnice od akutnog oksidativnog stresa. Rezultati su pokazali bolje očuvanje strukture i funkcije mrežnice kod grupe koja je redovito uzimala dodatak prehrani s grožđem.
„Dodavanje grožđa u prehranu čuva zdravlje očne mrežnice kod oksidativnog stresa“ riječi su Dr. Abigail S. Hackam, vodeće autorice studije. „Ovi rezultati su vrlo uzbudljivi i doprinose porastu dokaza stvarne dobrobiti konzumacije grožđa za zdravlje očiju“.