Magnezij i njegov neosporni utjecaj na zdravlje – dio drugi

magnezij

Nešto Vam ne štima s naočalama ukoliko još niste uvidjeli veliku vrijednost i važnost Magnezija silnog za naše zdravlje. Da se prisjetite, i uz put izboljšate vid, pročitajte moj prvi članak o Magneziju. Imam dobar razlog za to. Objasnit ću u daljnjem dijelu teksta. 

U ovom dijelu pokušati ću Vam predočiti zašto je Magnezij silni silno važan i utjecajan Mineral- i zašto je on dio veće slike o zdravlju. Imajte na umu da nije jedini važni Mineral.

Znate, Minerali su jako druželjubivi! 

Tek kad su svi Minerali na okupu, čine kolo zdravlja!

Magnezij i metabolizam tete glukoze

Teta glukoza je glavna faca u tijelu. Ima je posvuda i svugdje je dobrodošla.

Njen veliki prijatelj Magnezij, je umješan je u mnoge enzimske procese.

Ima tvrtku u kojoj je zaposleno preko 300 enzima. 

Mnogi ti enzimi su uključeni u ključne u procese cjepkanja glukoze i ciklus proizvodnje energije.

A to su dva jako, jako, JAKO važna temeljna procesa.

Ne mogu dovoljno naglasiti važnost ovih procesa. Važni su kao naša redovita plaća!

Naš čitav život se vrti oko ova dva važna procesa. Cijepanje glukoze i proizvodnja energije. 

Bez njih smo kao riba na suhom- možemo se samo bacakati unaokolo bez ikakvog rezultata.

Smatra se da je potrebno preko 20-tak atoma Magnezija da bi se razgradila jedna glukoza.

To bi bilo jednako kao kad bi pozvali 20 -tak gostiju na galantnu večeru na kojoj bi za predjelo i glavno jelo bila samo jedna jedina maslina. Silan trud gostiju da uljepšaju večeru biva pokvaren škrtošću domaćina!

Stoga je prerada glukoze proces u kojem se troši puno Magnezija.

Pa će povećani unos hrane bogate glukozom iscrpiti rezerve Magnezija, a u konačnici izazvati osjećaj umora i iscrpljenosti- tromosti. To je samo jedan od uzorak sindroma kroničnog umora i stresa, 2 najgora lopova koji kradu naše zdravlje. O sindromu kroničnog umora i njegovom uspješnom liječenju posveti ću poseban članak jer je tema prevažna. 

Zato uz hranu bogatu glukozom i drugim šećerima uzmite Magnezij.

Drugi pak enzimi (koji su do ušiju zaljubljeni u Magnezij) sudjeluju u proizvodnji i stvaranju proteina- glavnih gradivnih elemenata našeg tijela, i nukleinskih kiselina- a to su DNK i RNK.

A te kiseline su zapravo upute u kojima piše što koliko, kada, gdje i kako graditi.

To bi bilo kao kad bi Vam arhitekt donio hrpu projekata za izgradnju novog proizvodnog pogona… e taj arhitekt to je Magnezij! Bez njega bi ti svi procesi trajali beskonačno dugo.

Često ću Vam savjetovati da se prisjetite i ponovno pročitate neke moje članke jer je sve to dio jednog mojeg tajnog plana!

Naime, naumio sam Vam dati drugačiju i smisleniju sliku o zdravlju od one na koju ste navikli.

Ništa ne nastaje samo od sebe pa se uvijek morate pitati što je uzrok mojoj bolesti?

Sigurno nije nedostatak lijekova!

Zdravlje je cjelovita slika sastavljena od mnoštva sitnih komadića. Tek kad ih sve upoznate (u čemu ću Vam rado pomoći) shvatit ćete kako si pomoći i unaprijediti zdravlje. Stoga su priče o Magneziju, Cinku i ostalim Mineralima samo dio Velike priče o zdravlju, uklanjanju umora, borbe protiv stresa i ostalih kroničnih napadača.

Znanjem ćete se s lakoćom obraniti, a ako ne onda barem umanjiti napad na zdravlje i brzo sanirati sve posljedice uz minimalni trošak.

Gram prevencije je vredniji od 100 kila liječenja.

U nekoj budućnosti, neće više biti liječnika specijalista nego generalista i inflamatologa. Uskoro će te saznati i zašto.

Više nije uvijek bolje!

Apsorpcijski mehanizmi tijela ne dopuštaju apsorpciju minerala preko mjere!

To je zaštitni mehanizam koji nas čuva od trovanja! Jer ponavljam, ničega previše i svega pomalo ključ je dobrog zdravlja. Srednji put je najbolji put. 

Apsorpcija Magnezija iz hrane se kreće od 20 do 70%. ona je aktivna i pasivna i na nju utječe vitamin D. Ovo je tipičan primjer ljubavne veze Minerala i Vitamina.

Kad se Magnezij unosi u manjim količinama (npr. 50 mg) tada ima veliku apsorpciju, a uz povećan unos (na npr. 1000 mg) apsorpcija je niska. Stoga više nije uvijek bolje!

Kada se govori o apsorpciji Magnezija vrlo je važno koji oblik Magnezija koristite. Znači ako koristite Magnezij oksid, magnezij karbonat onda se od 300 mg apsorbira možda 10 -20% ako ne i manje. Pa ste u nekom lažnom uvjerenju da koristite dovoljno Magnezija, a zapravo ni blizu!

Ti preparati su obično i vrlo niske cijene.

Magnezij silni i njegove tajne spletke u enzimskim reakcijama

Magnezij je, kao što već znate jako utjecajan Mineral!

Bez njegovog carskog odobrenja nema mnogih enzimskih reakcija.

Raznim pokusima, dokazana je neophodna prisutnost Magnezija u dovoljnim količinama da bi se odvijala neka enzimska reakcija. Tako na primjer, fosfo-frukto-kinaza (enzim u dubokoj ljubavnoj vezi s Magnezijem) ne želi prstom mrdnuti da bi razgradila fruktozu (fruktoza-6-fosfat) bez prisutnosti svojeg voljenog Magnezija.

Dodatkom dovoljne (ekvivalentne) količine Magnezija, enzim fosfofruktokinaza počinje s razgradnjom fruktoze (fruktoze-6-fosfata).

Isto se događa s piruvat-kinazom (još jednim enzimom koji voli Magnezij).

Pokušalo se zamijeniti Magnezij sa nekim njemu sličnim metalima, npr. Kobaltom, Manganom ili Niklom. Iako su pokazali određenu kompatibilnost s Magnezijem, ipak je uz otopinu s magnezijem zabilježena daleko najveća aktivnost enzima piruvat-kinaze.

A bez tih procesa i još mnogo drugih slika našeg zdravlja nije baš potpuna.

Ipak je Manezij jedinstveni Car! Eto još jedna tajna veza između Minerala i Enzima.

Takvih veza ima puno i o tim vezama i o njihovim spletkama i utjecaju na zdravlje posvetit ću poseban članak pod nazivom: “Zašto su Vitamini i Minerali veliki prijatelji, a obojica su zaljubljeni u Enzime?”

Pročitajte više:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.70 / 5   10

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu