Ketoni maline – pomaže li novi trend stvarno u mršavljenju?

ketoni-maline-mrsavljenje

Ketoni maline popularan su novi trend pri mršavljenju i topljenju masnih naslaga. Ketoni maline dobivaju se iz crvenih malina koje često konzumiramo tijekom ljeta te se koriste kao dodatak prehrani koji potiče mršavljenje.

Mnoge tvrtke zagovaraju iznimno djelovanje ovog revolucionarnog sastojka za mršavljenje, no postoje podijeljena mišljenja. U nastavku saznajte djeluju li stvarno toliko dobro.

Ketoni maline – što su i kako nastaju?

U zadnje vrijeme ketoni maline izrazito su popularni kada je riječ o mršavljenju i dodacima prehrani koji će potaknuti topljenje masnih naslaga.

Ketoni maline su kemijske supstance koje se dobivaju ekstrakcijom iz crvenih malina, slatkih bobica koje inače konzumiramo tijekom ljetnih mjeseci.

Maline su same po sebi izuzetno zdravo voće i preporučuje se konzumacija ovih bobica kada je njihova sezona sazrijevanja.

Djelovanje ketona maline je povezano s izlučivanjem hormona adiponektina, koji sudjeluje u regulaciji sinteze i razgradnje masnog tkiva. Dokazano je da osobe normalne težine imaju veće koncentracije adiponektina u krvi, dok ga pretile osobe imaju manje, ističu stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline.

Studija na laboratorijskim miševima je pokazala da bi ketoni maline mogli djelovati na izlučivanje adiponektina. Međutim, takva istraživanja su provedena na životinjama i nisu čvrst dokaz na djelovanje na ljudima jer istraživanja na ljudima nisu provedena.

Da bi se dobila jedna doza ketona maline koja je navodno učinkovita za pomoć pri mršavljenju, trebalo bi ih ekstrahirati iz 41 kilograma malina, što je jako skupo.

Stoga ni dodaci prehrani nisu svima financijski dostupni, a iz redovne konzumacije malina u sezoni nećete dobiti potrebnu dozu jer je to fizički nemoguće.

Mršavljenje – djelovanje i zašto bi mogli pomoći?

Upravo zbog sličnosti sinefrinu, molekuli koja se često nalazi u preparatima za mršavljenje i koja djeluje na hormon adiponektin, ketoni maline deklariraju se kao potentni agenti za mršavljenje.

Nažalost, ove tvrdnje nikada nisu ispitane na ljudima koji su koristili isključivo ketone maline, stoga nije moguće za sigurno potvrditi njihovo djelovanje.

ketoni-maline Foto: Photospin

Jedino istraživanje provedeno na ljudima, objavljeno 2013. godine u časopisu Journal of the International Society of Sports Nutrition, koristilo je nekoliko dodataka prehrani koji potiču mršavljenje i topljenje masnih naslaga, uz ketone maline.

Rezultati su  bili zadovoljavajući, no iz tog razloga ketone maline nije moguće izuzeti kao jedini sastojak koji je potaknuo mršavljenje.

Nažalost, danas još ne postoje dovoljno dobro istraženi dokazi o njihovoj stvarnoj djelotvornosti.

Isplati li se konzumacija ketona malina?

Zbog podijeljenosti mišljenja o učinku ketona maline na mršavljenje i topljenje masnih naslaga, mnogi stručnjaci smatraju da je ovaj dodatak prehrani neutemeljeno reklamiran.

Ukoliko biste ih ipak željeli isprobati i sami se uvjeriti koliko su djelotvorni, na tržištu postoje mnogi dodaci prehrani na bazi ketona maline i drugih sastojaka za mršavljenje.

Prilikom kupovine se ipak preporučuje oprez te bi svakako bilo poželjno provjeriti koje sastojke proizvod sadrži i je li siguran za korištenje kod određenih zdravstvenih stanja.

S obzirom na nedostatak istraživanja, nije poznato dugoročno djelovanje ketona malina na organizam kao ni nuspojave kratkoročne konzumacije.

Unatoč tome, ketoni maline su dobili oznaku sigurnosti od Američke agencije za hranu i lijekove još 1960. godine. Oznaka sigurnosti se izdala uz limit upotrebe do dva miligrama dnevno, a u dodacima prehrani se redovno nalazi zamjetno više, ističu autori znanstvenog portala Live Science.

S time da za zdravo i kvalitetno mršavljenje ne postoji čudotvorna tableta, najbolji rezultati postižu se uz vježbanje i kvalitetnu uravnoteženu prehranu. Dodaci za mršavljenje, poticanje metabolizma i topljenje masnih naslaga tu su samo kako bi vam pripomogli.

 

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu