Dobrobiti datulja za zdravlje crijeva

Dobrobiti datulja za zdravlje crijeva

Kad pomislite pod kojim to žarkim suncem rastu te moćne datulje nije ni čudo koliku snagu imaju. Datulje rastu na palmama pod jakim pustinjskim suncem te u svojem plodu akumuliraju putem klorofila svu snagu tog užarenog sunca. Datulje su jedan od najzdravijih zaslađivača.

Možete ih pomiješati s vodom kako biste napravili sirup od datulje ili koristili šećer od datulje, što je zapravo cjelovita hrana — samo sušene datulje samljevene u prah — i kao takva je vrlo hranjiva, s puno antioksidansa.

U redu, datulje su zdrave u usporedbi s drugim sladilima, a imaju li datulje posebna ljekovita svojstva?

Terapijski učinci datulja u sprječavanju bolesti se protežu na protuupalno, antioksidativno i anti-tumorsko djelovanje te sadrže šećere, magnezij i druge minerale koji sprječavaju grčeve u mišićima nogu i ruku.

Možda su najčudnije tvrdnje ovdje da datulje pomažu porođaju. Što je točno ako znamo da se u datuljama mogu pronaći aktivni spojevi koji potpomažu kontrakciju maternice pri porođaju. A što je s navodnim antitumorskim djelovanjem?

Istraživači su proučavali utjecaj datulja na naše dobre bakterije iz crijevne flore te stvaranje i razmnožavanje (proliferaciju) stanica raka debelog crijeva. Naše debelo crijevo “ugošćuje” oko 10 milijardi mikroorganizama i smatra se jednim od najviše metabolički aktivnih mjesta u ljudskom tijelu. Razna čuda se događaju tamo dolje uključujući i razni kriminal.

Pa će truljenje neprerađene hrane stvoriti plinove koji daju osjećaj nadutosti. Često i kao posljedica slabe želučane kiseline, a što može biti posljedica pijenja vode uz obrok. Trpeći sve ovo, raznorazne “goste” u crijevima, pozvane i nepozvane pa trpeći taj raznorazni kriminal, truljenje hrane, naša domaćinski ljubazna i dobroćudna crijevna flora treba biti nagrađena tako da ju hranimo prebioticima, poput dijetnih vlakana i polifenola, koji spadaju u klasu antioksidansa fitonutrijenata.

Antioksidansi su super momci koji sprječavaju “hrđanje” našeg tijela. Poput onog kada vidite staru zahrđanu ogradu ispred nečije kuće. E da baš mi tako ne zahrđamo, tu su naši super momci antioksidansi. A datulje, gle čuda, imaju visoku razinu oba spoja – dijetalnih vlakana i polifenolnih antioksidansa.

Datulje za crijeva
Foto: Unsplash

Istraživanja na crijevnoj flori s ekstraktom datulja i s cjelovitom datuljom (bez koštice) pokazala su zavidan stupanj korisnosti za ljudsko zdravlje. I cijeli ekstrakt datulje i samo polifenoli iz datulje su u stanju značajno povećati rast korisnih bakterija. Znanstvenici su kročili i korak dalje pa su također procijenili sposobnost tako datuljama hranjene crijevne flore da inhibira rast stanica raka debelog crijeva. 

Čak i samo polifenolne frakcije iz datulja su smanjile rast stanica raka za više od polovice, a cjelovite datulje gotovo blokiraju rast stanica raka u potpunosti. Zajedno ovi podaci ukazuju na to da konzumiranje datulja  može uvelike poboljšati zdravlje povećanjem rasta korisnih bakterija i inhibirati proliferaciju (rast i razmnožavanje) stanica raka debelog crijeva. Doduše sva ta istraživanja su rađena u staklenoj, tzv. petrijevoj zdjelici.

Bilo bi lijepo da su zapravo proučavali efekte datulja u pravom debelom crijevu, ali nikada nije postojala takva studija do sada kao što je utjecaj potrošnje datulja na rast crijevne flore i zdravlje debelog crijeva. Pa je tako napravljena nasumično, kontrolirana, unakrsna, dvostruko slijepa, intervencijska studija na ljudima. 

(Takav naziv studije drugim riječima govori da je napravljena takva studija koja sadrži sve elemente po pravilima struke da bismo je mogli proglasiti u potpunosti vjerodostojnom.) 

Dobrovoljci su nasumično raspoređeni u kontrolnu skupinu ili u skupinu koja je konzumirala sedam datulja na dan tijekom tri tjedna i rezultati su pokazali da je došlo do značajnog povećanja pokretljivosti crijeva, učestalosti defekacije, što ne iznenađuje kad se konzumiraju dodatna vlakna, ali i značajno smanjenje koncentracije amonijaka u stolici nakon potrošnje datulja. Zašto je taj amonijak važan pričat ćemo nekom drugom zgodom jer je preopširna tema.

Nadalje, unos datulja značajno je smanjio genotoksičnost ljudske fekalne vode. A što je to zapravo? To je tekući dio ljudske stolice. Vodeni ekstrakt stolice od nekoga tko jede sedam datulja dnevno uzrokuje znatno manje genotoksičnosti, što znači da je znatno manje DNK-oštećenja pronađeno u takvoj vodi, što je dobro, jer to je ono što premazuje unutrašnjost našeg debelog crijeva na dnevnoj bazi. 

Stoga sedam datulja na dan može se koristiti u preventivne svrhe. Ali ne u kombinaciji s ostalim šećerima iz kruha, tjestenine, sladoleda, čokolada, bombona, pekmeza ili kristalno bijelog šećera u kolačima.

Datulje u preventivne svrhe
Foto: Unsplash

 I zato su naša crijeva jedan važan organ za zdravlje i imunitet. 

Vrlo je važno koliko novca potrošimo na mjesec, zar ne? Pazimo na svaku kunu! Ako su crijeva toliko važna za naše zdravlje i imunitet, zašto onda ne bismo pazili što to unosimo u sebe s jednakom brigom i strasti kao i za novac?

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.88 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu