Čokolada za mršavljenje – istina ili mit?

cokolada za mrsavljenje

Prema najnovijim istraživanjima čokolada, koju smo obično izbjegavali ako imamo koji kilogram viška, u dopuštenim količinama ne utječe na povećanje tjelesne težine. Štoviše, crna čokolada sa 60% kakaovca u količini nižoj od 50 grama dnevno, može doprinijeti smanjenju tjelesne težine.

Naime, kakaovac je iznimno učinkovit antioksidans koji pomaže tijelu u čišćenju od toksina, a uz to potiče dobro raspoloženje te sprječava osjećaj depresije, koji doprinosi prejedanju. Osim toga, tamna čokolada ima nizak glikemijski indeks, što znači da se sporo razlaže u tijelu i uzrokuje osjećaj sitosti.

Istraživanja o čokoladi

Provedeno je nekoliko istraživanja koji povezuju tamnu čokoladu s mršavljenjem. U jednom od njih, ispitanicima je ograničen unos kalorija na između 1500 i 1800 dnevno, pri čemu je polovica ispitanika konzumirala tamnu čokoladu (do 180 kalorija). Nakon četiri tjedna, svi su ispitanici prosječno izgubili pet kilograma, neovisno o skupini kojoj su pripadali.

Također, studija BBC-a provedena u Americi pokazuje kako su osobe koje konzumiraju čokoladu nekoliko puta tjedno u prosjeku mršavije od onih koji ju konzumiraju povremeno. Ipak, čini se kako je pritom najbitnije redovito konzumiranje male količine čokolade.

Ostale studije ukazuju na to da je tamna čokolada dobra za srce, pomaže kod reguliranja krvnog tlaka i osjetljivosti na inzulin te kod smanjenja kolesterola.

Ipak, tamna čokolada osim kakaovca sadrži i masnoće i šećere, pa ju je potrebno konzumirati u ograničenim količinama, do 50 grama dnevno.

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.67 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: čokolada za mršavljenje, crna cokolada za mrsavljenje, slimmies iskustva, crna cokolada mrsavljenje, slim cokoladice za mrsavljenje, slim cokoladice, slims čokoladice, slimmies forum, slims cokoladice za mrsavljenje, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu