Nezaslađeni zeleni čaj – protiv raka prostate

zeleni caj

Zbog svojih osvjedočenih i nadaleko potvrđenih čudesnih moći, zeleni čaj je prozvan “prirodna obrana” protiv raka.

Studije koje povezuju konzumaciju zelenog čaja s nižim rizikom od raka dovele su do toga da neki zagovaraju uključivanje zelenog čaja u prehranu. Uostalom, što je u tome loše? Međutim, te studije ne mogu potpuno povezati uzrok i posljedicu.

Iz tih studija nije moguće utvrditi je li zeleni čaj zapravo spriječio rak, sve dok se ne dokaže suprotno.

Karcinomu prostate prethodi prekancerozno stanje poznato kao intraepitelna neoplazija (na domaćem jeziku: ispodpovršinska novotvorevina). A tom prekanceroznom stanju prethodi dugi niz godina sa sniženom razinom testosterona.

U roku od jedne godine, oko 30% takvih oštećenja pretvori se u rak.

Budući da se pacijentima ne daje nikakvo liječenje dok se ne dijagnosticira rak, to je savršena prilika za isprobavanje djelotvornosti zelenog čaja.

U toj famoznoj studiji, 60 muškaraca s prekanceroznom intraepitelnom neoplazijom (čitaj: ispodpovršinskom novotvorevinom) prostate nasumce je raspoređeno u grupu zelenog čaja ili placebo skupinu. Teško je napraviti uvjerljiv placebo čaj pa su stoga dakle, koristili tablete zelenog čaja – otprilike jednake količine ekstrakta kao da pijemo oko šest šalica zelenog čaja dnevno – u usporedbi sa šećernom pilulom.

Šest mjeseci nakon početka studije, uzimali su biopsije od svih, a u placebo grupi, 6 od 30 razvilo je rak u tih 6 mjeseci, a zatim 3 od preostalih 24 muškaraca do kraja godine.

Dakle, 9 od 30 u placebo grupi razvilo je rak, ili 30% – što je ono što se obično događa kada ne učinite ništa; otprilike 30% nastavlja razviti rak u prvoj godini.

No, u skupini muškaraca koji su pili zeleni čaj nitko nije razvio rak u prvih šest mjeseci, a samo jedan do kraja godine. Dakle, samo jedan od 30 (3,3%); Gotovo deset puta manje od placebo skupine – prvi dokaz da bi spojevi zelenog čaja mogli biti vrlo učinkoviti u liječenju premalignih lezija prije razvoja raka prostate.

I godinu dana kasnije, nakon što su prestali konzumirati zeleni čaj, gotovo 90% muškaraca iz skupine zelenog čaja i dalje su bili bez raka, dok je više od polovice placebo skupine razvilo rak. To sugerira da su prednosti zelenog čaja dugotrajne – gotovo 80% smanjenje raka prostate.

To je prilično impresivno, pogotova ako nema nikavih nuspojava. Imajte na umu da je čaj bio nezaslađen, čak ni medom.

Nezaslađeni zeleni čaj
Foto: Unsplash

E sada, što ako je rak prostate već dijagnosticiran?

U drugoj pak studiji, kapsulirani dodatak ekstrakta zelenog čaja konzumiralo je 26 muškaraca s potvrđenim rakom prostate u prosjeku oko mjesec dana prije nego što su im prostate uklonjene, a došlo je i do značajnog smanjenja broja biomarkera raka, kao što su razine PSA, što upućuje na smanjenje tumora.

Kapsule zelenog čaja
Foto: Unsplash

No, nije bilo kontrolne skupine, a istraživanje je nažalost financiralo samo poduzeće koje proizvodi kapsulirani ekstrakt. No, kada je neovisna skupina istraživača pokušala ponoviti rezultate u randomiziranom, dvostruko slijepom, placebo kontroliranom pokusu, nisu uspjeli pronaći statistički značajno poboljšanje.

Dakle, možda je zeleni čaj djelotvoran samo u prekanceroznom stanju, ali nije dovoljno snažan da utječe na već nastali rak prostate?

Čini se da nije pomoglo u uznapredovalom metastatskom raku u dvjema studijama koje su to pokušale utvrditi. I nedavno, sumnja je bila bačena na prekancerozne rezultate. Kada su ih istraživači pokušali replicirati, skupina muškaraca koji su pili ekstrakt zelenog čaja samo je smanjila razvoj raka prostate na pola, što se, zbog malog broja ljudi u studiji, moglo dogoditi sasvim slučajno. I što sada?

Nažalost, pilule ekstrakta zelenog čaja nisu bez rizika – bilo je desetak slučajeva oštećenja jetre povezanih s njihovom uporabom. I tako, sve dok ne postoji čvrsti dokaz o dobrobiti, ostat ću samo na pijenju čaja u dobrom društvu.

U redu, zeleni ili crni čaj? U jednoj studiji oko stotinu muškaraca s rakom prostate nasumično je konzumiralo 6 šalica dnevno zelenog ili crnog čaja i pronašli značajan pad razina PSA i NF-kappa beta u skupini zelenog čaja, ali ne i skupini koja je konzumirala crni čaj ili kontrolne skupine.

Smatra se da je NF-kappa beta marker za progresiju raka prostate; i tako, čini se da je zeleni čaj djelovao bolje od crnog.

Suma sumarum- konzumirati zeleni čaj i paziti na razinu svojeg testosterona.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Unsplach

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu