10 savjeta za prelazak s veg(etarij)anske na sirovu prehranu

sirova hrana

Ako ste vegetarijanac ili vegan, a razmišljate o prelasku na sirovu prehranu, onda će vam sljedećih deset savjeta pomoći da vam proces tranzicije prehrambenih navika bude lakši.

1. Uvedite dan posta

Uvedite jedan dan posta u tjednu, tijekom kojega nećete jesti kuhanu hranu.

Neka to bude dan u kojem je najmanja vjerojatnost da ćete morati jesti van svog doma i biti prisutni na obiteljskim okupljanjima.

Promatrajte kako se osjećate taj dan.

Jedan dan u tjednu na sirovoj prehrani pomoći će vam da lakše prođete kroz period tranzicije kasnije i dat će vam snažnu motivaciju (bez obzira koliko vam nedostajala kuhana hrana, možete “izdržati” jedan dan bez iste, a ako možete jedan dan… shvaćate poantu?).

2. Jedite više salate od svježeg sirovog povrća

Ako čak i razmišljate o prelasku na sirovu prehranu u tom slučaju biste se trebali motivirati da jedete puno salate od svježeg povrća (ako već ovu naviku niste izgradili), budući da će vam na sirovoj prehrani velika zdjela salate često mijenjati jedan obrok, a u tome vam može pomoći članak “Kako se motivirati da jedemo više salate od svježeg povrća?

Sirova prehrana

3. Nabavite kuhinjske uređaje koji će vam olakšati konzumaciju namirnica u sirovom stanju

Ako se odlučite za sirovu prehranu, iako nećete morate trošiti puno vremena na sam proces kuhanja, priprema ove vrste hrane može biti zahtjevna i izazovna, zbog sjeckanja veće količine povrća i voća, te pripravljanja namaza, biljnih maslaca i dehidriranih specijaliteta iz domaće radinosti.

4. Investirajte u dobar dehidrator

Dehidrator je uređaj koji će vam uštedjeti puno novca tijekom zime, kada je voće i povrće uglavnom skupo, ili nije dostupno (poput jagoda ili malina) osim u smrznutoj formi.

Ako imate dehidrator, voće i povrće možete kupiti tijekom sezone, kada je najjeftinije, osušiti ga i spremiti, te konzumirati tijekom čitave godine.

Od sušenog povrća možete praviti maštovita jela na sirovoj prehrani (poput lazanja, rolica od povrća, pa čak i krekere).

Pročitajte više o prednostima dehidratora ovdje.

5. Naučite kako napraviti bademovo mlijeko i sirove maslace na biljnoj bazi

Bademovo mlijeko zbog svog nutritivnog sastava (poput obilja kalcija te zdravih masnoća) ključna je namirnica za sve one koji se odluče na sirovu prehranu, a može se vrlo lako napraviti u domaćoj radinosti (u tome vam može pomoći ovaj video recept).

Biljni sirovi maslaci mogu biti vrlo skupi u trgovinama zdrave hrane, te je stoga mudro naučiti ih praviti kod kuće (za upute kako to učiniti pročitajte “Biljni maslaci: napravite sami biljne zamjene za maslac od badema, oraha i kokosa”.

6. Naučite kako uzgojiti klice i kozumirajte ih svakodnevno

Klice imaju veliku energetsku vrijednost i bogate su bjelančevinama, što ih čini idealnom namirnicom za osobe na sirovoj prehrani, budući da se na ovaj način mogu jesti mahunarke (poput raznih vrsta leća i graha) i žitarice (poput klica od organske pšenice).

Ako želite prijeći na sirovu prehranu svakako naučite što prije kako uzgojiti klice, a u tome vam može pomoći ovaj članak.

7. Zamijenite jedan obrok smoothijem od voća i/li povrća

Zeleni smoothie je nakon objavljivanja svjetski popularne bestseler knjige Viktorije Boutenko “Zeleno za zdravlje” postao imperativ za svaku osobu na sirovoj prehrani, stoga ako još niste, uvrstite ovaj napitak u vaš jelovnik.

Možete započeti jutro zelenim smothijem ili zamijeniti jedan obrok njime.

Osim zelenog smoothija, možete eksperimentirati s raznim vrstama smoothija od voća i povrća.

Imajte na umu da ćete vrlo vjerojatno jedan obrok na sirovoj prehrani zamijeniti smoothijem.

Recepte za vrlo hranjive, zdrave i ukusne smoothije možete pronaći u našem smoothie kutku.

8. Svakodnevno konzumirajte svježe iscijeđene sokove

Kao i za smoothie, isto pravilo vrijedi i za sokove: pravite ih i degustirajte svakodnevno (za ovaj korak vrijedit će da investirate u dobar sokovnik).

Za početak možete početi s limunadom i svježe iscijeđenim sokom od naranče, a zatim početi praviti sokove od voća i povrća u vašem sokovniku.

Svježi sokovi

9. Obavijestite prijatelje i članove porodice o vašoj namjeri da pređete na sirovu prehranu

Ako priopćite svoju namjeru da pređete na sirovu prehranu, prijatelji i članovi porodice kojima je stalo do vas mogu vas dodatno podržati tako što će kada pripremaju jela za vas izostaviti kuhana jela koja više ne jedete, tako da se ne nađete u situaciji da jedete “radi reda” nešto što inače ne biste ili da uopće ne jedete na obiteljskim i prijateljskim okupljanjima.

Ako budete otvoreni o svojim prehrambenim navikama, bit će lakše i vama i njima.

10. Pročitajte članak “Šest uređaja koji će vam olakšati pripremanje sirove hrane”

Pregled uređaja koji će vam olakšati proces pripremanja sirove hrane, te uštedjeti puno vremena možete pročitati u članku “Šest uređaja koji će vam olakšati pripremu sirove hrane”.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu