Nedostatak magnezija kod djece uzrokuje visok krvni tlak

magnezij

Poznato je da više od 300 enzimatskih procesa u organizmu zahtijevaju magnezij kao kofaktor. Niske razine magnezija se povezuju s mnogim kroničnim bolestima poput Alzheimerove bolesti, dijabetesa tip 2 i visokog tlaka.

Vrijedi li to i za dječju dob, ispitivali su meksički liječnici i rezultate objavili u The Journal of Pediatrics. Ispitivanje je obuhvatilo 4000 djece u dobi od 6 do 15 godina.

Kod 12,2% mlađe djece mjerenjem je utvrđen blago povišen krvni tlak – prehipertenzija, a za njih 6,4% je dijagnosticiran povišeni krvni tlak – hipertenzija. Kod starije grupe su ti postotci bili nešto viši, 13,9 i 10,6%.

Nedostatak magnezija

Sva djeca kod kojih je utvrđeno povišenje tlaka, podvrgnuta su mjerenjima magnezija u krvnom serumu. Manjak je utvrđen kod 27,3% mlađe djece s prehipertenzijom i 45,6% djece s hipertenzijom.

Kod djece starijeg uzrasta, magnezija je manjkalo kod 36% slučajeva blago povišenog krvnog tlaka i 49,6% djece s povišenim krvnim tlakom.

Zaključak ove studije je da manjak magnezija u serumu znatno povećava rizik povišenog krvnog tlaka kod djece svih uzrasta.

Članak objavljen:

Saznajte više o alzheimerovoj bolesti u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o krvnom tlaku u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o dijabetesu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu