Krvarenje u ranoj trudnoći: Otprilike 20 % žena doživi neki oblik krvarenja u prvih 12 tjedana trudnoće! Evo kada je ovo stanje razlog za brigu

Krvarenje u ranoj trudnoći

Krvarenje u ranoj trudnoći je česta pojava, pogotovo u prvom tromjesečju i obično nije razlog za brigu, no zbog toga što može ukazivati na neki ozbiljniji problem, važno je javiti se liječniku kako biste bili sigurni jeste li vi i plod zdravi.

Krvarenje u ranoj trudnoći – uzroci

Otprilike 20 % žena doživi neki oblik krvarenja u prvih 12 tjedana trudnoće. Mogući uzroci krvarenja u ranoj trudnoći su:

  • implantacijsko krvarenje – najčešći uzrok krvarenja u ranoj trudnoći; javlja se unutar prvih 6 – 12 dana od začeća i predstavlja implantaciju oplođene jajne stanice u maternicu; krvarenje je vrlo blago i traje nekoliko sati ili dana, manje od menstruacije (više o tome saznajte u članku “Implantacijsko krvarenje – što je i kako ga razlikovati od mjesečnice“)
  • spontani pobačaj – čest u ranoj trudnoći, neke žene ni ne znaju da su zatrudnjele i pobacile u međuvremenu jer misle da imaju menstruaciju s jačim bolovima u donjem dijelu trbuha
  • ektopična trudnoća – embrij se implantira van maternice, obično u jajovodu, i kako raste, tako ugrožava majku zbog moguće rupture jajovoda
  • molarna trudnoća – vrlo rijetko stanje kada u maternici umjesto embrija raste abnormalno tkivo koje uz krvarenje uzrokuje snažnu mučninu i povraćanje
  • promjene na vratu (cerviksu) maternice
  • infekcija vrata maternice ili vagine.
Krvarenje u ranoj trudnoći - uzroci
FOTO: Shutterstock

Krvarenje u ranoj trudnoći – iskustva i liječenje

Ako primijetite simptome kao što su krvarenje i bolovi u ranoj trudnoći, potražite hitnu medicinsku pomoć. Najvjerojatnije nije ništa zabrinjavajuće jer su ti simptomi česti u ranoj trudnoći, ali je potrebno isključiti mogući spontani pobačaj ili ektopičnu trudnoću.

Većina spontanih pobačaja ne može biti spriječena i obično je to način na koji se tijelo nosi s nezdravom trudnoćom koja se ne razvija pravilno. Spontani pobačaj ne znači da ubuduće žena nikad više neće moći imati zdravu trudnoću.

Kada se utvrdi ektopična trudnoća, liječnik propiše metotreksat koji će zaustaviti rast embrija i spriječiti daljnji proces trudnoće. Ako ne uspije terapija metotreksatom (iako je obično dovoljna samo jedna injekcija), sljedeći je korak kirurški zahvat, najčešće laparoskopski, kao jedina preostala opcija za uklanjanje embrija položenog na životno ugrožavajućoj poziciji za ženu. Nakon ektopične trudnoće, žena i dalje ima šansu roditi zdravo dijete na termin, no treba napomenuti da su veće šanse ponovne ektopične trudnoće.

Ponekad uzrok krvarenja u ranoj trudnoći nije poznat i trudnoća se razvija normalno bez ikakvih komplikacija.

Važno je znati da u slučaju krvarenja žena ne koristi tampone ili ne koristi išta što se umeće u rodnicu, već obične uloške pomoću kojih može lakše pratiti koliko krvari.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Watson, S. (2022). Bleeding During Pregnancy. WebMD.
  2. Bleeding During Pregnancy. American Pregnancy Association.

Ocijenite članak

3 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu